Koruma projesi sayılarını artırdı

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi sınırları içindeki Fırat Vadisi'nde yaşam alanı bulan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kelaynak kuşlarının sayısı Dicle Elektrik'in 'Kelaynakları korumu projesi' ile 42'den 285'e yükseldi.

Haberler 14.10.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede sadece anlurfann Birecik ilçesi snrlar içerisindeki Frat Vadisinde yaayan ve bölge kültüründe bereketin sembolü olarak kabul edilen kelaynak kular kanat açklklar geni olduu için elektrik direklerine konup havalanrken akma kaplarak telef oluyordu. Dicle Elektrik tarafndan 2018 ylnda hayata geçirilen projeyle vadide yer alan ve kularn daha çok göç zamannda konup kalkt elektrik direkleri izole edildi. Alnan tedbir sayesinde hayatta kalan kelaynak kularnn says 42den 285e kadar yükseldi.

TEHLKE ALTINDA KATEGORSNE DÜÜRÜLDÜ

Kelaynak kularnn neslinin yeniden artmaya balamasnn çok sevindirici olduunu belirten Doa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü srafil Erdoan, ald koruma önlemleri için Dicle Elektrike teekkür etti. Erdoan, Kelaynaklar yaplan koruma çalmalar sonucunda bugün 120 çiftin üzerinde nüfusa sahip. Bu nedenle krmz liste statüsü Yok olmak üzere iken 2018de ilk defa Tehlike altnda kategorisine konarak bir derece düürüldü dedi.

BÖLGENN TANITIMINA KATKISI BÜYÜK

Kelaynaklar korumak için hayata geçirilen izolasyon çalmalarn yöneten Dicle Elektrik Datm A. . Genel Müdür Yardmcs Nedim Tüzün de projenin hayata geçirildii bölgede akma kaplp ölen ku olmadn ifade ederek, unlar kaydetti:

Uygulama sonuçlarn takip ederken bu bölge dnda Mays aynda bir akma kaplma olay yaandn örendik. Bu nedenle izolasyon projesinin kapsama alann biraz daha geniletmek için çalyoruz. Amacmz bölgemizin tantmna da katks olan kelaynaklarn neslinin tükenmesini önlemektir.

Ana Sayfaya Git