Konut kredisi faizleri değişti

Kamu bankaları kredi koşullarını ikinci el konutlar için yeniledi. Faiz oranı 0.74’ten 0.79 çıktı, azami 180 ay vade 120 aya çekildi. Kredide birinci el konutlar avantajlı hale geldi.

Haberler 25.07.2020 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu bankalarnn 2 Haziranda hayata geçirdii avantajl konut kredisi paketi güncellendi. Buna göre, ikinci el konutlar için sunulan 0.74 vade oran artk 0.79 olarak uygulanyor. 12 aylk ödemesiz dönem uygulamas ise yine ikinci el konutlar için son buldu. kinci el konut piyasasn etkileyen bir dier adm ise vade süresi oldu. 180 aya kadar kullandrlan kredilerin süresi, ikinci el konutlar için 120 aya çekildi. Yaplan düzenleme ile gayrimenkul piyasasnn yeni yatrmlarla canlanmas, ekonomiye katknn artrlmas ve tüketicinin deprem riskine kar yeni evlere talep oluturmas için birinci el konutlarn daha cazip hale getirilmesi hedefleniyor.

Ödemesiz dönem bitti

Kamu bankalar tarafndan tüketicilerin finansman ihtiyaçlarna uygun artlarda destek verilebilmesi amacyla devreye alnan konut paketinde, birinci el/sfr konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yla kadar vade ve aylk yüzde 0.64 faiz oran ile finansman imkan sunuluyor. Birinci el konutlarda da ödemesiz dönem kalkt, ancak baz bankalarda halen 3 ay ödemesiz dönem imkan sunulabiliyor. kinci el konutlar için ise daha önce azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 yl vade ve aylk yüzde 0.74 faiz oran ile finansman imkan uygulanyordu.

Ciddi fark olutu

Konut kampanyalarnn hedefinde yeni projeleri harekete geçirerek istihdam ve ekonomiye katky artrmak var. Bu sayede ev sahibi olmak isteyenlerin eski yap stokundan da kurtulmas amaçlanyor. Ancak kampanyal dönem, en çok ikinci el konuta yarad. Türkiye statistik Kurumu (TÜK) haziran ay konut sat verilerine göre, Türkiye genelinde ilk defa satlan konut says 2020 Haziran aynda bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 152 artarak 58 bin 632 olsa da toplam konut satlar içindeki pay yüzde 31de kald. kinci el konut satlar ise 2020 Haziran aynda bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 245 art göstererek 131 bin 380 oldu. Özellikle stanbuldaki toplam konut satlar içinde ikinci el satlarn paynn yüzde 71.3 olarak gerçekletii görüldü.

Vatandan güvenli konuta ihtiyac var

Dap Yap Yönetim Kurulu Bakan Ziya Ylmaz, ekonomi yönetiminin arka arkaya önemli admlar attna vurgu yaparken, ikinci el konut satlarnn sistemde faydasnn sadece satan kiilere olduunu ifade etti. Ylmaz, Üretimdeki yani birinci el konutlar ise onlarca sektöre, binlerce kiiye fayda veriyor. Biz de sk sk gündeme getiriyorduk. Bundan sonra birinci el konut piyasasnn arln görmeye balayacaz. Vatandalar ise deprem, enerji, salk gibi temellerde güvenli konuta olan ihtiyacn daha bilinçli gidermi olacak dedi.

Özeller de dahil olmal

naatçlar Dernei (NDER) Bakan Nazmi Durbakaym, deien konut kredisi koullarnn yakn zamanda konut satlarna etki edeceini belirtirken, tüketicinin en uygun art oluturan sisteme göre hareket ettiini hatrlatt. Durbakaym, Birinci ele yaplan takviye; ekonomiye direkt katk, istihdama katk, 250 alt sektöre katky getiriyor. Piyasalar rahatlatmak açsndan hzl bir karl oluyor. kinci elde ise paray birinden alp dierine veriyorsunuz. Bugünlerde

özellikle ekonomiye katk için enerjimizi doru kullanmamzda fayda var. Ayrca özel bankalarn da, bu hareketin sürdürülebilir olmas için ayn ekilde desteklerini bekliyoruz diye konutu.

Fiyat artn da frenler

Konut Gelitiricileri ve Yatrmclar Dernei (KONUTDER) Bakan Altan Elmas, son açklanan haziran ay konut sat verilerine baknca da birinci el konut için ek bir tedbir alnmas gerekliliinin görüldüüne dikkat çekti. Elmas, Hükümet, Hazine ve Maliye Bakanl, kamu bankalar ekonomiye katk sunacak, tüketiciye destek olacak en iyi imkanlar oluturmaya devam ediyor. KONUTDER olarak talebimiz de bu yöndeydi. Bundan sonra bir kere konut fiyatlarna ar zam yapma davran frenlenecek. çünkü bunu üreticilerin yapmadn gördük. kinci elde yapld görüldü. Stoklarn erimesi, nakde hzl dönmesi, yeni projelerin gelmesi, tüketicinin salam ve enerji verimli konutlara yönelmesi açsndan farkn açlmas çok önemliydi deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git