Kırmızı et ve hububat ithalatında vergi indirimi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Tüketici fiyatlarının düşmesini biz de istiyoruz. Çözüm yolu bu değildir. İthalat işin en kolay tarafıdır." dedi.

Haberler 01.07.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, düzenledii basn toplantsnda, karkas et, canl hayvan, buday, arpa ve msrda gümrük vergilerinin düürülmesini öngören Bakanlar Kurulu kararn deerlendirdi.

Enflasyonla mücadele gerekçesiyle gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceini belirten Bayraktar, bu konuda TZOBun görüünün alnmadn söyledi.

Bayraktar, tüketici fiyatlarnn dümesini kendilerinin de istediini ifade ederek, çözüm yolu bu deildir. thalat iin en kolay tarafdr. Bir taraftan makas daraltmak lazm, bunun dnda yapsal sorunlarmz var, planlama yapamyoruz, pazarlama sorunlaryla kar karyayz. Bunun dnda verimlilik rakamlarmz da düük. deerlendirmesinde bulundu.

Buday ve arpada alm satm durdu

Bayraktar, buday ve arpada hasat döneminde olunduuna dikkati çekerek, Böyle bir zamanda gümrük vergilerinin düürülmesi doru olmamtr. Bu açklamadan sonra tüccar piyasaya girmiyor. Piyasa durdu. u an dardan giren bir mal yok, gümrükler düürülecek denilmesi bile yetti. Baz bölgelerde alm-satm durdu. Yanll burada. diye konutu. Bayraktar, msr üreticilerinin de etkileneceini dile getirdi.

emsi Bayraktar, söz konusu karar açklanrken üretici maliyetlerinin dikkate alnmadna ileri sürerek, unlar kaydetti:

Et fiyatlarmz yüksek ama üretici fiyatlarna baktmzda üreticinin kilogram bana 1,5 lira para kazand görülüyor. Sekiz ay besi yapan üreticinin kar yüzde 5,3ü geçmiyor. Bu gümrüklerle ithalat yaparsak sektör batar. Üretimi sürdüremez hale geliriz. Bunu geçmite yaadk. 2010da yaplan ithalat bugüne kadar Türkiyeye 5 milyar dolara patlamtr. Biz hayvan ithalatna bu kadar döviz ödeyecek kadar zengin bir ülke deiliz.

Türkiyenin üretim potansiyeli olduunu belirten Bayraktar, ithalatn fiyatlar belli bir süre için aa çekeceini, orta ve uzun vadede ise fiyatlar artracan anlatt.

Bayraktar, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn yetkisini kullanmasn beklediini ifade ederek, Bakanln ithalat kontrol belgesi vermeyerek ithalat önlemesi gerektiini savundu.

Türkiyede üretici maliyetlerinin yüksek, verimliliin düük olduuna dikkati çeken Bayraktar, bu artlarla tarmn Gümrük Birliine eklenmesinin Türkiyeyi bir pazar haline getireceini söyledi.

Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya girmesini ve buday alm yapmasn istedi.

RAMAZANDA ÜRETC VE MARKET FYATLARI

Ramazan aynda üretici ve market fiyatlarndaki deiime ilikin de deerlendirmelerde bulunan Bayraktar, ramazanda markette 35 ürünün 5inde fiyat deiimi olmazken,17 üründe fiyat art,13 üründe fiyat azal olduunu aktard.

Markette fiyat en çok düen ürünün kiraz olduunu belirten Bayraktar, hem market hem üreticide fiyatn en çok salatalkta arttn bildirdi.

Bayraktar, ramazanda üreticide, limon, elma, kuru fasulye, nohut, yeil mercimek, pirinç, kuru kays, kuru üzüm, kuru incir ve süt fiyatlarnda deiim olmadn, üretici ve market fiyatlar arasndaki farkn yüzde 546,77 ile en fazla elmada görüldüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git