Köylü endişeli!

Buğdayda verim düşüyor, çiftçi endişeli: "Tarım Bakanı çözüm bulmalı, böyle giderse batıya çapaya gideceğiz.

Haberler 28.06.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda buday hasad devam ediyorken bu yl ar yalardan dolay verim de ciddi düüklük yaanyor. Buna ek olarak mazot ve gübre fiyatlar ise el yakarken, buday taban fiyatlar da çiftçiyi düündürüyor. Verimin az olmasndan dolay fiyatlarn yükselebileceini söyleyen çiftçi, tarm bakannn çiftçiyi madur etmeden çözüm bulmas gerektiini söyledi.

çiftçi ve esnaf, tepkisini, Böyle giderse hepimiz batda çapaya gideceiz. Fndk toplamaya gideceiz. Zaten bize orada da tam yevmiye vermezler. 100 TL ise 70 TL verirler diyerek gösterdi.

Buday pazarnda 15 yllk esnaf olan Aydn Malay, fiyatlarn yüksek olduunu bu tüccardan çok normal vatanda etkileyeceini belirterek, Daha yazn banda mercimek 3 TL fiyatlar bu kadar yüksek. Kn bu fiyat 5 TLyi bulur. Sezon banda bu fiyat çok yüksek. Bu sorun bizlik bir sorun deil. Bu Tarm Bakanlnn sorunudur. Verim az olmasndan kaynakl un fabrikalar yüksek fiyata mahsul almak zorunda kalyor. Bu biz tüccarlar etkiliyor ama bu normal vatanda da etkiliyor. Bu yüksek fiyat makarnaya, bulgura, ekmee de her eye yansyor, yansyacak. Tarm Bakan çiftçiyi de madur etmeden bir çözüm bulmal. u an buday fiyat 1800-1850 TL arasnda deiiyor. TMO düük fiyat verdii için çiftçi mahsulünü fabrikalara veriyor diye konutu.

Vatanda madur olacak

Buday pazarnda 20 yllk esnaf olan Ayhan Budak, tarm politikas ile birlikte ülkenin genel politikasnn da deimesi gerektiini belirterek, Tarm politikas kötü mazot, gübre pahal verdikleri 100 bin TLlik destekleme 10 bin TLye iniyor. Ald desteklemeden fayda görmüyor çiftçi. Daha vermedikleri desteklemenin parasn da alyorlar. Yani ben tüccarm aldm mahsulü üzerine krm atarak satarm. Az kazanrm fiyat ne kadar da yüksek olursa olsun kazanrm. Fakat bu vatandaa sirayeti olacak. Her ey zamlanacak normal vatanda madur olacak. Bu sorun üretici desteklenerek çözülür. Yalnz tarm politikas deil ülke politikasnn da deimesi lazm dedi.

Olan yine halka oluyor

50 yllk esnaf Akn Bar ise çiftçinin tarm maliyetinin yüksek olmas bu yl ar yalardan kaynakl mahsulün az olmasnn fiyat fazlasyla etkilediini ifade etti. Bar, Mazot, gübre, ilaç maliyeti yüksek üretici de mahsulünü yüksek fiyata vermek istiyor. Dier türlü çiftçiyi kurtarmyor. Burada olan yine halka oluyor. Bir torba un 100 TLnin üzerinde asgari ücretli için durum zorlayor. Burada sadece devlet deil, çiftçi de tüccar da üzerine düeni yapmyor. Zaten denetim de yok. çiftçi de madur edilmeden bir çözüm bulunmal ifadelerini kulland.

Böyle giderse fndk toplamaya gideriz

35 yllk çiftçi olan Nezir Baakç, bu yl mahsulün kötü olduunu fakat ülkede genel olarak sorunlu bir tarm politikas yürütüldüünü ifade ederek, çiftçinin ürettii mahsulden kazanç elde etmesinin mümkün olmadn söyledi. Baakç, çiftçinin ald desteklemenin yetersiz olduunu da ekleyerek, Bize desteklemenin 4te 1i gelmi. Buday 3 TLye versek de kurtarmyor ki. Biz mazotu 6-6.25 TLye alyoruz. Bizim için mazot fiyatnda herhangi bir indirim yok. Biçer ve dier masraflar bir yana. çiftçinin zarar 1000-2 bin TL ile kurtarlmaz ki. Bu yl ar yamur çiftçiyi perian etti. Zarar üstüne zarar. Dün mazota zam geldi. Seçimin acs bizden çkyor. Olan bize oluyor. Patos, gübre, mazot her ey pahal, destekliyor ama masraflarmz karlamyor. 50 bin TL desteklemenin 30 bin TLsi elimize ulayor. çiftçiyi üretime cesaretlendiriyor sonra yine tek bana brakyorlar. Bize verilen destein yarsn yine kendileri alyor. Böyle giderse hepimiz batda çapaya gideceiz. Fndk toplamaya gideceiz. Zaten bize orada da tam yevmiye vermezler. 100 TL ise 70 TL verirler sözlerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git