Kırsala hibe yüksek geldi

Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara yönelik hibe tutarları belirlendi.

Haberler 14.09.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krsal alanda ekonomik ve sosyal gelimeyi salamak amacyla yaplacak yatrmlara yönelik hibe tutar açkland.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn, Krsal Kalknma Destekleri Kapsamnda Tarma Dayal Yatrmlarn Desteklenmesi Hakknda Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Tebli, 2020 sonuna kadar krsal alanda ekonomik ve sosyal gelimeyi salamak, tarm ve tarm d istihdam gelitirmek, gelirleri artrmak ve farkllatrmak için kadn ve genç giriimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kiilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatrmlar için yaplacak hibe ödemelerine ilikin hususlar kapsyor.

Tarmsal ürünlerin ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapm, kapasite artrm ve teknoloji yenilenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklar kullanan yeni seralarn yapm, yenilenebilir enerji kaynaklarndan jeotermal ve biyogazdan s veya elektrik üreten tesisler ile güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapm, tarmsal üretime yönelik sabit yatrmlar, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre ilenmesi, paketlenmesi ve depolanmas yatrmlar, hibe destei kapsamnda deerlendirilecek. Krsal ekonomik altyap yatrm konularnda krsal turizm yatrmlar, çiftlik faaliyetlerinin gelitirilmesine yönelik altyap sistemleri, el sanatlar ve katma deerli ürünler ile biliim sistemleri ve eitimi de bu kapsamda destek alacak.

Tarmsal ürünlerin depolanmasna yönelik yeni tesis bavurularnda sadece çelik silo ve souk hava deposu hibe destei kapsamnda deerlendirilecek.

Yatrmclar, ülke genelinde sadece bir proje bavurusunda bulunabilecek. Krsal turizm ve el sanatlar ve katma deerli ürünler konularna sadece krsal alanda bavuru yaplacak.

- Yatrm süresi

Yatrm projeleri fiziki olarak 1 Ekim 2018e kadar tamamlanacak. Fiziki olarak tamamlanamayan projeler, uygun görülmesi halinde kendi kaynaklaryla 90 günü amamak üzere verilecek süre içinde fiziki gerçeklemesini tamamlayacak. Fiziki gerçeklemeleri tamamlayan ancak yasal izinlerini alamayan yatrmlar içinse yatrmcnn bavurmas halinde 90 günü amamak üzere yasal izinleri alabilmesi için süre verilecek.

- Yüzde 50lik hibe destei

Hibeye esas proje tutar, tarmsal üretime yönelik sabit yatrmlar, biyogazdan s ve elektrik üreten tesisler ile güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapm, gübre ilenmesi, yeni sera yapm, tarmsal ürünlerin ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesine ilikin yeni tesis bavurularnda 2 milyon lira olarak belirlendi. Söz konusu tutar, bu yatrmlara ilikin kapasite artrm veya teknoloji yenilemeye ilikin bavurularda 1 milyon 500 bin lira, yatrm tamamlama amaçl bavurularda ise 1 milyon 750 bin lira üst limitini geçemeyecek. Hibeye esas proje tutar, krsal turizme yönelik yatrmlar için 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendi.

çiftçilik faaliyetlerinin gelitirilmesi, el sanatlar, biliim sistemleri gibi yatrm konularnda ise bu tutar, 500 bin lira üst limitini geçemeyecek.

Hibeye esas proje tutarnn alt limiti en az 30 bin lira olacak. Bu limitin altndaki bavurular kabul edilmeyecek. Söz konusu tutarn yüzde 50sine hibe yoluyla destek verilecek. Kalan yüzde 50sini ise bavuru sahipleri temin edecek.

Bavurular, www.tarim.gov.tr internet adresinden yaplacak.

Ana Sayfaya Git