Konut kredilerinde maliyet 4'te bir azaldı

Konut kredi faiz oranı son bir yılda aylık yüzde 1,65'ten yüzde 0,94'e geriledi. 10 yıl vadeli 200 bin lira kredi kullanan tüketici, geçen yıl mayısta aylık 3 bin 839 lira öderken, söz konusu tutar bu senenin aynı döneminde 2 bin 787 liraya geriledi.

Haberler 21.05.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda yükseli eiliminde olan konut kredisi faiz oranlar, Austos 2019da kamu bankalarnn balatt kampanyalarla düüe geçmiti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) art arda faiz indirimi sonras özel bankalar da özellikle yeni ylla birlikte konut kredisinde oranlar aylk bazda yüzde 1in altna çekti.

TCMB verilerine göre, bankalarca açlan kredilere uygulanan arlkl ortalama faiz oranlar geçen sene mays aynda yllk bazda yüzde 19,85 iken (aylk yüzde 1,65) 2020nin ayn döneminde yüzde 11,29 (aylk yüzde 0,94) oldu.

Konut kredi faizleri son bir ylda 850 baz puan gerilerken, 10 vadeli 200 bin lira kredi kullanan tüketicinin toplam ödeyecei tutar da yüzde 27,4 azald.

Mays 2019da 10 yl vadeli 200 bin liralk kredi kullanan ve aylk aylk 3 bin 839 lira taksiti olan tüketici, toplamda 460 bin 636 lira ödeyecekti. Bu ay 10 yl vadeli 200 bin lira kredi kullanan tüketicinin ise aylk taksit tutar 2 bin 787 lira ve toplam ödenecek tutar 334 bin 415 lira oldu. Böylece son bir yllk dönemde aylk taksit tutarnda 1052 liralk ve toplamda 126 bin 221 liralk düü yaanm oldu.

Faiz indirimlerinin etkisiyle toplam satlar içerisinde ipotekli satlarn pay, nisanda geçen yln ayn dönemine göre yüzde 212 artarak 12,8den 39,9a yükseldi.

POTEKL SATILARIN PAYI 3 KATTAN FAZLA ARTTI

Helmann Yap Yönetim Kurulu Bakan Selman Özgün, konut kredisinde faiz oranlarnn son bir ylda neredeyse yar yarya dütüünü belirterek, bunun en iyi yansmasnn ipotekli konut satlarnda görüldüünü söyledi.

Nisanda toplam konut satlar içerisinde ipotekli satlarn paynn son yllarn en yüksek seviyesine çktn ifade eden Özgün, Söz konusu oran nisanda 39,9 olarak gerçekleti. Salgna ve sokaa çkma yasaklarna ramen nisanda 43 bin adede yakn konut satlmsa bunda en büyük etken düük faiz oranlardr. dedi.

Özgün, düük faiz oranlar sayesinde yln ilk çeyreindeki ipotekli konut satlarnn 2019un ayn dönemine göre yüzde 238 artla 129 bin 299a ulatn ve 8 yln en yüksek ilk çeyrek verisi olarak kaytlara geçtiinin altn çizdi.

Selman Özgün, Hatta salgnn hiçbir etkisinin görülmedii ilk iki ayda ipotekli konut sat adedi 85 bin 970e ulaarak geçen yln ilk yarsndaki sat adedini geçmiti. 2019un ocak-haziran döneminde el deitiren ipotekli konut says 82 bin 885 adetti. diye konutu.

MD KARAMSARLIK VEYA PANK DEL YATIRIM ZAMANI

Selman Özgün, koronavirüs salgn nedeniyle oluan belirsizlik havasnn vatanda gayrimenkul alm konusunda düündürdüünü belirterek, u ifadeleri kulland:

Vatandalarmz artan satlk ve kiralk ilanlarna, karamsar ve aslsz sözlere aldanmasn. Özellikle bu dönemde gayrimenkul satma deil alma zaman. Yatrmlarda her daim ters mantk dorudur. Yani herkesin sat yapmak istedii dönemlerde al, herkesin alm yapmak istedii dönemlerde sat yapanlar kazanr. Bu dönemlerde kriz ve panik havas oluturarak baz frsatçlar vatandalarmzn elindeki mülkleri düük fiyata almaya çalanlar oluyor. Onlara kesinlikle aldr edilmemeli. Türkiyeye güvenen kazanacak. Kriz söylentilerine ve karamsar tablo çizenlere inananlar kaybedecek.

Özgün, Türkiyenin salgn sürecinde salk sistemi açsndan çok baarl bir snav verdiini kaydederek, lerleyen aylarda Türkiye, frsatlaryla ve salgna kar verdii baarl çalma ile yabanclar açsndan yine tercih edilen ülke olacak. Hatta daha da fazla insann talebinin olduunu göreceiz. dedi.

FAZLER DÜÜNCE ERTELENEN ALIMLARLA SEKTÖR HAREKETLENR

stanbul Emlakçlar Odas Bakan Nizameddin Aa da konut kredilerinde psikolojik snrn yüzde 1 olduunu belirterek, rakamlar bu orann altna düer dümez ertelenen almlarn harekete geçtiini söyledi.

Konutta toplam satlarn genelde 3te birinin ipotekli gerçekletiini dile getiren Aa, Son yllarda, özellikle 2018-2019 döneminde, bu yüzden sat adedi dümü, ipotekli satlarn oran gerilemiti. Ancak geçen yl austosta kamu bankalarnn balatt faizlerdeki indirim sektöre hareket getirdi. dedi.

Aa, konut kredisi faiz oranlarnn mays itibaryla son yllarn en düük seviyelerini gördüklerini kaydederek, Baz özel bankalarda yüzde 0,76ya kadar düen oranlar mevcut. Bu oranlarla konut yatrm yapmak gerçekten çok iyi frsat sunuyor. Vatandalar da bunun farknda. Korona virüse ramen konuta talep azalsa da bitmedi. diye konutu.

Ana Sayfaya Git