KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerini alanlar iş fikrini girişime dönüştürmede kararlı

KOSGEB'in geleneksel girişimcilik eğitimi alanların yüzde 64'ü, ileri girişimcilik eğitimi alanlarınsa yüzde 65'i 1 yıldan az sürede kendi işini kurmayı planladığını bildirdi

Haberler 12.09.2020 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kendi iini kurmak isteyen kadn giriimci adaylarnn erkek adaylara göre i fikrini gerçee dönütürme konusunda daha baarl ve motivasyon sahibi olduu görüldü. Eitimlerden yüzde 90n üzerinde memnuniyet saland belirlendi.

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanlnn (KOSGEB) giriimcilik eitimlerini alanlara yönelik gerçekletirilen ankette, katlmclarn yaklak 3te 2si 1 yldan az sürede kendi iini kurmay planladn belirtti.

KOSGEBin 24 Temmuz 2019da uygulamaya ald giriimcilik eitimlerinin deerlendirilmesi amacyla eitim sonunda giriimcilerden Giriimcilik Eitimi Memnuniyet Anketini doldurmalar istendi.

Ankette katlmclara cinsiyet, ya, eitim, çalma durumu bilgileriyle kurmay planladklar ii ne sürede, hangi sektörde kurmay istediklerine ilikin sorular soruldu.

Bu yl temmuz sonu itibaryla yaklak 72 bin geleneksel ve 28 bin ileri giriimcilik eitimi alan katlmcya yönelik yaplan anket sonuçland.

KEND N KURMADA KADINLAR DAHA MOTVE

AA muhabirinin anket sonuçlarndan derledii bilgilere göre, eitime katlanlarn 3te 2si erkek giriimci aday olmasna ramen, eitimden sonra iletme kuran ve bavuru yaparak KOSGEB giriimcilik desteklerinden faydalananlarda kadnlarn oran yüzde 48 oldu.

Bu durum kendi iini kurmak isteyen kadn giriimci adaylarnn erkeklere göre i fikrini gerçee dönütürme konusunda daha baarl ve motivasyon sahibi olduunu gösterdi.

Türkiyede genç nüfus (15-24 ya) oran yüzde 25,3 olmasna ramen, KOSGEBin geleneksel giriimcilik eitimini alanlarn yüzde 35i ve ileri giriimcilik eitimini alanlarn yüzde 30unun bu ya gurubundan olutuu görüldü.

Türkiyede lisans ve lisansüstü mezunlarnn nüfusa oran yüzde 15,7 iken, giriimcilik eitimi katlmclar arasnda bu oran yüzde 37 olarak gerçekleti.

KURMA SÜRES

Ankette giriimcilik eitimlerini alanlara yöneltilen Ne kadar zamanda iinizi kurmay hedefliyorsunuz? sorusunu yantlayanlarn büyük çounluunun 1 yldan az sürede kendi iini kurmay hedefledii belirlendi.

Geleneksel giriimcilik eitimi alanlarn yüzde 64ü, ileri giriimcilik eitimi alanlarnsa yüzde 65i 1 yldan az sürede kendi iini kurmay planladn beyan etti.

Bu durum eitim katlmclarnn i fikirlerini gerçee dönütürerek giriimci olma konusundaki kararllklarnn göstergesi oldu.

Eitime katlanlarn büyük çounluunun kuraca iletmenin faaliyet konusuna karar verdii tespit edildi. Bu katlmclarn yaklak yarsnn imalat sektöründe faaliyet gösteren bir iletme kurmak istedii görüldü.

MEMNUNYET DÜZEY YÜZDE 90IN ÜZERNDE

Giriimci adaylarnn yaklak 3te 2si eitim videolaryla bunlarn dndaki dokümanlarn anlalr ve akc olduu önermesine kesinlikle katlyorum cevabn verdi.

Eitim sonucunda bilmedii birçok konuda bilgi edindiini beyan edenler de giriimcilik eitimlerine katlanlarn büyük çounluunu oluturdu. Giriimci adaylarnn yine büyük çounluu eitimin beklentilerini karladn belirtti.

Eitimden kuracam i için yararl bilgiler edindim önermesini kesinlikle katlyorum eklinde yantlayanlarn oran geleneksel giriimcilik eitimini alanlarda yüzde 60, ileri giriimcilik eitimi alanlardaysa yüzde 62 olarak hesapland.

Geleneksel ve ileri giriimcilik eitimi alanlarn çou eitimin kolay olduunu söyledi.

Memnuniyet düzeyinin ölçümü amacyla katlmclara yöneltilen sorulara verilen yantlar sonucunda, yüzde 90n üzerinde memnuniyet saland görüldü.

Anketin sonunda ayrca görü belirten yaklak 6 bin katlmcnn yüzde 94ü, teekkür, tebrik ve memnuniyet içeren ifadeler kulland.

Olumsuzluk ve memnuniyetsizlik belirtilen görüler incelendiinde ise bu durumun çounlukla anlk sistem hatalarndan kaynaklad ve kolaylkla giderilebildii belirlendi.

Ana Sayfaya Git