Kış lastiği "ticari araçlar"da zorunlu

DİYARBAKIR,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2018'de sona erecek kış lastiği takma uygulamasının, "hususi" tescil edilen taşıtlarda zorunlu olmadığını bildirdi.

Haberler 24.11.2017 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arslan, 2918 sayl Karayollar Trafik Kanunu uyarnca yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn k lastii kullanmalarnn, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için 2011 itibaryla zorunlu tutulduunu söyledi.

K lastii takma zorunluuna ilikin esaslar belirleme yetkisinin Resmi Gazetede yaymlanan 687 nolu Kanun Hükmünde Kararname ile Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlna verildiini ifade eden Arslan, uygulamann 1 Aralk ile 1 Nisan arasnda geçerli olduunu belirtti.

Arslan, söz konusu düzenlemenin hususi olarak tescil edilen tatlar kapsamadn ve bu araçlarda zorunlu olmadn, buna karn ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için k lastii takmann zorunluluk tadn vurgulad.

Belirtilen sürelerde il snrlar içinde k lastii zorunluluunun uygulanaca tarih aralklaryla ilgili duyurularn valiliklerce yaplacan anlatan Arslan, yük ve yolcu tamacl yapan araçlar dndaki hususi araçlar için uygulamann zorunlu olmamakla birlikte can ve mal güvenliiyle güvenli seyahat için k artlarnda tüm araçlarda k lastii kullanlmasn tavsiye etti.

Araçlarn denetiminin Bakanln yetkilendirdii personelle Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Gümrük ve Ticaret Bakanlnn snr kaplarndaki birimleri ve belediye denetim birimlerince yaplacan belirten Arslan, k lastii takma zorunluunun sonra erdii tarihin, hava artlarna bal olarak Bakanlkça 1 ay uzatlabileceini ifade etti.

- Tedbirsiz araçlara izin verilmeyecek

Arslan, uygulamayla k artlarna göre önlemini almayan, k lastii olmayan araçlarn yolu kapatmasn ve insanlarn maduriyete uramasn önlemenin amaçlandn bildirdi.

Ekiplerin tedbirsiz, hazrlksz yola çkan araçlar daha sk denetleyeceini ve k artlarna uygun kar lastii takmayan araçlarn yola devam etmelerine izin vermeyeceini vurgulayan Arslan, K lastikleri 7 derecenin altndaki scaklklarda, slak, karl ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutu ve yüksek güvenlik salyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git