Koruma altındaki ceylanlar için "doğum nöbeti" tutuyorlar

Şanlıurfa'da türkülere konu olan ve sayıları azaldığı için koruma altında olan ceylanların üreme dönemlerinde bir sorunla karşılaşmamaları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri bölgeyi dürbün, termal kamera ve drone ile dikkatle izliyor.

Haberler 26.04.2022 - 02:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - anlurfada nesli tükenme tehlikesi altnda olduu için koruma altnda bulunan ceylanlar, yavrulama döneminde görevliler tarafndan 7/24 dürbün, termal kamera ve dron ile izlenerek korunuyor.

Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüüne (DKMP) bal 20 bin 504 hektarlk Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahas, doal yaam alanyla birçok yabani hayvana ev sahiplii yapyor.

Doal yaam ortamlar bozulduu için nesli tükenme tehlikesi altnda olan gazella marica türü ceylanlar, Doa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüü bünyesindeki 75. Yl Ceylan Üretme stasyonunda koruma altna alnarak çoaltlyor. u anda istasyonda 174 ceylan bulunurken, yaban hayat gelitirme sahas ile dier alanlardaki ceylanlarla say daha da artyor.

Bölgedeki ceylanlar sk bir ekilde korunurken, özellikle üreme dönemlerinde yavrularn zarar görmemesi ve çalnmamas için DKMP ekiplerinin denetimleri daha da sklayor.

Merkezde 7 gün 24 saat nöbet tutan ekipler, bölgeyi termal kameralar, dron, dürbün ve arazi araçlaryla tarayarak herhangi bir olumsuzlua frsat vermiyor. En küçük hareketlilii bile arazi araçlaryla annda bölgeye giderek yerinde deerlendiren ekipler, kaçak avclara göz açtrmyor.

- Tüm önleyici tedbirlerimizi aldk

Doa Koruma ve Milli Parklar anlurfa ube Müdürü Onur nan, AA muhabirine, doadaki tüm canllar gibi ceylanlarn da kendileri için çok önemli ve deerli olduunu söyledi.

Koruma altndaki ceylanlar dardan gelecek müdahalelere kar korumak için 7 gün 24 saat boyunca ekiplerin sahada görev yaptn anlatan nan, öyle devam etti:

Ceylanlarn gebelik ve doumu yaklat bu dönemde koruma ve kontrol faaliyetlerine arlk verdik. Av koruma memurlarmz ve saha bekçilerimizden oluan yaklak 30 personelimiz görev alyor, kolluk kuvvetleri, köy halk ve muhtarlarn destekleriyle koruma kontrol faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu yl 2 termal kamera ve termal kameraya sahip olan dron ile ekipmanlarmz daha da güçlendirdik. Tüm önleyici tedbirlerimizi aldk.

nan, ceylanlarn gebe ve doum yapt dönem olmas dolaysyla ekip saylarn arttrdklarn belirterek, çinde bulunduumuz dönemde ekiplerimiz 7/24 mesai mefhumu gözetmeden memurlarmz, saha bekçileriyle beraber görevlerinin banda bulunuyor. Yöre halk farkl bir durum olduunda çar merkezi araclyla bize ulayorlar, biz de gerekli ekiplerimizi yönlendiriyoruz ve müdahale ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git