Kovid-19 altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkardı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte küresel ekonomide artan belirsizlikler ve ekonomi yönetimlerinin salgının finansal etkilerini azaltmaya yönelik attığı adımlar, altının ons fiyatını son 9 yılın zirvesine taşıdı.

Haberler 25.07.2020 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 salgn dünya genelinde merkez bankalarnn daha önce ei görülmemi ekilde genileyici para politikas admlar atmasna, devletlerin ise trilyonlarca dolarlk tevik paketlerini uygulamaya almasna neden oldu.

Alnan bütün önlemlere ramen küresel ekonomilere yönelik risklerin hala önemli seviyede bulunmas, yatrmclarn güvenli liman varlklara yönlendirmeye devam etti.

Kovid-19 salgnyla birlikte martta yüzde 0,32 ile rekor düük seviyeye inen ABD 10 yllk tahvil getirisi yüzde 0,58 ile tarihi dip seviyelerde seyretmeye devam ederken, altn fiyatlar 1.898 dolarla son 9 yln en yüksek seviyesine çkt. Altnn ons fiyatndaki rekor seviye 1.921 dolarla 2011 ylnda görülmütü.

Altnn ons fiyat yllk bazda yaklak yüzde 25 deer kazanrken, bu haftay da deer kazancyla kapatmas halinde Austos 2011den bu yana ilk defa üst üste 7 hafta boyunca yükselmi olacak. Bununla birlikte, altnn gram fiyat da, altnn ons fiyatndaki yükselie paralel artarak 417 lirayla rekor seviyeye çkt.

Tarihi düük faizler altnn yükseliinde etkili oldu

Analistler, altn fiyatlarndaki yükseliin, küresel ekonomiye aktarlan trilyonlarca dolar, tarihi düük seviyelere inen tahvil getirileri ve altnn oldukça likit bir varlk olmas gibi birçok parametre tarafndan desteklendiini ifade etti.

Bata ABD Merkez Bankas (Fed) ve Avrupa Merkez Bankas (ECB) olmak üzere küresel bazda neredeyse bütün merkez bankalarnn genilemeci politikalarna devam ettiini kaydeden analistler, bu durumun küresel para arzn önemli ölçüde artrdn dile getirdi.

Analistler, devletlerin de Kovid-19 salgnyla mücadele etmek için trilyonlarca dolarlk tevik paketlerini uygulamaya almasnn, yl bandan bu yana yaklak yüzde 10 artla 88 trilyon dolar aan küresel para arznda önemli rol oynadn belirtti.

Bununla birlikte, enflasyondan arndrlm 10 yllk ABD tahvil getirisinin, yani reel faizin yüzde eksi 0,9la tarihi dip seviyelere inmesinin yatrmc kararlarnda etkili olduuna deinen analistler, böylece altnn, getiri arayna giren yatrmclarn önemli duraklarndan biri olduunu söyledi.

Analistler, dolar endeksinin mart aynda test ettii 103 seviyelerinden düüe geçerek 95lere kadar gerilediini, yaanan bu gevemenin güvenli liman varlklar görece cazip hale getirdiini bildirdi.

Dünya Altn Konseyi (WGC) haziran raporunda, altn bazl yatrm fonlarnn portföylerine sene bandan bu yana 734 ton altn eklediini, dünya genelinde bu fonlarn ellerinde tuttuklar altn miktarnn 3.620 tonla rekor seviyeye çktn duyurdu.

Düen getiriler sebebiyle farkl yatrm araçlarna yönelen yatrmclarn yüksek getiri potansiyeli ve pozisyonlarn hedge etmek gibi farkl sebeplerle öncelikle altn tercih ettikleri belirtilen raporda, altnn oldukça likit bir varlk olmasnn da yatrmclarn altn talebinde önemli rol oynad kaydedildi.

Küresel ekonomik gidiata ilikin soru iaretleri devam ediyor

Analistler, dünya genelinde 15 milyonu aan Kovid-19 vaka saysndaki artn küresel ekonomiler için hala önemli risk potansiyeli oluturduunu, konuya ilikin gidiatn varlk fiyatlar üzerinde etkili olacan söyledi.

ABDnin çinden Houston kentindeki çin konsolosluunu üç gün içinde kapatmasn istemesi sonras iki ülke arasndaki tansiyonun yükseldiini aktaran analistler, iki ülke arasndaki gerilimin trmanmaya devam etmesi halinde güvenli liman varlklara talebin artabileceini bildirdi.

Analistler, merkez bankalar ve devletlerin ekonomileri desteklemek adna atacaklar admlarn da yatrmclarn takip edecekleri bir baka konu olduunu, bu yöndeki kararlarn altn fiyatlarn destekleyebileceini ifade etti.

Küresel ekonomiye ilikin önemli ipuçlar barndran ve yukar yönlü hareketleri dünyada çarklarn döndüüne iaret eden bakr/altn rasyosunun son dönemde aa yönlü hareket ettiini bildiren analistler, bu durumun küresel ekonomik gidiat hakknda soru iaretleri oluturmaya baladna dikkati çekti.

Analistler, öte yandan, altnn ons fiyatnn ABD 2 yllk tahvil faizlerine bölünmesiyle ortaya çkan rasyonun ise 12.550 ile 2011 ylnda görülen seviyenin üzerine çktn, bu seviyenin ise anormal fiyat hareketlerine iaret ettiini belirtti.

Ana Sayfaya Git