KOSGEB Diyarbakır'da bin kişiyi işveren yaptı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorununun çözümü için uygulamaya geçirdiği Girişimcilik Destek Programı kapsamında Diyarbakır'da 5 yılda 14 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdi

Haberler 20.06.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB), salad desteklerle Diyarbakrda bin kiiyi iveren yapt.

KOSGEBin, ekonomik kalknma ve istihdam sorunlarnn çözümünün temel faktörü olan giriimciliin desteklenmesi, yaygnlatrlmas ve baarl iletmelerin kurulmasn salamak amacyla Giriimcilik Destek Program kapsamnda balatt Uygulamal Giriimcilik Eitimi baaryla sürüyor.

KOSGEB Diyarbakr l Müdürlüü, kendi iini kurmak isteyen giriimcileri i plan kavram ile tantrarak baarl iletmelerin kurulmasn salamak amacyla 5 ylda 14 bin kiiye 32 saat süreli Uygulamal Giriimcilik Eitimleri verdi.

Bu eitimi baaryla tamamlayarak KOSGEB Giriimcilik Sertifikasn alan 320si kadn bin kii kurumun salad krediyle kendi i yerini açt.

- 7 bin 600 kiiye destek verildi

KOSGEB Diyarbakr l Müdürü Hasan Solmaz, yeni giriimci ve KOBlere, finansmana eriimlerini, Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini artrlmalar ve teknolojik alt yaplarn gelitirilmeleri için uygulamaya geçirdikleri farkl programlarla hibe ve geri ödemeli destek sunduklarn söyledi.

Hibe ve geri ödemeli kredilerin en banda Giriimcilik Destek Programnn geldiine iaret eden Solmaz, Diyarbakrda be ylda 5 bin 600üne kredi, 2 binine hibe olmak üzere 7 bin 600 kiiye destek sunduklarn aktard.

imdiye kadar bin giriimcimizi iveren yaptk, onlara 25 milyon lira civarnda destek ödemesi gerçekletirdik. ifadelerini kullanan Solmaz, dönem dönem faizsiz kredilerle özel iletmelere katk verdiklerini vurgulad.

- 250 milyon lirann üzerinde kredi hacmi oluturduk

Solmaz, Giriimcilik Destek Programnda 2016 ylnda Türkiye birincisi olduklarn dile getirdi.

KOSGEBin uygulamaya koyduu yeni vizyonuyla yerli ve milli üretime büyük destek verdiine iaret eden Solmaz, öyle konutu:

Diyarbakrda son be ylda giriimcilerimize ve KOBlerimize 60 milyon lirann üzerinde destek ödemesi gerçekletirdik. Sadece geçen yl 21 milyon lira ödeme yaptk. 60 milyonun yan sra 37 milyon lirayla sadece verdiimiz kredilerin faizini karladk. Karladmz faiz miktaryla 250 milyon lirann üzerinde bir kredi hacmi oluturduk.

Giriimcilik Destek Programndan faydalanarak ald krediyle kendi i yerini açan Emine Alagöz, 7 yl bir ilaç firmasnda çaltktan sonra kendi iini kurmaya karar verdiini, KOSGEB desteklerinin bu konuda kendisine cesaret verdiini söyledi.

Büyükba, küçükba ve kanatl hayvanlara yönelik vitamin ve mineral kombinasyonlu ürünler imal eden iletme kurduunu belirten Alagöz, KOSGEBin hibe desteinin yan sra fuar, katalog, nitelikli eleman desteklerinden de faydalandn ifade etti.

Alagöz, unlar kaydetti:

KOSGEBin 200 bin lira civarnda destei oldu. Bir yatrmc için bu miktar az deil. Yeni bir firma olduum için bu yl düzenlenen fuara katlmayabilirdim ama KOSGEBin verdii destek ve cesaretle fuara katldm, standm kurdum. Iraktaki ikinci müterimle fuarda tantm. Bu sebepten dolay KOSGEBin maddi tarafnn yan sra manevi destei çok oldu. Yatrm yapacak kiin ilk aklna gelmesi gereken yer KOSGEBdir. Cesaret verir, destei bellidir.

Programdan faydalanan Siracettin Yldz da giriimcilik kursunu baaryla tamamlamasnn ardndan 3 ortayla hazr giyim imalat yapan firma kurmaya karar verdiklerini söyledi.

120 çalann bulunduu atölyede Türkiyede en çok bilinen giyim markalarndan birine fason üretim yaptklarna iaret eden Yldz, öyle devam etti:

yerimizi daha da büyütmeyi düünüyoruz. Bin 600 metrekare kapal alanmz var. Kapasite artrmak için 3 bin metrekare kapal alana sahip atölye ina ediyoruz. KOSGEBden alacamz 1 milyon liralk makine desteiyle burada 350 kiiye istihdam salayacaz. Yatrmmz KOSGEB ile gelitirerek, daha çok istihdam salyoruz.

Ana Sayfaya Git