KOBİ'lerden "yeni yılda yeni istihdam" sinyali

Eleman.net'in anketine göre, gelecek yıl KOBİ'lerin yüzde 94'ü yeni istihdam yaratmayı planlıyor.

Haberler 25.12.2016 - 13:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- ilanlar ve i bulma sitesi Eleman.netin anketine göre, gelecek yl KOBlerin yüzde 94ü yeni istihdam yaratmay planlarken, büyük çounluu da maalarda yüzde 6 ila 10 arasnda zam yapacak.

Eleman.net tarafndan KOB ölçeinde bin 600 firma yetkilisiyle gerçekletirilen anket sonuçlarndan derledii bilgilere göre, gelecek yl yeni istihdam yaratmay planlayan katlmclarn oran yüzde 94 oldu.

Katlmclarn yüzde 50si 1 ila 5 kii arasnda yeni istihdam yaratmay planladn belirtirken, 100den fazla kiiye i imkan salayacan bildirenlerin oran yüzde 9 olarak belirlendi. Öte yandan katlmclarn yüzde 75i yeni ylda zam yapacan kaydetti.

Bu zamm yüzde 6 ila 10 arasnda gerçekletirmeyi planlayan katlmclarn oran yüzde 53 ile çounluu oluturdu. Öte yandan gelecek yl maalarda yüzde 10un üzerinde art yapacan bildiren katlmclarn oran ise yüzde 11 oldu. Katlmclarn kalan yüzde 36s ise yüzde 1 ila 5 arasnda maalarda artrma gitmeyi planladklarn aktard.

Gelecek yl görünümüne ilikin firma yetkililerinden yüzde 46s olumlu, yüzde 10u olumsuz, yüzde 44ü ise belirsiz eklinde görü bildirdi.

Anket sonuçlar, gelecek yl en çok istihdamn yüzde 12yle inaat, yüzde 9la gda ve bilgisayar/bilgi teknolojileri/internet, yüzde 7yle hizmetler sektörlerinde salanacan ortaya koydu.

Ekonomide atlan admlar, istihdama olumlu etki gösterecek

Anket sonuçlarna ilikin deerlendirmelerde bulunan Eleman.net Üst Yöneticisi Gökhan Duyarlar, 2017nin yeni istihdam açsndan son derece olumlu bir yl olmasn beklediklerini söyledi.

KOBlerin salayaca istihdam artnn, 2016nn son çeyreindeki düüün eski seviyelerine gelmesi olarak düünülebileceini belirten Duyarlar, Son çeyrekte KOBler tarafndan ertelenen büyüme hedeflerinin, ekonomik destekler ve piyasa koullarnn iyilemesi ile yeniden hayata geçirileceini, bunun da istihdama önemli katk salayacan düünüyoruz. dedi.

Duyarlar, bu yln son çeyreinde çok aktif olmayan i arayanlarn, 2017nin ilk çeyreinde firmalarn ie almlarn artrmasyla daha aktif hale geleceini ifade etti.

En çok ie alm planlamas yapan sektörün inaat çkmasna yönelik görülerini paylaan Duyarlar, unlar kaydetti:

Yln son çeyreinde inaat sektörüne yönelik faiz indirimleri ve çeitli teviklerle sektörde bir hareketlenme oldu. Bunun sonucunda da inaat sektöründeki firmalarn yeni ylda yeniden hareketlenerek hem ekonomiye hem de istihdama katk salayacaklarn düünüyoruz. Eleman.nette inaat sektöründe yaynlanan ilan saylar ve bavuru saylarna baktmzda, 2016 ylnn ikinci yarsnda önemli bir düü gösterdiini, buna ramen yl genelinde 2015e oranla hem ilan hem de bavuru saylarnda ortalama yüzde 4,3lük bir art yaandn görüyoruz. Öte yandan inaat sektöründe son zamanlarda yaanan bu düüle hizmet ve perakende sektörleri yükselie geçerek istihdam srtlad.

Duyarlar, 2016nn son çeyreinde ekonomide atlan admlarla gelecek yln ilk yarsnda ekonomik artlarn daha normal seviyelere gelmesini ve bunun da istihdam piyasasna olumlu etki göstermesini beklediklerini bildirdi.

Birçok sektörde firmalarn çeitli olumsuzluklara ramen büyümeye devam etmek istediini vurgulayan Duyarlar, sanayi sektörünün de bu büyümeye katlmasnn, hem ekonomiyi hem de istihdam piyasasn olumlu yönde etkileyeceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git