Kombide yeni dönem 21 Nisan'da başlıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'deki kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini arttırıyoruz. Kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı 21 Nisan'dan itibaren durdurulacak. Bu değişimle birlikte ülkemiz doğalgaz tüketiminde yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık tasarruf sağlanacak" açıklamasında bulundu.

Haberler 01.04.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü, 400 kilovat (kW) stma gücüne kadar olan konvansiyonel kombi ve kazanlarn üretimi ve ithalat 21 Nisandan itibaren durdurulacak. Üreticilerin ellerindeki ürünleri 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermeleri gerekiyor. dedi.

Özlü, Avrupa Birlii (AB) ülkelerinde çevrenin daha fazla korunmas ve emisyon deerlerinin azaltlmas amacyla uygulamaya alnan Enerji ile lgili Ürünler Yönetmeliinin yeni fazlarnn Türkiyede de uygulanmaya balandn hatrlatt.

Bu kapsamda, Bakanlk tarafndan yaplan youn çalmalar sonucu kombi ve kazanlarda enerji verimliliini artracak düzenlemelerin Resmi Gazetede yaymlandn belirten Özlü, bu düzenlemelerin 21 Nisan 2018de yürürlüe gireceini söyledi.

Yönetmeliin yürürlüe girmesiyle Türkiyede üretilen ve ithal edilen 400 kilovat stma gücüne kadar olan kombi ve kazanlarn, daha yüksek verimli youma teknolojisine sahip olmalarnn zorunlu olacan belirten Özlü, 400 kW stma gücüne kadar olan konvansiyonel (youmasz) kombi ve kazanlarn üretimi ve ithalatnn da bu tarihten itibaren durdurulacan bildirdi.

Özlü, üreticilerin ellerindeki ürünleri 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermek zorunda olduklarna dikkati çekerek, 2 bin litre hacme kadar scak su stclar ve boylerlerin (scak su kazanlar) enerji verimlilik kriterlerinin de yükseltileceini ifade etti. Özlü, unlar kaydetti:

Yönetmelik kapsamnda kombilerin içinde yer alan ve stma sistemindeki scak su sirkülasyonunu salayan devir daim pompalarnn daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmalar zorunluluu da getirilecek. Verim deerlerinin yan sra enerji etiketlemeleriyle ilgili de baz yeni düzenlemeler getiriyor. 70 kilovat stma gücüne kadar olan kombi, kazan gibi s üreticileri ve 500 litre hacme kadar su stclar ve boylerler için üreticilerin enerji verimlilii etiketi düzenlemesi zorunlu olacak.

Buna paralel olarak, kombi, kazan, s pompas veya güne enerjisi sistemi gibi çeitli s üreticilerinin birlikte kullanldklar stma sistemlerinde de tüm s üreticisi kombinasyonuna ait enerji etiketlemesinin, uygulamac firmalar tarafndan yaplmas konusu da gündeme gelecek.

Düzenleme ile son tüketicilere daha yüksek verimli ve çevre dostu stma ürünleri seçenekleri sunulacan anlatan Özlü, son tüketicilerin de satn almak istedikleri stma cihaznn veya cihaz kombinasyonunun enerji tüketim snf hakknda önceden bilgi sahibi olacan aktard.

Ylda 1,3 milyar liralk tasarruf salanacak

Türkiyedeki kombi pazarnn ortalama yllk 1,2 milyon adet seviyesi olduuna iaret eden Özlü, bunun halen yüzde 40nn Enerji le lgili Ürünler Yönetmeliine uygun olan youmal cihazlardan olutuunu ifade ettti.

Özlü, Yönetmeliin dier fazlarnn devreye girmesiyle birlikte pazarn yüzde 60lk ksm da youmal cihazlara dönecek. Standart kombilerle youmal kombiler arasnda yüzde 35-40 seviyelerinde bir fiyat fark söz konusu olsa dahi özellikle son 3 ylda Bakanlmzn destekleri ve DOSDER üyelerinin yapt çalmalarla pazar talebinde önemli bir farkllama yaanmayacan tahmin ediyoruz. diye konutu.

Youmal cihazlarn standart cihazlara göre ortalama yüzde 15 daha verimli olduuna dikkati çeken Özlü, bunun da yakt tüketiminin söz konusu nispette azalmas anlamna geldiini söyledi.

Özlü, youmal kombiler ile standart kombiler arasndaki fiyat farknn yaplan tasarrufla birkaç yl içerisinde kendisini hzl bir ekilde amorti edebildiine dikkati çekerek, Bu deiimle birlikte ülkemiz doal gaz tüketiminde yllk yaklak 1,3 milyar liralk tasarruf salanmas beklenmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git