Koperatiflere de kredi yapılandırması

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen kooperatifler veya ortaklarının, 31 Ocak 2021'e kadar Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerine başvurması gerekiyor

Haberler 16.12.2020 - 04:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnca kredi kullandrlan tarmsal amaçl kooperatifler ve ortaklarnn borçlar, yeniden yaplandrma düzenlemesi kapsamnda, her yl bir taksit olmak üzere 5 eit taksitle tahsil edilecek.

Bakanlk, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun kapsamnda Tarm ve Orman Bakanl tarafndan kredi kullandrlan tarmsal amaçl kooperatiflerin borçlarnn yeniden yaplandrlmasna ilikin esaslar belirledi.

Bakanlk kaynaklarndan tarmsal amaçl kooperatifler veya bu kooperatiflerin ortaklarna 31 Austos 2020den önce kullandrlan kredilerden 17 Kasm itibaryla vadesi gelmi olanlar yeniden yaplandrlacak.

Taksitlendirmeden yararlanmak için 31 Ocak 2021 mesai saati bitimine kadar bal olunan Tarm ve Orman Bakanl il müdürlüklerine müracaat edilecek. Söz konusu süre uzatlmayacak. l müdürlüklerine müracaat, kooperatifin orta tarafndan veya ortaklar adna kooperatif tarafndan yaplacak.

Taksitlendirme sözlemeleri https://gencciftci.tarim.gov.tr sistemi üzerinden düzenlenecek. Sözlemelerin düzenlenme tarihi 30 Haziran 2021i geçmeyecek ekilde hazrlanacak.

Anaparaya, kredinin ödenmeyen ilk taksit vadesinin balangç tarihinden 17 Kasm 2020 tarihine kadar basit usulde yllk yüzde 3 faiz uygulanacak. Alacaa vadesi geçtikten sonra ödeme yapldysa, bu ödemeler düülecek ve yaplandrmaya esas toplam borç tutar belirlenecek.

Anaparaya ilikin daha önce tahsil edilmi faizler, kanun uyarnca yaplan hesaplamada herhangi bir ilem görmeyecek.

Yaplan hesaplamalar sonucunda alacaa ilikin yaplan ödemeler nedeniyle kooperatif veya ortaklarn ödemesi gereken tutar bulunmamas halinde ilgililerden herhangi bir ödeme talebinde bulunulmayacak.

Kooperatif ve ortaklarn kanunun yaym tarihinden önce yapt ödemelerin, tespit edilen borç tutarndan fazla olmas halinde herhangi bir ret ve iade yaplmayacak.

Taksitlendirmeye esas toplam borç miktar 5e bölünerek, her yl bir taksit olmak üzere 5 eit taksitle tahsil edilecek. lk taksit ödemesinin vadesi Kasm 2021 olacak.

- lk iki taksit 30 Kasm 2022ye kadar ödenebilecek

Daha önceki iki yaplandrma kanunu kapsamnda borçlarn yaplandran ancak bu yaplandrmalar bozulan ortaklar ve kooperatifler bu düzenlemeden de yararlanabilecek.

Genelgeyle süresinde ödenmeyen taksitlere ilikin esaslar da belirlendi. Buna göre, ilk iki taksitinin süresinde ve tam ödenmemesi, birbirini takip eden iki taksitin süresinde ve tam ödenmemesi, son taksitin yasal süresinde ve tam ödenmemesi durumunda yaplandrma hakk kaybedilecek. lk iki taksit, gecikme faiziyle birlikte en son 30 Kasm 2022ye kadar ödenebilecek.

Borcu yaplandrlacak kooperatif veya ortaklarnn belirtilen sürede müracaat etmemesi, müracaat etmi olmasna ramen düzenlenen sözlemeleri imzalamamalar veya taksitlendirme sözlemesi düzenlendii halde taksitlerin ödenmemesi durumunda dorudan bankaca ilk kanuni takip uygulamasna geri dönülecek.

- Müracaat edenler için kanuni takibat duracak

Kooperatif ve ortaklar hakknda balatlan kanuni takibatn durdurulmas için ilgililerin yaplandrmaya müracaat etmesi gerekecek. Borç nedeniyle menkul ya da gayrimenkullerin icra yoluyla satnn durdurulmas, kooperatif veya ortaklarnn hesaplarna banka tarafndan konulan blokelerin kaldrlmas da sözlemelerin ve taahhütnamenin düzenlenmesine bal olacak. Banka tarafndan balatlan icra takibine itiraz edilmesi nedeniyle açlan davalar, davallarn davay kabul etmeleri suretiyle sonuçlandrlacak.

Bakanln izni olmadan yaplan borçlanma sözlemelerine aykr olarak tesislerini satanlar, kiraya verenler, ipotek ve teminatlarn yok edenler yaplandrma için bavuru yapamayacak.

Ana Sayfaya Git