Komşu kentte büyük yatırım!

Şanlıurfa'da 67 milyon liralık 5 projenin toplu açılışı ve temel atma töreni yapıldı

Haberler 28.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, anlurfada Bakanlkça desteklenen 67 milyon liralk 5 projenin toplu açln ve temel atma törenini gerçekletirdi.

Varank, törende yapt konumada, anlurfann kalknmas ve refahnn artmas için hizmet ettiklerini belirterek, kente son 19 ylda bata tarm, ehircilik, sosyal hizmetler ve eitim konularnda olmak üzere birçok alanda 70 milyar liray bulan yatrm yaptklarn söyledi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kendilerine gösterdii hedefler dorultusunda çaltklarn dile getiren Varank, Bugün de Urfamz, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli 5 projenin resmi açl ve temel atma törenini gerçekletiriyoruz. Bu 5 projenin toplam yatrm bedeli yaklak 67 milyon liray buluyor. Sanayi, teknoloji, giriimcilik, eitim ve turizm konularnda, özellikle genç kardelerimize hizmet edecek bu projeler, anlurfa ekonomisinin gücüne güç katacak. dedi.

Varank, projelerden ilkinin anlurfa Valilii, Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkab Sanayicileri Dernei ile birlikte gelitirdikleri Ayakkabclar Sanayi Bölgesi olduunu ifade ederek, ehrin sahip olduu genç, dinamik i gücü ve tevik sistemindeki yeri sayesinde emek youn sektörler için cazip bir yatrm alan olduunu bildirdi.

30 MLYON çFT ÜRETM KAPASTES VAR

Bu avantajla yaklak 23 milyon lira yatrmla OSBde yer alan 65 dönümlük alanda 13 fabrika binasn yatrmclarn hizmetine sunduklar bilgisini veren Varank, öyle konutu:

Proje, yatrmclarmzdan inanlmaz ilgi gördü. Kurduumuz tesisler hzl bir ekilde doldu. Bölgeye yatrm yapan firmalarda istihdam edilenlerin says, pandemiye ramen 2 bine ulat. 30 milyon çift ayakkab üretim kapasitesi olan projede, 10 milyon çiftlik üretimi hzl bir sürede yakaladk. Bunun yarsn ihraç etmeye baladk. Proje tamamlandnda, çarpan etkisiyle birlikte 10 bin kiilik istihdam oluturmasn bekliyoruz.

Varank, Harran Üniversitesinde sektöre kalifiye eleman kazandracak 2 yllk Ayakkabclk Meslek Yüksek Okulunun gelecek yl eitim öretim faaliyetlerine balayacan kaydetti.

Youn ilgi nedeniyle projeyi geniletme karar aldklarn belirten Varank, Yaklak 19 milyon liralk ilave yatrmla Ayakkabclar Sanayi Bölgesinin 6 fabrikalk ikinci etabnn temelini de bugün atyoruz. Buras da tamamlanp faaliyete geçtiinde inallah ilave 2 bin kiilik istihdam oluturacak. ifadelerini kulland.

GENçLERN KEND LETMELERN KURMASINI AMAçLIYORUZ

Varank, açl yaplan anlurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri anlurfa Tekno-Giriim ve novasyon Merkezine deinerek, projeyi ilde yenilikçilik ve teknolojik giriimcilii yaygnlatrmak, nitelikli ekosistem oluturmak ve gençlerin kendi iletmelerini kurmasn salamak amacyla gelitirdiklerini anlatt.

Teknokent içinde kurulan merkezle yenilikçi fikirleri olan gençler için ileri giriimcilik eitimleri düzenlediklerini söyleyen Varank, eitimlerden faydalanan gençlerin birçounun TÜBTAKn giriimcilik programlarna bavurarak ödüllere ve desteklere layk görüldüünü dile getirdi.

Varank, bölgedeki gençlere, merkezden faydalanma çarsnda bulunarak, öyle devam etti:

Yenilikçi fikirlere sahip giriimcilerimize güzel bir haberimiz var. Bu tarz iler, erken aamalarda banka kredisi gibi geleneksel finansman araçlarndan yeteri düzeyde faydalanamyorlar. Biz de giriimcilerimizin finansmana eriimini kolaylatrmak için GAP Bölge Kalknma daresi ve bölgedeki 3 kalknma ajansmzla birlikte bir melek yatrmc a kurduk. GAP BAN adn verdiimiz bu oluum, Güneydou Anadolu Bölgesindeki yenilikçi i fikirlerini, melek yatrmclarla buluturacak. Bu sayede giriimciler tecrübeli ve varlkl i insanlarnn desteklerinden faydalanabilecek.

MERKEZN YARISI DOLDU

Üçüncü projenin anlurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri ve teknolojik giriimcilii gelitirmek üzere kurduklar Tekno GEM olduunu belirten Varank, tesiste yeni kurulan teknoloji tabanl firmalara cazip frsatlar ve destekler sunduklarn anlatt.

