Kızıltepe'nin ''girişimci kadınları'' vazgeçmiyor

Çeşitli işler yaparak evlerinin geçimini sağlamaya çalışan 7 kadın, şimdi de bir kafenin işletmeciliğini üstlendi

Haberler 01.07.2012 - 11:24 Son Güncelleme : 01.07.2012 - 11:24

Kızıltepe ilçesinde, çeşitli işler yaparak evlerinin geçimini sağlamaya çalışan 7 kadın, bir araya gelerek bir kafenin işletmeciliğine soyundu.

Kızıltepe Destek Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi bünyesinde bir araya gelen 7 kadın, tandır ekmeği ve Kürt kilimi dokumacılığı işlerinin ardından İbrahim Özmen Parkı’nda bulunan Pelda Kafe’nin işletmeciliğini üstlendi.

Kafede aşçılık yapan Gülnaz Çiftçi, eşinin 20 sene önce vefat ettiğini, 3 çocuk annesi olduğunu bildirdi.

Kadın girişimcilerden örnek

Çiftçi, çocuklarından 2’sinin üniversite, diğerinin de lise öğrencisi olduğunu kaydetti.

Eşi vefat ettikten sonra kötü günler yaşadıklarını, ayakta durmak için yıllardır mücadele verdiklerini dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu:

’’Eşimi kaybettiğimde, çocuklarım yaşça küçük olduğu için çok sıkıntılar çektim. Senelerce çocuklarıma bakıp, ayaklarımın üstünde durmak için gayret ettim. Çocuklarımı zor şartlarda büyütüp topluma kazandırdım. Bir anne olarak çocuklarımı hiçbir şeyden mahrum bırakmadım. İyi ve kötü tepkiler almama rağmen, ben kendi bildiğimi yaptım ve çalışmaya karar verdim. Şu an çok mutluyum. Çocuklarım da hem okuyor hem çalışıyor. Hayatımızı bu şekilde sürdürmeye çalışıyoruz.’’

’’Kadınların sesi olmak istiyoruz’’

Muhasebe sorumlusu Mukadder Uğurlu da 20 yaşında olmasına rağmen hayatın zorluklarıyla mücadele ettiğini belirtti.

Kızıltepe’de akrabasının yanında kaldığını, ailesinin köyde yaşadığını aktaran Uğurlu, şöyle konuştu:

’’1990’lı yıllarda köyden Kızıltepe’ye göç etmek zorunda kaldık. Ailem yıllarca ilçede yaşadı. Daha sonra ailem köye dönüş projesi kapsamında köye döndü. Ben çalışmaya kararlı olduğum için köyüme dönmedim. Kızıltepeli kadınlara çağrıda bulunuyoruz; gelin aramıza katılın. Olumsuz tepkilere kulak asmadan bugünlere geldik. Bütün kadınlar çalışmalı. Kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğrenmeli. Mutlaka bir meslek sahibi olmalı. Kadınların sesi olmak istiyoruz.’’

Eşi cezaevinde olan Türkan İldem de çalıştığı için çok mutlu olduğunu, kendi ayakları üzerinde durmak ve kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürmek isteyen kadınların mutlaka çalışması gerektiğini belirterek, ’’İşsiz kadınların aramıza katılmasını istiyoruz. Birlikten kuvvet doğar. Kadın kooperatifinin olması bize güç ve güven verdi’’ dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır