Konut satış süresi düşüyor

Türkiye genelinde ağustosta ortalama konut satış süresi geçen yıla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne indi. Ağustos ayında ortalama konut satış fiyatı geçtiğimiz aya göre yüzde 3,8, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 28 artış gösterdi.

Haberler 12.09.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sahibinden.com, Austos 2020 Emlak Endeksi verilerini açklad.

Sahibinden.comdan yaplan açklamaya göre, konut sat süreleri üç büyükehirden stanbul ve zmirde ciddi oranda ksalrken, satlk konutlarn fiyatlar da yükseli trendini koruyor.

Austos aynda Türkiye genelinde ortalama konut sat süresi geçen yla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne indi. Dier taraftan ülke genelinde Eylül 2019dan bu yana yükseli trendinde olan ortalama konut sat fiyatlar, austos aynda da bu trendi korudu. Austos aynda ortalama konut sat fiyat geçtiimiz aya göre yüzde 3,8, geçen yln ayn dönemine göre de yüzde 28 art gösterdi.

Austos ay emlak endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satlk konut fiyatlar baznda en çok deer kazanan ilk 5 ilçe srasyla yüzde 150 artla Mula Ula, yüzde 80 ile Antalya Döemealt, yüzde 66 ile Mardin Artuklu, yüzde 65 ile Mula Fethiye, yüzde 64 ile Mula Ortaca olarak kaydedildi.

Mula bata olmak üzere sahil ilçelerinde kaydedilen deer artnda gelien altyap kadar, pandemi koullarnn devam etmesi nedeniyle nüfusun youn ehirlemeden uzaklap, sakin yaam alanlarn tercih etmesi etkili oldu.

-stanbul halen deerli

stanbulda austos aynda ortalama satlk konut fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,3 artt. stanbulda satlk konutlarn ortalama sat süresi ise 37 gün olarak belirlendi. Ülke nüfusunun yaklak yüzde 20sinin ikamet ettii stanbulda, yllk bazda yüzde 48 artla en çok deer kazanan Baakehiri, yüzde 45 ile Adalar, yüzde 42 ile Beylikdüzü ve Kadköy, yüzde 37 ile Saryer ilçeleri izledi.

Bakent Ankarada da satlk konut fiyatlar austos aynda bir önceki aya oranla yüzde 2,3 yükseldi. Satlk konutlarn ortalama sat süresi ise 35 gün seviyesinde gerçekleti. Ankarann doayla iç içe ilçelerinden Gölba satlk konut fiyatlarnda son 1 ylda yüzde 54lük artla en çok deer kazanan ilçe oldu. Ankarann ilçeleri arasnda yer alan Kahramankazan yüzde 42, Akyurt yüzde 37, ereflikoçhisar ve Yenimahalle de yüzde 33 deer kazanan ilçeler olarak sraland.

-zmirde Güzelbahçe yükselite

Türkiyenin en büyük projelerinden stanbul-zmir otoyolunun tamamlanmasyla birlikte, ehirler aras ulamn daha da kolaylat zmirde, austos aynda satlk konut fiyatlar temmuz ayna göre yüzde 3,2 artt. Satlk konutlarn ortalama sat süresi ise 38 gün oldu. Geçen ayn da en çok deer kazanan ilçesi Güzelbahçe, austosta da satlk konut fiyatlarnda geçen yla göre yüzde 60lk artla listede yine en çok deer kazanan ilçe olarak yerini ald. Güzelbahçeyi takiben çeme yüzde 51, Urla yüzde 49, Menderes yüzde 48, Foça yüzde 47 deer kazand.

- Konut satlarndaki art platforma da yansd

Koronavirüs salgnyla birlikte oldukça yavalayan, ancak normalleme sürecinde, bata devlet bankalarnn kredi tevikleriyle haziran ayndan itibaren hzla toparlanan konut satlar dinamizmini korudu. Hlihazrda temmuz ay istatistikleri açklanan TÜK verilerine göre, Türkiyede temmuz aynda toplam konut satlar, haziran ayna göre yaklak yüzde 21 artarak 229 bin 357 adet olarak gerçekleti. Konut satlarnn en yüksek olduu 3 ilden stanbulda 39 bin 432, Ankarada26 bin 885 ve zmirde 15 bin 614 adetlik sat rakamlarna ulald.

Konut satlarnda devam eden bu art, sahibinden.comun aylk ilan verilerine de yansd. Buna göre austos aynda Türkiyenin en çok yeni Satlk Konut ilan girilen ilçeleri srasyla stanbul Esenyurt, Ankara Keçiören, stanbul Kadköy, Antalya Kepez ve stanbul Beylikdüzü oldu.

-zmirde kiralar düüyor

Austos ay Emlak Endeksine göre, bir konutu ortalama kiraya verme süresi, Türkiye geneli, stanbul ve Ankarada temmuz ay ile ayn deerde kalrken, zmirde düü gerçekleti. Ortalama konut kira bedellerinde ise stanbul temmuz ay ile ayn deerde kalrken, Türkiye geneli ve zmirde düü, Ankarada ise art kaydedildi.

Ana Sayfaya Git