KOSGEB başvuru süresi uzatıldı!

Kovid-19'dan etkilenen işletmelere yönelik KOSGEB desteğinde başvuru süresi uzatıldı

Haberler 10.07.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndan olumsuz etkilenen imalatç mikro ve küçük iletmelere yönelik hzl destek programnda bavuru süresini 6 Austosa kadar uzatt.

KOSGEB, salgndan olumsuz etkilenen imalat ve imalat sektörünü tamamlayc sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli iletmelere yönelik Hzl Destek Program balatmt.

lk bavurular 3-21 Maysta alnan programn kapsam geniletilerek, programdan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren daha fazla iletmenin yararlanmas amacyla 21 Haziran-9 Temmuz döneminde ikinci bavuru açlmt. Programn ikinci faznda bugün sona erecek bavuru dönemi 28 gün uzatld.

KOSGEB Bakan Hasan Basri Kurt, daha fazla iletmenin bu programdan yararlanmas için süre uzatm karar aldklarn söyledi. Kurt, artlar salayan mikro ve küçük ölçekli iletmeleri desteimizden faydalanmaya davet ediyoruz. dedi.

GELR KAYBI KRTER

malatç Mikro ve Küçük letmelere Hzl Destek Program, iki bileenden oluuyor. malat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük iletmeler birinci, 2017 ve sonrasnda kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük iletmeler de ikinci bileen kapsamnda deerlendiriliyor.

Programdan yararlanmak için iletmelerin Kovid-19 salgnndan önce faaliyette bulunmas ve 2019da en az 75 bin lira gelir seviyesine ulam olmas gerekiyor. Yenilikçi genç mikro ve küçük iletmelerde bu asgari gelir kriterine baklmayacak.

2020 ve 2019 net sat haslatlar karlatrldnda gelir kayb olan iletmeler programdan faydalanabilecek. Gelir kayb kriterinde 2019 yl toplamyla 2020 toplam yani 12 aylk dönem dikkate alnacak.

Gelir kayb, KDV beyannamesi üzerinden deil, defter türüne baklmakszn hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük iletmeler bu kriterden de muaf olacak.

FAZSZ, GER ÖDEMEL VE TEMNATSIZ

Mikro ölçekli iletmelere 3 ay boyunca 30 bin, küçük iletmelere de yine 3 ay boyunca 75 bin liraya kadar destek salanacak. letmeler, bu destek programndan faizsiz, geri ödemeli ve teminatsz olarak yararlanacak. 2017 ve sonrasnda kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan iletmelere 25 bin liraya kadar ilave destek verilecek.

Kamu bankalar tarafndan balatlan e Devam Kredisini 250 bin liraya kadar kullanan iletmeler ve daha önce KOSGEBden giriimcilik kredisi alanlar program kapsamnda olacak.

Ana veya yan faaliyet kodlar hedef sektörler arasnda bulunanlarn, yani mali kaytlardaki sektör kodlarnn herhangi biri programn hedef kitlesine uyan ve bu sektörlerin en az birinde faaliyet gösteren iletmelerin bavurusu kabul edilecek.

BAVURU çN BEYANA BAKILACAK

Kamu alacaklarnn yeniden yaplandrlmas balamnda vergi veya SGK borcu olan iletmeler, bavuru srasnda borçlarn erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilikin beyanda bulunurlarsa programa bavuru yapabilecek. KOSGEB, destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren iletmelere bakarak destek ödemesi yapabilecek.

3-21 Maystaki ilk dönemde bavurusu reddedilen iletmeler, koullar karlyorsa bavuruda bulunabilecek.

Destein geri ödeme süreci 2024te balayacak ve 2025in sonuna kadar devam edecek. Geri ödeme, 4er aylk 6 eit taksitte yaplacak.

Bavuru ve uygunluk kriterlerini karlayan mikro ve küçük iletmeler, programa e-Devlet üzerinden 6 Austosa kadar çevrim içi olarak bavurularn gerçekletirebilecek.

Ana Sayfaya Git