Kırmızı ette gümrük vergisi indirimi

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, kesimlik hayvanlar ve karkas ette gümrük vergisi oranlarının indirilmesinin et arzındaki yeterliliğin sağlanması, piyasadaki fiyat dalgalanmalarının stabilize edilmesi amacıyla alınan tedbirler olduğunu belirterek, "Kısa vadede piyasa istikrarını sağlamak için yurt içi kırmızı et üretimi, tüketimi karşılama noktasına gelinceye kadar sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Haberler 02.07.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hacince, yapt yazl açklamada, Türkiyede krmz et tüketiminin arttna ve üretimin tüketimi karlayabilir durumda olmadna iaret etti.

Arz eksikliinden kaynaklanan fiyat dalgalanmalarnn bugünün sorunu olmadn belirten Hacince, unlar kaydetti:

Ülkemizde besilik hayvan ithalat Et ve Süt Kurumu araclyla yürütülmektedir ancak istenilen miktarda hayvann et üretimine dahil edilememesi ve besicilik faaliyetiyle uraan kesimlerin yetersiz kapasiteyle çalmas et üretiminde azala sebep olmaktadr. Bu nedenle iletmeler kesime gelen hayvanlarn, yeni hayvan girii gerçekleene kadar bekletmeyi tercih etmektedirler. Bu da et üretim miktarlarnda dalgalanmalara yol açmaktadr.

Ksa vadede piyasa istikrarnn salanmasna katk için atlmas gereken admlara ilikin deerlendirmelerde bulunan Hacince, Yurt içi krmz et üretimi, tüketimi karlama noktasna gelinceye kadar sadece besilik hayvanlarn ithalat sürekli olmal ve besicilerin taleplerini karlayacak ekilde yaplmal. ifadesini kulland.

Hacince, hayvancln gelimesi için orta ve uzun dönemli, krmz et ve süt sektörünün çkarlarn koruyan, üreticinin sürdürülebilir üretim yapaca, sanayicinin yatrmlarn büyüterek istihdam salayaca, tüketicinin salkl, güvenli ve ucuz et tüketebilecei yaplanmaya ihtiyaç olduunu vurgulayarak, u görüleri ifade etti:

Bakanlmz, sürdürülebilir krmz et üretimi için Milli Tarm Projesi ile sektöre dönük önemli admlar atmtr. Bu admlarn yakn zaman içinde olumlu etkilerinin görüleceine inanyoruz. Kesimlik hayvan ve karkas etin gümrük vergisi oranlarnda yaplan düzenlemeler, et arzndaki yeterliliin salanmas, piyasadaki fiyat dalgalanmalarnn stabilize edilmesi ve özellikle spekülatörlerin piyasa üstündeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldrlmas için alnm tedbirlerdir. Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Bakan Faruk çelik, alnacak kararlarda yurt içi üretim maliyetlerinin dikkate alnacan ve üretici maduriyetlerine asla müsaade edilmeyeceini belirtti. Konseyimiz de sürdürülebilir et üretiminin salanmasnda tüm taraflarn haklarn korumaya yönelik çalmalarna devam edecek ve sektörde istikrarn bozulmasna müsaade etmeyecektir.

Ana Sayfaya Git