Koçerler uyardı: Hayvancılık ölecek

Hayvanlarıyla birlikte daha yüksek ve serin yerlere göç etmeye başlayan Karacadağlı koçerler, yayla kira bedeli ve yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, "Böyle giderse hayvancılık ölecek" uyarısında bulundu.

Haberler 13.04.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karacada bölgesindeki Koçerler, havalarn snmasyla birlikte yüksek ve serin yerlere yolculuu balad. Koçerler sonbahar aynn ardndan scak olan Viranehir, Ceylanpnar ve Harran gibi yerlere dönüyor. Viranehirde k mevsimini tamamlayan koçerler, çadrlar ve hayvanlaryla birlikte daha yüksek ve serin olan Bingölün Solhan ilçesi meralarna doru yolculua balad.

BNGÖLE YOLCULUK BALADI

Karacadal Koçerler, imdilerde Harran yolu etrafndaki otlakta konaklyor. Hamdullah Olgun adl koçer, k aylarnda scaklktan kaynakl Viranehire hayvanlarn getirdiklerini, bahar aylarnn gelmesiyle birlikte hayvanlarn Karacadaa götürdüklerini, 1 buçuk ay Karacadada kaldktan sonra Bingölün Solhan ilçesindeki yaylalara gideceklerini söyledi.

YAYLA KRALARI ARTTI

Koçerlik zorlayor. Hayvanlara yem alamyoruz. Eskiden tonu 500 TL olan beyaz saman imdi bin TLye alyoruz diyen Olgun, büyük zahmetlerle hayvanclk yaptklarn dile getirdi. Gittikleri yerlerdeki yaylalar için ise arazi kiraladklarn ve kiralarn yüksek olduunu söyleyen Olgun, Geçen sene çobanlara verdiimiz maa 5 bin TL iken, imdi 10 bin TL veriyoruz. Yem fiyatlar yükseldi. Bu gidile perian olacaz. Geçen sene 60 bin TLye kiraladmz mezray bu sene 100 bin TLye kiralyoruz dedi.

HAYVANLARINI SATIYORLAR

Halil Olgun, koçerliin yüz yllardr gelenek halinde aileleri tarafndan sürdürüldüünü ifade etti. Kn Viranehir ve Ceylanpnar alannda kaldklarn, imdilerde ise Karacada ve sonrasnda Bingöle gitmek için yolculua baladklarn söyledi. Bu sene Bingölde kiraladklar yaylalara 40 bin TL fazla ücret vereceklerini belirten Olgun, saman fiyatlarndaki art nedeniyle hayvanlara yem alamadklarn kaydetti. Etraflarndaki koçerlerin hayvanlarn satmaya baladklarn vurgulayan Olgun, kendilerinin tüm hayvanlar satsa dahi borçlarn ödeyemeyecek durumda olduklarn belirtti. Olgun, Bu meslei artk mecburiyetten yapyoruz. Ana baba mesleimizdir diye sürdürüyoruz diye konutu.

ESK TADI VERMYOR

Eskiden yaylalarn ücretsiz olduunu, fakat imdilerde yaylalarn da ticarete döndüünü sözlerine ekleyen Olgun, öyle devam etti: Sfra sfr elde var sfr. Yaadmz rezillik bize kalyor. Eski tad koçerlikten almyoruz. Koçerlik biterse imdiden yaanan et sknts, hayvansal ürün sknts daha fazla artar. Devlet bir yardmda bulunmazsa, hayvanclk ölecek. Koçerlie devam edebilmeleri için yem fiyatlarnn dümesi gerektiini dile getiren Olgun, Yer kalmad. Hayvanlar tutacamz alanlarda artk yok. Her yer kentleiyor. Koçerliin tek güzel yan 2 aylk yaz scanda yaylalarn güzelliidir. Serin hava ve souk sular var. O iki ayda bütün yorgunluumuzu atyoruz diye belirtti.

Ana Sayfaya Git