Kırmızı Mercimekte Güneydoğu rekoltesi arttı

Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin aş yeri olan Güneydoğu bölgesinde bu sene mercimek rekoltesinde yüzde 30'luk bir artış bekleniyor.

Haberler 30.06.2017 - 02:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede krmz mercimek üretiminin a yeri olan Güneydou bölgesinde bu sene mercimek rekoltesinde yüzde 30luk bir art bekleniyor.

Türkiyenin krmz mercimek üretiminin önemli bölümünün gerçekletirildii Güneydou Anadolu Bölgesinde verimin yüksek olmas ve üretim alanlarnn genilemesi sayesinde bu yl rekoltenin yüzde 30 artarak 450 bin tona çkmas bekleniyor.

Güneydou Anadolu Bölgesindeki çiftçiler son yllarda, içerdii zengin proteinle beslenmede önemli bir yere sahip olan krmz mercimee yöneldi.

Bölgede, verimin iyi olmas ve üretim alannn genilemesi sayesinde bu yl mercimek rekoltesinin yüzde 30 artaca ve 450 bin tona yaklaaca tahmin ediliyor.

- Dekar bana verim 225-290 kilogram aralnda

Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, AA muhabirine yapt açklamada, son yllarda GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi tarafndan mercimekte yaplan slah çalmalar neticesinde verimde art yaandn söyledi.

Verimdeki art nedeniyle çiftçinin mercimee yöneldiini anlatan skenderolu, Bugüne kadar hiç mercimek ekmemitim, bu yl ben de 45 dönüm ektim. Dekardan 225 kilogram elde ettim. Bu da bizim bölge artlarna göre iyi. Bölgeye göre dekar bana verim 225-290 kilogram aralnda. Masraf az, gübre kullanlmyor, bir tohumu bir de ilaçlanmas. çiftçi de güzel para kazanyor. dedi.

TÜK verilerine göre geçen yl krmz mercimek ekim alannn 235 bin hektar olduunu, rekoltenin de 345 bin ton olarak gerçekletiini ifade eden skenderolu, çiftçinin mercimee yönelmesiyle ekim alanlarnda yaklak yüzde 30luk artn yaandn tahmin ettiklerini dile getirdi. skenderolu, Bu yl rekoltenin yaklak 450 bin ton olmasn bekliyoruz. Ben umutluyum, bu yl mercimekte verim iyi. diye konutu.

Diyarbakrn Bismil ilçesine bal Iklar köyünde çiftçilik yapan Veysi Kaplan da buday ve nohudun yan sra tarlasnn 300 dönümüne mercimek ektiini belirtti.

Elde ettikleri yüksek verimden dolay mutlu olduklarn ifade eden Kaplan, Bu yl yalarn iyi olmasndan dolay mercimek verimi gayet iyi. Dönüm bana yaklak 240 kilogram krmz mercimek elde ettik. dedi.

Son yllarda mercimee yönelimin arttna iaret eden Kaplan, Yeni gelitirilen çeitlerin yüksek verimli olmas, devletin verdii prim desteklerinin artmas ve budaya göre ekim masrafnn az olmas nedeniyle çiftçiler mercimee yöneldi. ifadesini kulland.

- Eski tohumlar braktk, yenilerine geçtik

Iklar köyüne bal Kök mezrasnda yaayan Nihat Berk de bu yl yaklak 450 dönüm alanda krmz mercimek ektiini söyledi.

Geçen yla göre daha yüksek verim elde ettiklerini belirten Berk, Bu ylki verimden memnunuz. Dekar bana 250 kilogramn üstünde verim elde ettik. Verimde yaanan artn tohumdaki yeniliklerden kaynakland düünüyoruz. Eski tohumlar braktk, yenilerine geçtik. En geç 3 ylda bir tohumlarmz deitiriyoruz. Sertifikal tohum olmasna önem veriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git