Konutta asgari ödeme planları!

Konut hesabına yapılacak asgari ödeme tutarı her yılın başında yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Hesaptaki birikim, konut ediniminin hesabın bulunduğu bankaya tevsik edilmesi sonrasında aktarılacak. Ödeme planı yanında artık faiz oranı da katılımcının talebi üzerine dönem başlarında yeniden tespit edilebilecek.

Haberler 26.10.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk defa konut sahibi olacaklar desteklemek amacyla balatlan konut hesab uygulamasndaki asgari ödeme tutar, her yln banda yeniden deerleme oranna göre artrlacak.

Konut Hesab ve Devlet Katksna Dair Yönetmelikte Deiiklik Yaplmas Hakknda Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, tamam kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandalarnn yurt içinde ilk ve tek konut edinimlerine destek olmak amacyla açlacak konut hesaplarna, hesap sahiplerinin ödeme planlarna ve devlet katksna ilikin hususlara yönelik esaslar yeniden düzenlendi.

Deiiklikle, konut hesab uygulamasna ilikin Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl yerine Hazine ve Maliye Bakanl yetkili olacak.

Banka ile katlmc arasnda imzalanan sözlemeyle belirlenen ödeme planna göre aylk veya 3 aylk olmak üzere alt snrdan düük, üst snrdan yüksek olmamak kaydyla konut edinim tarihine kadar yaplan ödemeler, düzenli ödeme olarak saylacak.

Konut hesabnn açlmas ve iletilmesine ilikin genel esaslar da deitirildi. Bu kapsamda konut hesab, bankalarn yurt içi ubelerinde Türk liras cinsinden mevduat ve katlm fonu yerine artk mevduat hesab, katlma hesab veya özel cari hesap olarak açlabilecek.

- Hesaptan para çekme hakk

Katlmc birden fazla konut hesab açtramayacak ve konut hesab katlmc tarafndan baka bir bankaya tanamayacak.

Konut hesabna yaplacak asgari ödeme tutarnn her yln banda yeniden deerleme oranna göre artrlaca hususuna, katlmc ile banka arasnda yaplacak sözlemede yer verilecek. Ödeme plan yannda artk faiz oran da katlmcnn talebi üzerine dönem balarnda yeniden tespit edilebilecek.

Konut hesabndan para çekilmesine ilikin de düzenleme yapld. Buna göre, hesabn açl tarihi ile çekim tarihine kadar hesapta biriken asgari ödeme tutarnn dnda kalan tutar çekilebilecek.

Hesaptan çekim hakk bir dönem içerisinde en fazla iki defa kullanlabilecek. çekim hakknn kullanlmas halinde konut hesabnn bakiyesi, hesabn açl tarihinden itibaren yatrlmas gereken asgari tutarlar toplamndan az olamayacak.

Asgari tutarlarn hesaplanmasnda ilgili yldaki asgari ödeme tutarlar üzerinden, son çekim hakknn kullanld ay hariç tüm aylar dikkate alnacak.

Birikim, konut ediniminin hesabn bulunduu bankaya tevsik edilmesi sonrasnda aktarlacak.

Bu artlarn ihlali durumunda konut hesabna devlet katks ödenmeyecek ve hesap konut hesab statüsünden çkartlacak.

Bakanlk, bankalar tarafndan gönderilen belgelerin ulamasn takip eden 30 i günü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol edecek ve devlet katksnn konut hesabnn bulunduu bankaya aktarlmasn salayacak.

- Eksik tutarlar tamamlanacak

Konut hesaplarnn ve devlet katks ödemelerinin denetimi, bilgi sistemleri dahil, Hazine Kontrolörleri Kurulunca yaplacak ama hesaplara ilikin her türlü belgenin gizli dahi olsa kurula verilmesi gerekmeyecek. Denetime ilikin esaslar, Hazine ve Maliye Bakanl belirleyecek.

Yönetmelik deiikliinden önce yeniden deerleme oran uygulanmamas sebebiyle hesap bakiyesi alt limit üzerinden ödenmesi gereken tutarn altnda kalan hesaplarn eksik kalan tutarlar, bugünden itibaren 3 ay içerisinde bankalar tarafndan katlmclara bildirim yaplarak tamamlatlacak.

Katlmc baznda eksik yatrlan aylar ve tutarlara ilikin bilgiler bakanla bildirilecek.

Ana Sayfaya Git