Kıraç araziye badem bahçesi

Diyarbakırlı girişimci kıraç araziye kurduğu badem bahçesiyle gelirini 4 kat artırdı

Haberler 04.09.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Sait Akyldz, daha önce msr ve pamuk üretimi yapt kraç arazisinde yetitirmeye balad bademle gelirini yaklak 4 kat artrd.

lçeye bal krsal Üçtepe Mahallesinde yaayan Akyldz, daha önce buday ve arpa ekimi yapt arazisinin 450 dekarna yaklak 3 kilometre mesafedeki Dicle Nehrinden su çekerek msr ve pamuk ekmeye balad.

Arazinin kraç, sulama maliyetinin de yüksek olmasndan dolay bekledii verimi alamayan Akyldz, yapt aratrma sonras tarlay badem bahçesine dönütürdü.

lk olarak 2016da 300 dekar alan badem fidan ile buluturan ve sonraki yllarda da devam eden Akyldz, 450 dekara yaklak 17 bin fidan dikti.

ki yl önce ürün almaya balayan Akyldz, bu yl yaklak 11 bin aaçtan verim bekliyor.

TIP FAKÜLTESN BIRAKTI, çFTç OLDU

Akyldz, 1983 ylnda tp fakültesi eitimini brakarak çiftçilik yapmaya baladn söyledi.

Tarmsal alanda sürekli bilimsel çalmalarn içinde yer aldn belirten Akyldz, Tarm ve Orman Bakanl, GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl ve üniversitelerin bölgeyle ilgili çalmalarnda aile olarak yer aldklarn ifade etti.

Birçok tarmsal ürünün bölgede denenmesine öncülük ettiklerini anlatan Akyldz, bundan dolay mutlu olduklarn dile getirdi.

Sürekli yeni ürünler denediine iaret eden Akyldz, öyle konutu:

Türkiyenin muhtelif yerlerinde bademin getirisini ve ülke ekonomisine ne kadar katk salayacan örendik. Bununla ilgili çalmalar yaptk. Bilimin nda her eyin baarlabileceine inanyorum. Ailece buna karar verdik. Badem fidan dikimine 300 dekarla baladk. Miktarn artrdk, 450 dekara çkardk. 200 dekar da fstk bahçesi yaptk. Bademin getirisi oldukça yüksek. Bunu buday ve arpa ile kyaslayamazsnz. Pamuk ve msrla kyasladnz zaman bile yaklak 4 kat fark ediyor.

BU YIL YAKLAIK 55 TON BADEM BEKLYORUZ

Akyldz, iklim artlarndan dolay bu yl verimin beklentinin altnda olduunu kaydederek, Bu yl ürün var fakat beklediimiz rekolte deil. Bu kadar frtna, doal afetten sonra bunu bulmamz bile büyük nimet. Allah nasip ederse bu yl yaklak 55 ton badem bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Kurduu bahçeyle istihdam kaps da açtklarn dile getiren Akyldz, yörede çalanlarn bat illerine gitmek zorunda kalmadn, sürekli çalanlaryla birlikte yaklak 50 kiiyi istihdam ettiklerini aktard.

KIRAç ARAZYE BADEM VE FISTIK DKN TAVSYES

çiftçilere yeni ürünlere yönelmesi tavsiyesinde bulunan Akyldz, Özellikle kraç diye tabir ettiimiz araziler kesinlikle bahçeye dönütürülmeli, badem veya fstk fark etmiyor. dedi.

Bahçede çalan irin Baran ise önceki yllarda mevsimlik içi olarak baka bölgelere gittiklerini belirterek, Memleketimiz için bir yatrm, böyle yatrmlarn olmas gayet iyi. ifadelerini kulland.

çilerden Aye Demir de üniversite snavna hazrlandn, kendi emeiyle kazand paray ailesine destek ve eitimi için harcayacan dile getirdi.

Ana Sayfaya Git