Kiraların fahişçe artışı frenlenemiyor

Diyarbakır’da kira fiyatlarının 3 katına çıktığını belirten İMO Eşbaşkanı Murat Demir, halkı dikkatli olmaya, devleti denetlemeye davet etti.

Haberler 13.10.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Birçok kentte olduu gibi Diyarbakrda da kira fiyatlarndaki art dikkat çekiyor. Geçtiimiz yl 750 ile bin 500 TL arasnda deien konut kiralar, bu yl 2 bin ile 2 bin 250 TLye yükseldi. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olduu günümüz artlarnda, yurttalar en temel ihtiyaçlarndan biri olan barnma ihtiyacn karlayamaz duruma geldi.

Son dönemde örencilerin de barnmayla ilgili yaptklar eylemler de sorunun vahametini ortaya koydu. Birçok dinamiin sebep olduu artlara dair konuan naat Mühendisleri Odas (MO) Diyarbakr ubesi Ebakan Murat Demir ve Balarda emlak ofisi ileten Seyit Bulut, yaanan sürecin nedenlerini anlatt.

çMENTOYA 1 AYDA 3 ZAM

Kira artndaki ana nedenlerden birinin inaat malzemelerinin fiyatlarnda yaanan art olduuna dikkat çeken Seyit Bulut, sadece bir ay içinde çimentoya 3 kez zam yapldn söyledi. Demir ve kuma ise 3 ay içerisinde aralkl olarak 4 defa zam geldiini hatrlatan Bulut, bu durumun kira ve sat fiyatlarn etkilediini belirtti.

EN DÜÜK KRA 2 BN

Bir yl öncesine kadar Balar ilçesine bal Baclar Mahallesinde kira fiyatlarnn 750 ile bin 500 TL arasnda olduunu aktaran Bulut, Baclar Mahallesinde bugün en düük kira, 2 bin liradan balyor, 3 bin liraya kadar yükseliyor. Bir blokta iç içe 2 art 1 dairenin maliyeti metre kare ve lüks olmasna göre 385 bin ile 450 bin lira arasnda deiiyor. 3 art 1 dairenin maliyeti 500 bin liray ayor dedi.

2 BUçUK YILDA 3 KAT ARTTI

Son 2 buçuk ylda kira ve satlarda fahi bir fiyat art yaadn belirten MO Diyarbakr ubesi Ebakan Murat Demir, bu fiyatlarn baz bölgelerde 2, baz bölgelerde ise 3 katna kadar çktn söyledi. Fiyat artlarnn altnda yatan temel birkaç dinamik olduunu ifade eden Demir, öyle konutu: Ekonomik kriz ve dolarn yükseliiyle ham madde fiyatlarnda art yaand. Bu ham madde fiyatlarndaki art imalatlarda da fiyat artna sebep oldu. malatta krizi frsata çevirmek isteyen sermaye sahipleri, bu ham madde fiyatlarnn üstüne bir iki kat zam koyarak piyasaya sürdüler. Bu da konut inasnda maliyetlerin artna sebep oldu. Bir de bu kardan faydalanmak isteyen baz müteahhitler de bu fiyatn üstüne kendi karlarn da ekstradan arttrarak konut fiyatlarna yansttlar. Vatanda 3-4 kat zamla bu konutlar almak zorunda kald, kalyor.

SOSYAL çÖKÜ YAANABLR

Kira fiyatlarnda son 3 ayda ayrca bir art olduunun altn çizen Demir, özellikle örencilerin okullarda yüz yüze eitime balamasyla bunun frsata çevrildiini söyledi. Bu artlarda örencilerin mülk kiralayp okumalarnn mümkün olmadn vurgulayan Demir, konut fiyatlarndaki artn durdurulmas için u önerilerde bulundu: Vatandaa da düen görevler var. Spekülatörlere kulak asmasnlar. 2 ay önce 400 bine aldn bir konutu bugün 800 bine sata sunmamal. Tek konutu olan vatandalarn bundan hiçbir karlar yok. çocuklarmzn gelecei etkileniyor. Zaten gelecekleri hakknda karamsar olan gençler, bugün kiralk bir daire sahibi bile olamayacaklar düüncesiyle kar karyalar. Devletin burada yapaca belli standartlar yaratmak olacak. Kira ve konut fiyatlarnda bir denetleme yaplmas gerekiyor. Bu böyle sürerse beraberinde sosyal çöküü getirecek.

Ana Sayfaya Git