Konutta faiz indirimi!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni yıla girerken Şırnak’tan güzel bir mesaj vermek istediğini belirterek, konut faizini 0.20 puanlık düşüşle 0.79'a çektiklerini açıkladı.

Haberler 28.12.2019 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak bir dizi temaslarda bulunmak üzere rnaka gitti. Ticaret ve Sanayi Odasnca rnak Üniversitesinde düzenlenen Dünyas Bulumasna katlan Bakan Albayrak, Deiim balyor ad altnda bir sürece baladklarn ve bu kapsamda 11inci il olarak rnak ziyaret ettiini belitti. rnak için elinden geleni yapacan aktaran Bakan Albayrak, unlar kaydetti: Anadoludaki kobilerimizi, sanayicilerimizi, i adamlarmz ehir ehir gezerek, bir araya gelerek, sorunlarn tekliflerini dinledik. rnak kadim Anadolu medeniyetimizin ilim irfan yuvalarndan bir tanesi. Ve maalesef terör örgütünün bölge halk üzerinde kurduu bask ve yldrma politikalar sebebiyle hizmetten hak ettii güzelliklerden önemli bir süre mahrum kald. Ama Allahn izni ile o günler geride kald. 17 yldr sayn Cumhurbakanmzn önderliinde ülkemizin her köesini ihya etme gayreti içerisinde olduk. Ve bizim bu gayretimizi takdir eden rnakl kardelerimiz 31 Mart seçimlerinde yumruklarn masaya vurarak dedi ki artk topluma, milletin iradesine kar kem vurmaya çalanlara kar rnakn hizmetsizlie, gözyana, korkuya mahkum etmek isteyenlere kar Yeter dedi. nallah rnak 31 Mart itibari ile bölgede deiim ve dönüümün öncü illerinden bir tanesi olacak. Bizler de inallah rnakn tüm bu anlamda eksikleri giderme noktasnda hzlca ilerleme adna ben Cumhurbakanmzn liderliinde Hazine ve Maliye Bakan olarak elimizden gelen her türlü destei vereceiz. rnakn, rnakl kardelerimizin refah, huzuru için elimizi tan altna koyacaz. Güvenlik politikalarmz, operasyonlarmz hamdolsun devam ediyor snrda, snr ötesinde. Allahn izni ile bu istikamette güçlü irade olduu sürece rnak güzel yarnlarn beklediini ifade etmek istiyorum.

ZOR GÜNLER GERDE KALDI

çok zor ama bir o kadar da hayrl bir yln geride kaldn ifade eden Bakan Albayrak, Yllardr birliimizi beraberliimizi bozmak isteyen, bizi datarak güçsüz hale getirmeye çalanlara kar içerde ve darda bunlara kar çok güçlü bir mücadele veriyoruz. Ve sizler bunun en yakn ahitlerisiniz. Bölgesinde sadece hakkn, huzurun ve güvenin savunucusu olan ülkemiz saysz snama ve saldr ile kar karya kald. Ve hamdolsun o birileri hiçbirinde emellerine ulaamad. Denemedikleri yol kalmaynca ülkemize ekonomi ile operasyon çektiler. Duruumuzdan hedefimizden, istikametimizden vazgeçirmeye çaltlar. Ve ekonomik olarak ülkeyi toplumu büyük bir krize sürükleyecektiler. Bunun ötesinde ülkemize istediklerini yaptracaklarn zannediyorlard. Frat Kalkan, Zeytin Dal, Bar Pnar Harekt üzerinden nasl bu operasyonlara kar koyduysak ekonomide de Türkiyeyi birilerinin boyunduruu altnda kul köle etmeye çalanlara kar, mahkum etmeye çalanlara kar yaplan tüm bu operasyonlarn iznini vermedik. Zor günler geride kald diye konutu.

GEZ OLAYLARINDAN BER FL RESM BR SAVATAYIZ ASLINDA

2019 ylnda dünyada ticaret savalarnn yaandnn altn çizen Bakan Albayrak, öyle devam etti: Dünyada ticaret savalar yaanmasna ramen en önemli partnerimiz Avrupa daraltmasna ramen, skntl bir yl geride brakmasna ramen, iki tane seçim yaanmasna ramen, snr ötesi operasyonlara, tehditlere, antajlara, twitlere, kur saldrlarna her alanda yklmadan, krlmadan dökülmeden geride brakyoruz. 2020 ylnda enflasyonda çok daha güçlü iyilemelerin daha düük oranlarn, daha düük faizleri göreceimiz bir yl olacak. 2020 için ortaya koyduumuz hedef yüzde 8,5. nallah bunun da altnda bir yüzde ile 2020de baarl bir yl yaayacaz. Faizlerde de bunun mücadelesini yaayacaz. Yüzde 24lerde olan Merkez Bankas faizi sadece son 4-5 ayda yar yarya dütü. Yüzde 24ten yüzde 12lere düerek tarihi bir indirime ahit olduk. Özellikle kamu bankalarmn önceliinde piyasalar rahatlatmaya yönelik iyiletirmeler yaayacaz. ükürler olsun ki geçtiimiz hafta açkladmz oranlarla birlikte 9 ila 11 bandnda gelen ticari kredi faizleri 2013 yl faiz rakamlarna döndük. 6 yl önceki faiz rakamlarna döndük. Tam 6 yldr, askeri, siyasi, güvenlik, diplomatik her türlü saldrnn balad yl. 2013 ylnda Gezi olaylarndan beri fiili resmi bir savatayz aslnda. Biri bitti biri balad. Birileri çok üzülüyor tabi. Diyorlar ki Vuruyorlar vuruyorlar bir daha kalkyor. Her birinden de güçlenerek kalkyorlar. Ve ülkemize kar dört bir yandan balatlan saldrlara kar, ekonomimiz üzerindeki en azndan faizlerdeki etkisi, maliyetteki etkisini elhamdülillah bu bir yllk süreçte kapattk.

