Konutta daralma!

Demir, çimento, arsa maliyeti, işçilik ve benzeri girdi maliyetlerinin artması konut fiyatlarını yükseltirken hem oturmak hem de yatırım için ev almak isteyenler küçük metrekareli dairelere yöneliyor.

Haberler 10.05.2022 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konut sektöründe artan maliyetler fiyatlar yükseltirken gayrimenkul yatrm yapmak isteyenlerin talebi, fiyatlar daha düük ve daha hzl kiraya verilip satlabilen 1+1 ve 2+1 gibi küçük evlere yöneliyor.

Gamador naat Yönetim Kurulu Bakan Murat Karaarslan, gayrimenkul yatrmnn her zaman deimeyen güvenli liman olduunu belirterek son yllarda girdi maliyetlerinin konutta tüketici tercihlerini etkilediini söyledi.

Demir, çimento, arsa maliyeti, içilik ve benzeri girdi maliyetlerinin artmasnn konut fiyatlarn ciddi ekilde yükselttiine dikkati çeken Karaarslan, hem oturmak hem de yatrm için ev alanlarn tercihlerinin deitiini bildirdi.

Karaarslan, konut almlarnda küçük metrekareli evlerin öne çktna iaret ederek nsanlar balangç olarak düündükleri 1+1 ve 2+1 gibi küçük metrekareli evlere yöneliyorlar, saladklar birikimlerle daha büyük evlere bakyorlar. Bu tür evlerin hem sat daha kolay oluyor hem de kira amortisman açsndan büyük evlere göre daha cazip yatrm arac olarak görünüyor. dedi.

Kovid-19 salgnnn etkileri ile kstlamalarn azalmasnn inaat ve gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdiini söyleyen Karaarslan, bundan olumlu etkilenen ehirlerin banda da Ankarann geldiini kaydetti.

Karaarslan, Ankarada tüketicilere alternatif yaam alanlar sunan, iyi tasarlanm ve sürdürülebilir sat performans olan proje younluu çok fazla. Bakentte yaayanlar için büyük avantaj olan bu durum ehirdeki gayrimenkul hareketliliinin de en önemli nedenleri arasnda yer alyor. diye konutu.

Geni ailelerin de konut seçimlerinde stma, temizlik ve aidat giderlerini dikkate aldklarn belirten Karaarslan, 3+1 ve 4+1 ev almak isteyenlerin emsallerine göre daha küçük konutlara yatrm yapmay tercih ettiklerini dile getirdi.

- Konut sektöründe kooperatifçilik ön plana çkacak

Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç, konut sektöründe 1+1 ve 2+1 küçük evlerin daha yapm aamasnda hzl ekilde satlmaya balandn ifade ederek Metrekaresi küçük 1+1 ve 2+1 konutlara tercihin artmas kalc hale gelebilir. Bu tür evlerin satlar da daha kolay oluyor. Konut almak isteyenler yatrm için deerlendirdiklerinde küçük metrekareli konutlarn kira getirisine baktklarnda daha hzl karar veriyor. deerlendirmesinde bulundu.

Konut sektöründe kooperatifçilik diye adlandrlan sistemin de modern hale gelerek yeniden ön plana çkabileceine dikkati çeken Dinç, unlar kaydetti:

Belirli gruplara yönelik anlamal projeler maddi avantajlar salayarak yaygnlaacaktr. Bu sistemde, yüksek fiyatlardan dolay hazr daire alamayan bir grup malik bir araya geliyor. Temelden daire alma fikri ortak paydalar oluyor. Kendilerini mülk anlamnda garanti altna almak için arsa satn alyorlar. Kat karl güvenilir yapmc firmalarla anlama salyorlar. Böylece çok uygun fiyatlara hem temelden güvenilir ekilde daire sahibi oluyor hem de kademeli arsa teslimiyle kendilerini garanti altna alyorlar.

Konut sektöründe önemli konulardan birinin de faiz oranlar olduuna iaret eden Dinç, Yllk yüzde 10 dolaylarnda, aylk bazda yüzde 1in altnda faiz oranlar gayrimenkul sektörü için sürdürülebilir rakamlardr. Bunu uyguladmz zaman sektörde talep art yaandn daha önce çok kez deneyimledik. dedi.

Gayrimenkulün hiçbir zaman deer kaybetmediini vurgulayan Dinç, dönemsel durgunluklar veya ekonomik zorluklar olabileceini ancak sonuç itibaryla gayrimenkulün her zaman kazandran bir yatrm arac olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git