Köylüler birlikte üretip daha çok kazanacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca köylerde üretim maliyetini düşürerek köylülerin daha çok kazanç elde etmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Birlikte Üretelim Projesi" kapsamında Diyarbakır'da pilot belirlenen 3 köyde çalışma başlatıldı.

Haberler 22.05.2018 - 08:57 Son Güncelleme : 22.05.2018 - 09:43

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca hayata geçirilen, Diyarbakrda da 3 köyde uygulanacak Birlikte Üretelim Projesi ile birlikte üretim yaplarak daha çok kazanç salanacak.

Bakanlkça köylerde üretim maliyetini düürerek köylülerin daha çok kazanç elde etmesini salamak amacyla hayata geçirilen proje kapsamnda Diyarbakrda pilot olarak belirlenen merkeze bal Cumhuriyet, Eil ilçesinin Ilgn ve Sur ilçesinin Karaçimen köylerinde çalma balatld.

Bu 3 köyde uygulanacak proje ile küçük iletme sahiplerinin ve üreticilerin bir araya gelerek üretimin artrlmas, ürünlerin kaliteli hale getirilmesi, üreticiler arasndaki dayanma ve örgütlenmenin ileri boyuta tanmas, ürünün üreticiden tüketiciye eriiminin salkl ve ekonomik olmasnn salanmas, ürünün alm garantisinin olmas amaçlanyor.

Bakanlk, pilot seçilen 3 köy için ekstra yüzde 30 tarmsal destek verecek, proje ile belirlenen köylere teknik destek, danmanlk ve finansal kaynak salanacak, mevcut üretim modeli sürdürülebilir hale getirilecek.

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüünce projenin uygulanaca köylerde çalma balatld.

Köylerde vatandalarla bir araya gelen Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar bakanlndaki heyet, projenin nasl uygulanaca ve salayaca faydalar üzerine bilgilendirme yapyor.

- Tarmsal üretim verimli olacak

Atalar, bu yl bakanlk tarafndan hayata geçirilen proje için Diyarbakrda da çalmalara baladklarn, öncelikle birlikte çalma altyaps olan 3 köy belirlediklerini söyledi.

Projenin köydeki imkanlarn daha iyi kullanlmasn, üretim maliyetinin düürülmesini ve üretimin profesyonel kiilerce yaplmasn salamak amacyla uygulanacan kaydeden Atalar, projeye dahil köylerde hayvanclk ve tarmsal üretim faaliyetlerinin uzman eller tarafndan yürütülmesinin amaçlandn belirtti.

Bireysel olarak yaplan bamsz üretim modelinde çeitli skntlarn bulunduuna iaret eden Atalar, Hem girdi maliyetleri yükseliyor hem de herkesin imkan yeterli olmaynca üretim uygun artlarda gerçeklemiyor. Bu da üretimde verim kaybna neden oluyor, karll azaltyor. Projede, bu dezavantajlar ortadan kaldrmak ve i gücünden daha iyi yararlanmak amaçlanyor. diye konutu.

Atalar, Diyarbakrda 3 köyde uygulayacaklar projenin, elde edilecek baarya göre dier köylerde de uygulanacan aktard.

- Köylere 10 milyon lira yatrm yaplacak

Köylerde kooperatiflerin oluturulacan, mevcut kooperatiflerin daha da gelitirileceini anlatan Atalar, unlar kaydetti:

Cumhuriyet köyü hayvanclk, Ilgn köyü organik tarm, Karaçimen köyü de tahl üretimi ile ön plana çkan köyler. Proje kapsamnda köylere 10 milyon lirann üzerinde yatrm gerçekletireceiz. Hayvancl gelitireceiz. Köylülerin verimli tarm yapmasn salayacaz. Birlikte üretim yapacak olan köylüler daha çok kazanacak.

- Köylüler mutlu

Cumhuriyet köyü muhtar Ayhan Gülda, köyün 230 haneli olduunu belirterek, projenin kendilerine anlatldn söyledi.

Projenin köye katksnn olacana inandklarn belirten Gülda, Köyümüz hayvanclkla ön plana çkt. Proje ile köyümüzde hayvanclk daha da geliecek. Kooperatifimiz var. Birlikte çalma kültürü geliecek. Daha güzel olacak. ifadelerini kulland.

Köylülerden Kenan Erdodu, tarm ve hayvanclk yaparak geçimini saladn, uygulanacak projeyi desteklediini dile getirdi.

Yem bitkisinde girdi maliyetinin yüksek olduunu anmsatan Erdodu, Maliyetin dümesini istiyoruz. Bu da ancak birlik ve beraberlik içerisinde olur. Birlikte üretimi artrmak mümkün. Birlikte bunu baarmak istiyoruz. Köyümüzün pilot köy seçilmesi de bizleri çok mutlu etti. diye konutu.

Sinan Erdodu da köylerinde 2 bin hayvan bulunduunu, proje sayesinde hayvan yetitiriciliinde devletin katksnn büyük olacan aktard.

Proje ile hayvanlarn beslenmesine destek olunacak. Devlet bize destek verecek. Kendimizi ansl görüyoruz. Bu proje çok güzel. nallah baaracaz. diyen Erdodu, proje ile köylerinin kalknacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git