KONUT FAZ 0.99DAN 0.79A DÜTÜ

Yeni yla girerken rnaktan güzel bir mesaj vermek istediini kaydeden Bakan Albayrak, konut faizini 0.20 puanlk düüle 0.79a çektiklerini açklad. Bakan Albayrak, öyle konutu:

Bunu da rnaktan verelim ekonomi ile ilgili. Kamu bankalarmz ile istiare ettik. Dedik ki gayrimenkul, konut sektörü önemli bir sektör. Özellikle bu noktada iyilemeleri hemen vatandalarmza hemen yapmamz lazm. Türkiye üzerinden de rnaktan güzel bir mesaj verelim. 01 Ocak itibari ile özellikle sfr konut faizi yüzde 0.99 olan oran tarihi düük seviyeler olan 0.79a indirelim diye bir teklifle geldiler. Hayrl uurlu olsun. Bu ne kadar dütükçe, iyiletikçe bunu toplumumuza bu maliyetleri yanstmaya devam edeceiz. Gerek inaat sektörü gerek yan sektörlerde maliyetler faizler daha da düecek. Kamu bankalarmz öncülüünü yapyor bunun. Piyasadaki dier bankalar da yava yava geliyorlar. Biraz fazla yava geliyorlar ama onlar da hzlanacaklar 2020 ylnda diye inallah diyoruz. 2020 çok daha iyi bir yl olacak inallah. Malumunuz 2019 ylnda Türkiye küçülecek, Türkiye en az 4-5 senede toparlayamaz. Eksilerden gelemez. Büyümeye kolay kolay geçemez dediler. Dünyada birçok uluslararas kurulu son bir veya iki ayda neredeyse tamam Türkiye ile ilgili raporlarn hepsini revize etmek zorunda kaldlar. Küçülecek diyenlerin tamam revize etti ve pozitif büyüme, 2020 de yüzde 3-4 büyümeye süreçleri balad. Uygulamaya aldmz projelerimizi, hazrladmz etkin önlemler, kurumlarmzn yüksek koordinasyonuyla bu çetin süreçten güçlenerek çktk. Ekonomimiz son çeyrekte büyümeye devam ediyor. Bunlarn en kritik noktalarndan bir tanesi 2019 ylnn üçüncü çeyreinde yllk bazda 0.9 idi. Bu yln son çeyreinde yüzde 5lik büyümeyi yakalayacaz. Bütün göstergeler yüzde 5 büyümeyi yakalayacamz gösteriyor. Yüzde 5 büyüme ekonomik, istihdam yatrm olarak 2020 çok daha iyi ve güçlü yll bekliyor demek. çok zor bir yl geride brakarak, 2020yi çok iyi karlayacaz. Türkiye çok güçlü ve dirençli bir deiim balatyor. Ekonominin her alannda deiim olacak. rnakta da bu deiim olacak. Onun içinde buradaym. Yatrm, istihdam, ekonomik iyileme anlamnda ayaklarmz daha salam yere basacak. Türkiyede deiim balyor vurgumuzun altnda en büyük resim burada. Türkiye için daha çok üretim, daha yüksek katma deer, daha fazla teknolojiye dayal üretim, en önemli gaye ve amacmzdr. Doru planlamalarla bu admlar atmaya baladk.

BN 200 PUAN FAZ ND 5 AYDA NE KUR, NE EKONOM PATLADI

Bakan Albayrak, ülke ekonomisinin yeni dönemde daha güçlü bir yapya kavumas, sorunlarn çözümü için ne gerekiyorsa gayret göstereceklerini kaydederek, rnakn ve bölgenin daha çok büyümesi ve daha çok üretmesini için daha çok çalacaz. Bugün Türkiyenin ekonomide yaad zorluklar ile ilgili her gün birileri bir ey anlatyor. Birileri on yl önce kamu bankalar özellesin diye kap kap dolayordu. Eer on yl önce Cumhurbakanmz o dik duruunu sergilemeyip kamu bankalarn birileri özelletirseydi. Bakn son bir iki senden neler yaardk. Birilerine irin gözükmek için ithalat odakl, cari açk odakl, birilerini zengin etme odakl siyaset ve ekonomik politikas güderseniz tarih ve i dünyas sizin nasl olduunuzu bildii için ona göre sizin adnz tarihe yazar. Birileri Faizi indirirseniz kur patlar, ekonomi çöker diyordu. Bir ylda biz bu ezberi bozduk. Bin 200 puan faiz indi 5 ayda. Ne kur, ne ekonomi patlad. Demek ki mesele bu deilmi. Kimin kime hizmet ettii ve i tuttuu ortadadr. Deien Türkiyede kimin sorumluluk aldn, kimin kaçtn toplumuz çok iyi biliyor. Korkarsak bu deiimi dönüümü gerçekletiremeyiz. Taviz verirsek bunu baaramayz. çukurcann sfr noktasnda petrol sondaj yapamayz. Dou Akdenizde kirli oyunlara ramen iki gemimizle milletimizin hakkn savunamayz. Suriyede terörle mücadelede, adalet konusunda gerçei haykramayz. Birlemi Milletlerde tüm dünyann gözüne bakarak dünya beten büyüktür diyemeyiz. Biz bu istikamette kimseden kokmadan emin admlarda yolumuza devam ediyoruz. 6 yldr yaadklarmz baka bir ülkenin bana gelse ayakta kalamazd. Ama Türkiye lideri ile birlikte her birinden daha güçlü bir ekilde yoluna devam ediyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git