Korkunç borçlanma!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de yaklaşık 22 milyon kişinin kredi kartı bulunduğunu belirterek, "Toplamda 54,4 milyon bireysel kredi kartı bulunduğu, bunların da 4,9 milyonunun sanal kart olduğu göz önüne alındığında Türkiye’de kredi kartı sahiplerinin, cüzdanlarında ortalama 2,25 kredi kartı taşıdığı ortaya çıkıyor." dedi.

Haberler 26.10.2016 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalararas Kart Merkezinin (BKM) eylül ay verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiyede 57,7 milyon kredi kart ve 114,7 milyon da banka kart olmak üzere 172,4 milyon adet kart kullanlyor. Kredi kart says, bu yln eylül aynda geçen yln ayn dönemine kyasla deimezken, banka kart saysnda yüzde 1in üzerinde art kaydedildi.

Banka kartlar ve kredi kartlar ile eylül aynda toplam 49 milyar liralk ödeme yapld. Söz konusu tutarn 44,5 milyar lirasnda kredi kartlar, 4,5 milyar lirasnda ise banka kartlar kullanld. Önceki yln eylül ayna kyasla büyüme oran, banka kartyla ödemelerde yüzde 33, kredi kartyla ödemelerde ise yüzde 8 oldu.

Geçen yln eylül aynda kredi kartlaryla 41,2 milyar lira ve banka kartlaryla 3,4 milyar lira ödeme yaplarak toplam kartl ödeme tutar 44,6 milyar lira düzeyinde gerçeklemiti.

- Her 5 yetikinden 2si kredi kart sahibi

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiyede yaklak 22 milyon kiinin kredi kart bulunduunu, toplamda 54,4 milyon bireysel kredi kart olduunu belirterek, Bunlarn da 4,9 milyonunun sanal kart olduu göz önüne alndnda ülkemizde kredi kart sahiplerinin, cüzdanlarnda ortalama 2,25 kredi kart tad ortaya çkyor. Bu deer, kart sahiplerinin salk gibi acil ihtiyaçlar veya planlanmam olas yüksek tutarl ihtiyaçlar için tedbir amaçl olarak ilave kart tadn, ihtiyaç duymad fazla kartlar ise kullanmadn gösteriyor. diye konutu.

Türkiyede yaklak 56 milyon olan yetikin nüfusun yüzde 40nn bir ya da birden fazla kredi kart bulunduunu, bunun da her 5 yetikinden 2sinin kredi kart sahibi olduu anlamna geldiini ifade eden Canko, kredi kart ile ödeme alkanlnn kayt d ekonomiyle mücadelede önemli yer tuttuuna iaret etti.

Canko, geçen yln ayn döneminde yüzde 38 olan orann yüzde 40a çkmasnn, ödemelerin kayt altna alnmas ile ülke ekonomisine olan katks dikkate alndnda olumlu bir gösterge olarak göze çarptn ancak kayt d ekonomiyle mücadele kapsamnda kart sahipliinin artrlmas konusunda daha fazla yol kat edilmesi gerektiini vurgulad.

- Kii ba borçluluk tutar 3 bin 727 lira

Soner Canko, eylül aynda 35,6 milyar TL bireysel kredi kart harcamas yapldn, 22 milyon kiinin kredi kartna sahip olduu göz önüne alndnda kii ba ortalama harcama tutarnn bin 616 TL olarak gerçekletiini kaydetti.

Geçen yln eylül aynda kii ba ortalama harcama tutarnn bin 591 TL olduunu anmsatan Canko, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu yln eylül sonu itibaryla bireysel kredi kart bakiyesi 82 milyar TL tutarnda. Gelecek dönem taksitlerini de içeren bu tutar göz önüne alndnda kii bana borçluluun 3 bin 727 TL olduu görülüyor. 2015 ylnn ayn döneminde bu tutar 3 bin 677 TL düzeyindeydi. Hem bireysel kredi kart ortalama harcama tutarnn hem de kii ba kredi kart borcunun önceki yla göre ayn seviyede kald göz önüne alndnda, kartl ödeme sektörü büyümesinin kart kullanclarnn daha çok harcamasyla deil, sisteme yeni giren kullanclarla gerçekletii görülüyor.

- Ticari kredi kartlar ile 9 ayda 81 milyar TL ödendi

BKM Genel Müdürü Canko, eylül ay sonunda Türkiyedeki 57,7 milyon kredi kartndan 3,3 milyon adedinin ticari kredi kartlarndan olutuunu ve geçen yln ayn dönemine kyasla ticari kredi kart adedinde yüzde 5 art kaydedildiini bildirdi.

Geçen yln eylül sonu itibaryla ticari kredi kart saysnn 3,1 milyon adet ve toplam kredi kartlar içindeki paynn yüzde 5,4 düzeyinde olduunu belirten Canko, son yllarda önemi hzla artan, çek-senet gibi geleneksel ödeme araçlarnn yerini alan ticari kredi kartlar ile ödemelerin hzl büyümesini sürdürdüüne dikkati çekti.

Canko, ocak-eylül döneminde ticari kredi kartlaryla yaplan ödeme tutarnn 81 milyar TLye ulatn belirterek, Bu tutar geçen yln ayn dönemine kyasla yüzde 17 büyümeye iaret ediyor. Ticari kredi kartlar ile yaplan ödemelerin tüm kredi kart ödemeleri içindeki pay yüzde 20 seviyesinde oldu. dedi.

Ana Sayfaya Git