Kombi bakımı deyip geçme!

Kış aylarının gelmesiyle beraber doğal gaz kombi kullanımı artmaya başladı. Bakımları yapılmayan petek ve kombilerin gaz sarfiyatı ve arızaları arttırdığını belirten uzmanlar, yetkili servis elemanı olmayanların yaptıkları bakımlarda büyük sorunlar yaşanabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Haberler 25.10.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakm ve onarm yetkili servislerde yaplmayan kullanclarn hem cebinden hem de canndan olabilecei bildirildi. Kombi uzman Yunus Yldrm, hlas Haber Ajans (HA) muhabirine yapt açklamada hem tasarruf hem de riskleri ortadan kaldrmak için uyarlarda bulundu. Yetkili servis eleman olmayan kiiler tarafndan yaplan yanllarn büyük risk tadn aktaran Yldrm, kombi ve petek bakmlar için de vatandalara uyarda bulundu.

KOMB BAKIMI HER YIL YAPILMALI

K aylarnda cihazlarn daha yüksek verimli çalmas için bakmlarnn her yl yaplmas gerektiini kaydeden Yldrm, cihazlara beyaz eya mantyla yaklalmamas gerektiini hatrlatt. Yldrm, 3, 5, 10 ylda bakm yaptrmazsak herhangi bir sknt olmaz mantnda yaklalyor, aslnda bu yanl. Cihazlarn her yl bakmlarnn yaplmas gerekiyor. çünkü bunlarn içinde gaz, su var, gaz ve su birleiminden oldukça problemlerden dolay son kullanclar zarar görebilirler. Bunun için de özellikle alannda uzman firmalar tarafndan yetkilendirilmi yetkili servislerle çallmasn iddetle tavsiye ediyoruz. Son aralar halkmzn mantnda servislerin ücretleri yüksek geldii zaman yüksek paralar isteniyor. Ama bir de baya kulamza gelen duyduumuz, gördüümüz vatandalarmzn yaad, yetkisi olmayan, herhangi bir belgesi olmayan, kendi teknik servis diye adlandran insanlar müterileri madur ediyorlar.

PARçA DEMLERNE DKKAT EDN

100 liralk parçay bin liraya taktklarn, parça takmadklar halde vatandalara Biz parça taktk borcunuz 2 bin lira, 3 bin lira dendiini duyuyoruz. Daha sonrasnda vatanda madur olduu için tekrar bizi çaryor. Gittiimizde herhangi bir parça deiimi, müdahale olmadn görüyoruz. Vatandalar u anda had safhada maduriyet yayorlar. Bakm ücretleri u anda 160 TLdir. çerisinde cihazlarn çalan aksam, özellikle bizim için önemli olan parçalar, yanma odalar, brülör ksm, elektrotlar, pompalar, eanjörler fan yanma gruplar hepsi elden geçiriliyor. Merdiven alt diye tabir ettiimiz arkadalar sadece bir frça veya bez sürerek bu ilemi yaptklarn söylüyorlar.

BAKIM SÜRES UZUN SÜREY ALIR

Bakm 10 dakikada, be dakikada bitirip çkyorlar. Normalde bir bakm ortalama süresi 45 dakikayla 1 saat arasdr. Bu tür insanlara itibar edilmemesi gerekiyor. Bakm yaplmad zaman cihazn yanma odalarnda tkanma olabilir, bu da ileriki zamanlarda fana zarar verebilir. Fan zarar gördüü zaman maliyetler yükselebilir. Art gaz sarfiyatn arttrr, ister istemez cihazlarn içinde suyla çalyor, yani su geziyor. Yaz aylarnda atl durumda kalyor, kireçlenme olabilir, bu da gaz sarfiyatn arttrr. Yüksek verimde çalmaz cihazlarmz, tkanan yerler olduu için daha fazla gaz harcayp, daha az enerji elde edip, daha yüksek faturalar ödüyoruz buna da istinaden. Ylda bir bakm yapld zaman bu zarar gören parçalar, tkanan parçalar açldndan dolay cihaz yüksek verimli çalyor. Yetkisi olmayan arkadalar müdahale ettii zaman bilinçli olarak müdahale etmiyorlar, gaz hatlarna müdahale ediyorlar. Kendilerince bir eyler yapyorlar. O tür anlamda patlamalar yaanabilir ama teknik firmalarn yetkilendirdii servisler, bu anlamda bütün sorumluluu zaten üzerine alyorlar.

YETKL SERVSLERN ETM

Bugün yetkili serviste çalan arkadalarmz bunun eitimini alyorlar. Bunlarn seminerlerini alyorlar. Bunlara bal cihazlarla çalyorlar. Örnek bir vatandaa gittiimiz zaman gaz kaçak dedektörü var, herhangi bir problem olduu zaman o anda müdahale edebiliyoruz. Ama yetkisi olmayan merdiven alt diye tabir ettiimiz servisler ne yapyorlar, biz yaptk, çktk gittik hesab oluyor. Daha sonrasndan yaanan maduriyetler onlarn umurunda deil. çarmz yetkili servislere bakm yaptralm. Merdiven alt bakm patlamaya neden olabilir. Yetkili servis harici firmalarla çalmayalm. Klk bakmlarn yaplmasn iddetle tavsiye ediyorum. Bu hem fatura anlamnda maddi olarak daha az gelmesi hem de s olarak daha yüksek bir s elde etmemizi salyor dedi.

Ana Sayfaya Git