Kışanak Habitat III’te bölge kentlerini anlattı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan Habitat III toplantısına katılarak, bölge kentlerindeki yıkımı, çadırlarda yaşamak zorunda kalan on binlerce kişinin mağduriyetini, kayyum uygulamalarını ve yerel demokrasinin yaşadığı krizi anlattı.

Haberler 24.10.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler öncülüünde yaplan Habitat III toplants Ekvadorun Quito kentinde gerçekletirildi. 20 ylda bir yaplan, BMyi, dünyadaki çeitli devlet kurumlarn, sivil toplum örgütlerini ve yerel yönetimleri biraraya getiren en geni kapsaml organizasyona, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi E Bakan Gültan Kanak ve D likiler Sorumlusu Harun Ercann yan sra 40 binden fazla kii katld. Toplantda 500 civarnda oturum, panel ve eylem toplants yapld.

Yerel yönetimler ve sivil toplum kurulular ile üç yl boyunca yapt toplantlar sonucunda Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri belirleyen BM, bu hedeflerin duyurulmas adna Habitat III bünyesinde Belediye Bakanlar Toplants düzenledi. Toplantya E Bakan Gültan Kanak da katld.

Sur gündemdeydi

20 yl önce Diyarbakr ve bölgedeki krsal zorunlu göçü, 1996 ylnda stanbulda gerçekletirilen Habitat II gündemine tayan Habitat Uluslararas Koalisyonu (HIC), Habitat III kapsamnda da Diyarbakr gündemletirdi. Surda ykmlarn balamasndan hemen sonra raporlama faaliyetlerine balayan HIC, ykmn boyutunu son elde edilen uydu fotoraflar eliinde Dünya Sahnesinde sunum yapt ve hazrlad raporu paylat.

Barnma hakk elinden alnan insanlarn sorunlar dile getirildi

BM nsan Haklar Komiserlii tarafndan yaplan Barnma Hakk Forumu toplantsna da katlan E Bakan Gültan Kanak, BM bünyesinde, dünya çapndaki ihlalleri belirlemek ve çözümler oluturmak adna barnma hakk izleme örgütü kurulmas önerisi getirdi. Toplantda söz alan Harun Ercan, hükümetin uygulad ykm politikas sonucunda 400 bin insann zorla evinden edildiini aktardktan sonra barnma hakk elinden alnan insanlarn sorunlarnn çözülmesi için uluslararas kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin dayanma içinde olmas gerektiini belirtti.

Üst düzey görümeler gerçekletirdi

Kanak, ayrca, bölgedeki kentlerin ykm politikasna maruz kalmas, kayyum atamalar ve yerel demokrasinin geldii son süreci ve rnakta çadrlarda yaamak zorunda kalan on binlerce kiinin son durumunu aktarmak amacyla BM nsan Haklar Komiserlii ve çeitli kentlerin belediye bakanlar ile çok sayda üst düzey görümeler gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git