Koronavirüs altın fiyatlarında oynaklığı artırdı

Yeni tip koronavirüs salgınının Çin'in ardından Güney Kore, İran ve İtalya gibi ülkelerde etkisini artırması altın fiyatlarında sert hareketlerin yaşanmasına neden oluyor.

Haberler 27.02.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde ortaya çkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn Güney Kore, ran ve talya gibi ülkelerde etkisini göstermesi sonucu artan risk algs, altn fiyatlarnda sert hareketlerin yaanmasna sebep oluyor.

Koronavirüs salgn varlk fiyatlarnda etkili olmaya devam ederken, yatrmclar tarafndan güvenli liman olarak görülen altn fiyatlarnda rekor fiyatlar test edildi.

çin dnda Güney Kore, talya ve ran gibi çeitli ülkelerde de salgnn etkili olmasyla altnn gram fiyat, hafta banda 334 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çkt.

Altnn gram fiyatndaki ani yükselite hem altnn ons fiyat hem de dolar kurundaki art önemli rol oynad. Altnn ons fiyat 24 ubat Pazartesi günü son 7 yln zirvesi olan 1.689 dolara çkarken, dolar kuru da 6,16 ile Austos 2019dan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Geçen yln sonunda 1.518 dolar seviyesinde olan altnn ons fiyat, yaklak 2 aylk süreçte yüzde 10un üzerinde art gösterdi. Ayn dönemde gram altn da 290 liradan 334 liraya çkt.

- Altn fiyatnda haber ak önemli rol oynad

Analistler, koronavirüs salgnnda son dönemdeki vaka artnn altn fiyatlarnda yüksek oynakl beraberinde getirdiini belirtti.

Altnn ons fiyatnn ubat aynda en düük 1.547, en yüksek 1.689 dolar seviyelerini gördüünü ifade eden analistler, uluslararas medyada yer alan Uluslararas Ödemeler Bankasnn (BIS) altn rezervlerinin bir ksmn satabilecei ve koronavirüsün iyiletirilmesinde kullanlabilecek ann bulunduuna dair söylentilerle altnn ons fiyatnn dün 1.628 dolara kadar geri çekildiini söyledi.

Analistler, dün konuya ilikin herhangi bir gelime olmamas sebebiyle altnn ons fiyatnn tekrar direnç olarak kabul edilen 1.660 dolar seviyesini test ederek 1.650 dolar seviyesinde dengelendiini kaydetti.

Altnn ons fiyatndaki geri çekilmeyle dün 319 liraya gerileyen gram altn, tekrar yükselerek 325 lirann üzerinde dengelendi.

- Panik almlardan saknlmal

Analistler, dolar endeksinin, geçen hafta 99,9 ile Nisan 2017den bu yana en yüksek seviyesine çktn, son 7 yln en yüksek seviyelerini test eden altnn ons fiyat ile ayn yönde hareket etmesinin finans piyasalarnda ender rastlanlan bir korelasyon olduunu söyledi.

Küresel ekonomik gidiata yönelik endielerin varlk fiyatlarndaki etkisini gösteren bir baka göstergenin dolar/Japon yeni paritesi olduunu belirten analistler, yenin beklentilerin aksine dolar karsnda deer kaybettiine dikkati çekti.

Analistler, avro/dolar paritesinin de son 3 yln en düüüne geldiini, yatrmclarn belirsizliklerin artmasyla riskleri azaltmak amacyla altn ve dolara yöneldiini belirtti.

Altn fiyatlarnda volatilitenin bu derece artmasnn salkl fiyatlamalarn olumasn engelleyebileceini aktaran analistler, panik almlarndan saknlmas gerektiini vurgulad.

Analistler, teknik açdan altn fiyatndaki olas geri çekilmelerde 300-305 lira bandnn takip edileceini, altnn ons fiyatnda ise 1.630 dolarn üzerinde kalclk olmas durumunda 1.680 dolarn tekrar gündeme gelebileceini, aksi takdirde 1.550 dolar seviyelerine doru geri çekilmeler görülebileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git