"Köye dönüş projeleri artırılmalı"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Gençleri tarımsal üretime teşvik etmek ve halihazırda köyünde bulunan çiftçileri yerinde tutmak için projeler geliştirilmesi gerekiyor"

Haberler 25.09.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, gençleri tarmsal üretime tevik etmek ve halihazrda köyünde bulunan çiftçileri yerinde tutmak için projeler gelitirilmesi gerektiini bildirdi.

Palandöken, yazl açklamasnda, tarmsal üretimin ülke ekonomisi için önemine iaret ederek, Türkiyede her 3 kiiden birinin tarmsal faaliyette bulunduunu aktard.

Köye dönü projelerinin artrlmas gerektiini belirten Palandöken, Bugün tarmsal üretimde en önemli kalemlerin birçounda ithalat yapyoruz. Bunu ihracata çevirecek güce ve kaynaa sahibiz. Döviz kurlarnn yükselmesiyle ithal edilen ürünlerin de fiyat artt. Dolaysyla üretici, projelerle desteklenmeli ki üretim artsn. ifadesini kulland.

Palandöken, Türkiyede tarm ve hayvanclk yaplan her bölgenin deerli olduunun altn çizerek, bu deerin destek olarak geri yansmas gerektiini vurgulad.

KÖYE DÖNÜ TEVK EDLMEL

Hükümetin 100 günlük eylem plannda krsal kesimin kalkndrlmasndan yerli tohumlarn ve yetitiriciliinin yaygnlatrlmasna kadar birçok önemli madde olduunu anmsatan Palandöken, bunlarn bir an önce hayata geçmesinin ekonominin ksa sürede olumlu gelime salamas bakmndan önem tadn bildirdi.

Palandöken, gençleri tarmsal üretime tevik etmek ve halihazrda köyünde bulunan çiftçileri yerinde tutmak için projeler gelitirilmesi gerektiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Geçen yl sonu itibaryla ülkemizin nüfusu son 10 ylda yüzde 14,4 artarken köy nüfusu yüzde 71 azald. Bu düü tarm ve hayvanclkta bir düüe dorudan etki eder. 2016-2018 yllarnda geçerli olacak genç çiftçi destekleme projeleri bundan sonraki yllar için de yenilenmeli. Bunun yan sra ya snr maddesi olmayan tevik paketleri de hazrlanmal. Köyüne dönmek isteyen 50 yandaki vatandamz da ya snrna taklmadan bu destek paketlerinden faydalanabilmeli. Tarmsal üretimi artracak her türlü destek ekonomiye destek olacaktr. Tarm ve hayvanclkta dünya üzerinde en bereketli topraklara sahibiz. Bunun deerini bilmek için tarmda ithalat bitirecek üretim seviyesine çkmalyz.

Ana Sayfaya Git