“Konut kredisi yapılandırmasında ‘yüzde 0.98’ geçerli değil”

Kamu bankaları tarafından 500 bin liraya kadar 10 yıl vadeli konut kredi faizleri 0.98’e çekilmesiyle ilgili konulan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk ve Emlak komisyonu Üyesi Avukat Yasin Özkan, konut kredi yapılandırmasında söz konusu faizin geçerli olmayacağını söyledi.

Haberler 13.05.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Piyasalarda yaanan durgunluun almas, konut piyasasnn canlanmas ve ev sahibi olmayan vatandalarn da ev sahibi olabilmesi amacyla Babakan Binali Yldrmn, konutta KDV ve Tapu Harcndan sonra faiz indirimi de olaca açklamasnn ertesinde açklanan faizin ardndan, yakn zaman önce ortalama 1.30 faiz ile konut kredisi kullanm olan tüketiciler borçlarnn yeni faiz oranyla yaplandrlmas halinde ne kadar kazançl çkacaklarn hesaplamaya balad.

KONUT KREDSNDE FAZLER

Tüketici örgütleri, düürülen faizlerin daha önce kredi kullanm tüketicilere yarar olmayacan ileri sürdü. Konuyla ilgili DHAya açklama yapan TBM Hukuk ve Emlak Komisyonu Üyesi Avukat Yasin Özkan öyle konutu: Konut sektörü birçok alt sektörü yakndan ilgilendiriyor ve ekonomilerde adeta motor fonksiyonuna sahip durumda. Oluan konut stoku ve piyasalara yansyan durgunluun almas için kamu otoritesi bir dizi önlem ald. Önce Bakanlar Kurulu karar ile halen satc için yüzde 2.0, alc için yüzde 2.0 olmak üzere toplam yüzde 4.0 olan tapu harçlarnda indirime gidilerek yüzde 25 indirimle toplamda yüzde 3.0 olarak alnmasna karar verildi.

Ayn Bakanlar Kurulu Karar ile 150 metrekare üzerinde olan konutlarn yüzde 18 olan KDV oran da yüzde 8e indirildi. Bu vergi indirimleri 2018 yl Ekim ay sonuna kadar geçerli olacak.

KDV NDRMLER DE ÖNEML

Konut kredisi faizlerindeki indirimin de bu politikalarn bir parças olduuna iaret eden Özkan, sözlerini öyle sürdürdü: Düzenlemenin amac, konut stoklarn azaltmak. Piyasalarda canlanma salamaya yönelik olduundan daha önce yüksek faizle konut kredisi kullanm olup da ayn kredisini yeni faiz oranyla yaplandrmak isteyen tüketicilere bankalar, yeni faiz oranlarn sadece sfr konut almnda uygulayabildiklerini belirterek, olumsuz cevap veriyorlar. Oysa 6502 sayl Tüketici Kanunu mevzuatna göre kredi borçlusu tüketicilerin borçlarn erken kapatma veya yaplandrma haklar bulunuyor. çünkü 28 Mays 2015 tarihinde 29369 sayl Resmi Gazetede yaynlanan Konut Finansman Sözlemeleri Yönetmeliinin Yeniden Finansman balkl 12inci Maddesi faiz orannn deimesi halinde konut finansman kuruluu ve tüketicinin mutabakat ile kredinin yaplandrmasna imkn salamaktadr.

FNASMAN KURULULARIYLA MUTABAKAT

Burada finansman kuruluunun da mutabakat gerektii ve faiz indirimi reel olmadndan, faizler gerçekten dütüünde olduu gibi krediyi baka finansman kuruluuna tayarak yaplandrmak da mümkün gözükmemektedir.

Açklamalarn sürdüren Özkan, Bize gelen bavurulardan da anlalmaktadr ki, daha birkaç gün önce 1.25 ile 1.35 faiz aralnda konut kredisi kullanm olanlarn yeni faiz indirimden yararlanmalar mümkün deildir. Onlarn, zamanlama açsndan talihsizlie uram tüketiciler olduklarn kabullenmekten baka yapabilecekleri bulunmaktadr diye ekledi.

Ana Sayfaya Git