Kiracılar, ev sahipleri, hakkınızı bilin!

Borçlar Kanunu’na göre; kira artışında son 12 aylık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) baz alınıyordu. Bu yılın başında yapılan düzenlemeyle artık kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre olmak zorunda.

Haberler 14.10.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu da son verilere göre; yüzde 18.27. Bu oran tavan. Kirac ile mal sahibi eer anlarlarsa sözlemede bunun altnda bir oran kararlatrabilirler. Ancak kesinlikle bu orannda üzerinde art yaplamaz.

OLUM GELECEK çIK DURUMUNDA KRACI NE YAPMALI?

Kanuna göre; kontrat süresi dolmadan kiracnn tahliye edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Yalnzca ev sahibinin hakl sebepleri varsa kontrat dolmadan kiracy çkarabilir. Kirac kiray ödemezse, sözlemeye aykrlk varsa (evin bakasna kiraya verilmesi ya da amacnn dnda kullanlmas gibi), evde esasl bir tadilat yaplacaksa kirac tahliye edilebilir.

KRACI ERKEN çIKMAK STERSE NE OLUR?

Kirac, sözleme tarihinden önce evden çkmak isterse ve mal sahibi evi yeniden kiraya veremezse, kiracnn bildirim yapmas artyla tahliye tarihinden itibaren 3 aylk tazminat ödemekle yükümlüdür. Eer kirac bildirim yapp çkar ve hemen kirac bulunursa böyle bir tazminat ödenmez.

Eer ev bu 3 ay içerisinde yeniden kiraya verilirse, tahliye ile kiraya verildii tarihe kadarki süre için tazminat alnabilir. Bu da 3 ay geçemez. Ancak kirac bildirim yapmazsa sözleme geçerlidir ve bildirim yapncaya kadar olan aylara ait kiray ödemekle yükümlüdür.

KRA ÖDENMEZSE EV SAHBNN HAKKI NEDR?

Kirac borcunu ödemezse, kiracya önce noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorundadr. Bu süre geçtikten sonra hl ödeme yoksa tahliye davas veya icra takibi yoluyla yaplacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

EV SATILDI KRACI NE OLACAK?

Tanmazn bir bakasna satlmas durumunda kiracnn 6 ay süresi bulunuyor. Kirac içerdeyken tanmazn satlmas halinde yeni mal sahibi içerdeki kiracya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satn alma tarihinden itibaren 6nc ayn sonuna kadar kirac kalmaya devam eder. 6nc ayn sonunda çkmazsa tahliye davas açlabilir.

Eski mal sahibi ile yaplan kira sözlemesinin sonunda da dava açlarak tahliye talep edilebilir. Kiraclar eer bu durumla karlamak istemiyorlarsa, sözlemelerini tapuya erh olarak ilemeli. Kira erhi bulunan tanmazlar satlsa dahi kirac tahliye edilemez.

ÜçÜNCÜ KLERE KRALAMA YAPILIR MI?

Mal sahibi ile kirac arasndaki sözlemede Kira sözlemesi devredilemez, ciro edilemez, alt kiralama yaplamaz eklinde bir hüküm var ise hiçbir ekilde kira sözlemesi bölünemez ve bamsz bölümün tamam veya bir bölümü kiraya verilemez.

Böyle bir durum tespit edilirse sözlemeye esasl aykrlk gerekçesiyle süre dolmadan kirac tahliye edilebilir. Ancak mal sahibi kiracsna alt kiralama hakk tanmsa tamamnn veya bir ksmnn kiraya verilmesi mümkün olabilir.

EV DÖNÜÜME GRERSE OTURMA HAKKI KMN?

Borçlar Kanununda bina ykldktan sonra yeniden yapm halinde mal sahibinin kiracsn davet etme zorunluluu var.

Esasl tadilat, tamirat ve ykm varsa kirac tahliye edilebilir bu durumda tadilat, tamirat ve ykm yaplp yeniden ina sonrasnda kiracnn yeniden davet edilmesi zorunludur. Davet edilmezse kiracya 1 yllk kira bedeli ile tanma bedeli ödenir.

RSKL YAPILARDA DURUM NE?

Kentsel dönüüm yasasna göreyse ev sahibinin kiracy davet etme zorunluluu yok. Bu kapsamda kirac karot alnp riskli yap ilan edilen bir tanmazdan 60 veya 30 günlük tahliye yazlarnn kendisine tebli edilmesi halinde sürenin sonunda evden çkacaktr. Kentsel dönüüm yasasna göre kiraclara 2 aylk tanma yardm ad altnda ödeme yaplmaktadr.

TADLAT MASRAFI TALEP EDLR M?

Kiraclar riskli olduunu bildikleri bir yerden kiralama yapmlarsa yapm olduklar masraflar hiçbir ekilde talep edemezler. Ancak mal sahibi riskli olduunu bildii halde bir tanmaz kiraya vermise ve kirac ciddi bir masraf yapmsa bu masraflarn tahliye halinde dava açarak isteyebilirler.

ZN ALMADAN MÜLKTE TADLAT YAPILABLR M?

Kirac, tanmazn içinde mal sahibinin izni olmadan ciddi deiiklikler yaparsa, sözlemeye esasl aykrlk durumu oluur. Bu da kiracnn kontrat bitmeden tahliye edilmesine yol açabilir.

Ana Sayfaya Git