Köy yumurtası bitiyor, numaralı yumurtalar geliyor

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği sayesinde artık kafesli kümeste üretilen yumurtayı vatandaşa organik diye satamayacaklar." dedi.

Haberler 04.12.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Veteriner Hekimleri Birlii (TVHB) Merkez Konseyi Bakan Talat Gözet, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan hazrlanarak 24 Kasmda Resmi Gazetede yaymlanan Türk Gda Kodeksi Yumurta Tebliindeki deiiklik sayesinde denetimlerin daha da artacan ve yaplacak satlarda hilelerin engelleneceini bildirdi.

NUMARALANDIRMA GELYOR

Teblie göre, yumurtalarn 4 kategoriye ayrlarak satlacan belirten Gözet, Sfr numara organik yumurtay, 1 numara gri renk gezen tavuk iletmesini, 2 numara kapal ortamda serbest gezen tavuu, 3 numara kümeste kafesli sistemli üretim yapan iletmeyi temsil edecek. Bu numaralar yumurtann üzerine mühürlenecek. Dolaysyla artk yumurta kümesten dar çkmadan o yumurtann cinsi belli olacak. Organik mi, gezen tavuk yumurtas m, kümeste kafesli sistemde üretilen yumurta m, sata sunulmadan belirlenmi hale gelecek. ifadesini kulland.

Yumurtalarda ülke ve ehir kodunun da olacan anmsatan Gözet, söz konusu düzenlemeyle yumurta gramaj deerlerinde de denetimlerin artacan vurgulad.

Gözet, öyle devam etti: çatlak, krk, döllenmi yumurtalar artk ticari yumurta olarak satlamayacak. Bu yumurtalar önce Bakanlktan ruhsat alm sv yumurta ileme tesislerine gidecek, orada salkl ve kullanlabilir likit yumurta haline dönütürülerek, hijyenik hale gelecek, daha sonra da pastane, lokanta ve frnlara satlabilecek.

FYAT DENGES

Tüketicilerin artk kandrlamayacana dikkati çeken Gözet, yumurtada fiyat dengesinin salanacan aktard.

Gözet, tebliin hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik olduunu belirterek, Gezen tavuk yumurtasnn üretim standartlar tüm Türkiyede tek tip uygulanacandan fiyatlar da aa yukar ayn olacak. Standart kafesli kümes sisteminde üretilen yumurtann fiyat Karsta naslsa Ankarada da deimeyecek. Organik yumurta üretim sistemi Vanda da Antalya da ayn uygulanacak. deerlendirmesinde bulundu.

HLEL YUMURTAYA SON

Bu sayede vatandan korunacana iaret eden Gözet, unlar kaydetti: Bakanlk yeterli denetimi yaparak kontrol mekanizmasn sk tutarsa piyasada hileli yumurta göremeyeceksiniz. Artk kümeste kafesli sistemde üretilen yumurtay vatandaa organik diye satamayacaklar. Gerçekten organik yumurta üreticisi emeinin karln alacak. 10 bin organik yumurta üretip, dier ürettii 90 bin yumurtay da organik yumurta fiyatna satan üreticinin foyas ortaya çkacak. Vatanda hangi cins yumurta yediini bilecek. Yetitirme metodu denetimi de yaplarak artk vatanda salkl, hijyenik bir yumurta yiyecek. Tebliin çkarlmas kadar takibinin ve denetiminin de iyi yaplmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git