KOSGEB KOBİGEL'e proje yağdı

"KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı'ndan yararlanmak üzere proje sunan KOBİ'ler için toplam 700 milyon liralık bütçe ayırdık"

Haberler 06.07.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi (KOSGEB) Bakan Cevahir Uzkurt, KOBGEL-KOB Geliim Destek Program 2018 çarsna 5 bin proje bavurusu yapldn ve 4 bin 512sinin deerlendirmeye alndn belirterek, Projesi kabul edilen KOBler 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere üst limiti toplam 1 milyon liralk destekten yararlanabilecek. dedi

Uzkurt, KOBGEL-KOB Geliim Destek Programna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Sanayideki yapsal dönüümün dinamii olan KOBlerin desteklenmesinin önemine iaret eden Uzkurt, düzenledikleri çaltaylar sonucu yaptklar analizlerle, illerin hangi imalat sektörlerinde rekabet avantajna sahip olduunu belirlediklerini anlatt. Rekabetçi imalat sanayi sektörlerinin seçimi için üstünlükleri, teknoloji seviyeleri, büyüme eilimleri, ihracat paylar ve younlama kriterlerini dikkate aldklarn dile getiren Uzkurt, öncelik ve ihtiyaçlara odaklanma prensibiyle yeni bir destek vizyonu gelitirdiklerini söyledi.

Uzkurt, bu çerçevede destek alann genilettiklerine dikkati çekerek, sanayide dijitalleme orannn yükseltilmesinde kritik öneme sahip olmas, dier sektörlerin katma deer ve verimliliini artran yaps dolaysyla yazlm sektörünün de destek kapsamna dahil edildiini vurgulad.

l çaltaylarnda belirlenen öncelikler dorultusunda llerde Rekabet Avantajna Sahip malat Sanayi Sektörlerinin ve Yazlm Sektörünün Rekabet Gücünün Gelitirilmesi Proje Teklif çarsnn, 20 Nisanda ilan edildiini hatrlatan Uzkurt, KOBGEL-KOB Geliim Destek Program 2018 çarsna, 5 bin proje bavurusu yapld ve 4 bin 512si deerlendirmeye alnd. Projesi kabul edilen KOBler 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere üst limiti toplam 1 milyon liralk destekten yararlanabilecek. diye konutu.

- Erken ödeme avantaj

Destein, projenin gerçekletirilmesi için gerekli yeni personel, makine, teçhizat, kalp, hizmet ve yazlm alm giderleri için ödeneceinin altn çizen Uzkurt, KOSGEB tarafndan uygun görülen giderler üzerinden hesaplanacak yüzde 30luk tutarn, projesini balatan iletmelerin talebi üzerine, teminat karlnda erken ödeme ad altnda harcama yaplmadan önce verilebileceini kaydetti.

Uzkurt, söz konusu programdan yararlanmak üzere proje sunan KOBler için KOSGEB olarak toplam 700 milyon liralk bütçe ayrdklarn bildirdi. KOBlerin, rekabet gücünü gelitirme konusu çerçevesinde KOSGEB tarafndan belirlenen 6 stratejiden biri veya birkaçn içeren projeler sunduunu aktaran Uzkurt, unlar kaydetti:

malat sanayisi KOBleri; üretimde maliyet düürme veya verimlilii artrma amaçl makine, teçhizat edinimi, ürün kalitesini ve katma deerini artrma, ölçüm-analiz altyapsn iyiletirme, pazarlama etkinliini gelitirme ve ihracat kapasitesini artrma stratejilerini seçebilirken, yazlm sektörü KOBleri ise imalat sanayi iletmeleri için belirlenen stratejilerin yannda, veri madencilii, bulut biliim, nesnelerin interneti, yapay zeka, akll uygulamalar, bilgi güvenlii, robot ve otomasyon yazlmlar, bilgisayar oyunlar alanlarndan herhangi birinde tasarm ve ürün gelitirme yetkinliklerinin artrlmas veya ürün test belgelendirme ya da yeni yazlm oyun gelitirme stratejilerini tercih edebiliyorlar.

Bavuru ve deerlendirme süreci hakknda da bilgi veren Uzkurt, belgeleri eksik olmayan KOB projelerinin, seçici kurullar vastasyla puanlanacan anlatt. Uygun bulunan projelerin puan sralamasna tabi tutulacan belirten Uzkurt, bütçe imkanlar dahilinde en yüksek puandan balamak üzere desteklenebilecek projelerin tespit edileceini ve ekim ay sonuna kadar ilan edileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git