Varank, merkezin yarsnn dolduuna iaret ederek, Yüksek katma deerli mal üreten, Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli olan iletmelerimize ortalama 3yl süreyle uygun kiral i yeri, ilik, ortak ofis, danmanlk, eitim, finansa eriim gibi hizmetler salyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

4üncü projenin önemli bir otel yatrm olduunu kaydeden Varank, anlurfa ve Güneydou Anadolu Bölgesinin dünya çapnda bir turizm destinasyonu aday olduuna dikkati çekti.

Varank, bata Göbeklitepe olmak üzere ehirde bulunan birçok tarihi ve kültürel varln yerli ve yabanc turistlerin ilgi oda olduuna dikkati çekerek, unlar söyledi:

Turistler ehrimize geldiinde onlara daha iyi hizmet vermeyi ve böylece turizm gelirlerimizi artrarak istihdam olanaklarn gelitirmeyi amaçlyoruz. anlurfa Valilii ile birlikte yürüttüümüz ve kültür adas ismini verdiimiz bu projede 16 milyon liralk yatrmla 13 eski anlurfa evini butik otele dönütürdük. Doal yapya uygun olarak yaptmz restorasyon ve tefriat sonrasnda projeyi Vilayetler Evi ile birlikte iletmeye baladk. Yatrmclarn youn ilgisine cevap verebilmek adna il merkezinde deiik lokasyonlarda yeni kültür adalar oluturmak için çalmalara baladk.

EN MODERN ARAçLAR VE YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Son projenin de eitim alannda olduunu aktaran Varank, projenin gençlerin çan gerektirdii teknolojileri anlamasna, bunlara adapte olmasna ve söz konusu teknolojileri gelitirebilmesine yönelik olduunu bildirdi.

Varank, 4,3 milyon liralk yatrmla anlurfann 11 ilçesinde Valilik ile i birliinde STEM Akademi ve Kariyer Merkezlerini kurduklarn anlatarak, u bilgileri verdi:

Bu merkezlerde örencilerimize ve öretmenlerimize en modern araçlar ve yöntemleri kullanarak bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarnda eitimler veriyoruz. Oluturduumuz gezici STEM otobüsüyle bu hizmete eriemeyen dezavantajl bölgelerin ayana gidiyoruz. 3D yazcyla modelleme, robotik kodlama, mobil yazlm, tasarm, zeka oyunlar, mental aritmetik bu merkezlerde verilen eitimlerden yalnzca birkaç.

Sanayinin teknolojik ve dijital dönüümünde yetimi insan kaynann önemine iaret eden Varank, tüm örencileri ve öretmenleri bu merkezden yararlanmaya davet etti.

BÖLGENN ÜLKE ORTALAMASINA YAKLAMASINI STYORUZ

Varank, snr içi ve ötesinde terör örgütlerine göz açtrmadklarn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerimizin terörle anlma dönemi son bulmutur. Bölgenin gündemi artk yatrmdr, istihdamdr. Açln yaptmz projeler, temelini attmz tesisler, huzur ortam salandnda yatrmlarn ve refahn artacann somut örnekleridir. Bu güven ortamn tesis etmiken bölgenin eski karanlk günlerine dönmesine müsaade etmeyeceiz. Önümüze konulmak istenen türlü tuzaklara, içeriden ve dardan yaplan engellemelere ramen ülkemizin gündemini yatrmda, istihdamda, üretimde ve kalknmada tutmaya devam edeceiz. Yürüttüümüz bölgesel kalknma politikalaryla bölgenin kaybettii yllar hzl bir ekilde kapatacaz, bölgemizi ülke ortalamasna yaklatracaz. En temel arzumuz bu. Açln yaptmz projeler, oluturaca uzun vadeli katklar dolaysyla bu amaca hizmet edecek.

anlurfaya yaplan hizmetlerin bugünkü açllarla snrl olmadn ifade eden Varank, 19 ylda ilin sanayi altyapsn gelitirmek için OSB saysn 1den 5e çkardklarn, bu OSBlerde 25 binden fazla kiinin istihdam edildiini belirtti.

Varank, 240 milyon liray aan yatrmla mevcut sanayi sitelerini gelitirip, yenilerinin kurulmasna vesile olduklarn ve 1400den fazla sanayici esnafn burada faaliyet gösterdiini dile getirdi.

anlurfann geliimi için Karacada Kalknma Ajans, GAP daresi, KOSGEB araclyla verilen destekleri ve bölgeye salanan yatrm tevik verilerini anlatan Varank, söz konusu projelerin her birinin hacmi, çarpan etkisi ve sonuçlaryla bölgenin ekonomik dinamizmini perçinlediini bildirdi.

Bakan Varank, ehre daha fazla yatrm kazandrmak için çalacaklarn sözlerine ekledi.

Konumalarnn ardndan, Ayakkabclar Sanayi Bölgesinin ikinci etabnn temel atma töreni ve yatrmlarn toplu açl gerçekletirildi.

Ana Sayfaya Git