Köylünün yüzünü güldürdü

Batman'ın Sason ilçesinde ipek böcekçiliği üreticinin yüzünü güldürdü.

Haberler 05.07.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçede 2009da tütün ekiminin sona ermesinin ardndan üç aileyle balatlan ipek böcekçilii yetitiricilii 8 ylda büyük gelime gösterdi. lk yl 80 kilogram koza üretimi gerçekletirilirken, bu yl 67 ailenin 3 tondan fazla koza üretimi gerçekletirilmesi bekleniyor.

Köylülere mays aynda üreticilere bedava verilen tohumlar, beslenip geliimlerini tamamlamalarnn ardndan kozaya dönüüyor. Dut yapraklaryla ipek böceklerini besleyen köylülerin yaklak 40 gün süren ura, kozalar birliklere satla sona eriyor.

Sason Koza Birlii Bakan Zülküf Akta AA, muhabirine, ilçede ipek böcekçiliinin her geçen gün gelitiini belirterek, bu iten üreticilerin ksa vadede önemli kazanç saladn belirtti.

lk hafta ipek böceini küçük yapraklarla ardndan büyük yapraklarla beslediklerini dile getiren Akta, koza üretiminin 35-45 gün arasnda gerçekletiini kaydetti.

Ksa vadede gelir getiren bu ii krsalda oturan her ailenin yapabileceini aktaran Akta, ilçede tütün yetitiriciliine alternatif olarak gelitirildiini vurgulad.

Yaklak 8 yl önce tütün yetitiriciliinin sona ermesiyle alternatif üretim arayna girdiklerini iaret eden Akta, Bu sayede ipek böcekçilii ile tantk. Tütünden daha meakkatsiz ve daha fazla gelir getiriyor. Bölgede ilgi çok iyi ancak eitim konusunda sknt yayoruz. ifadelerini kulland.

- Kilosu 50 lira

Koza alcsnn hazr olduunu vurgulayan Akta, kozalar topladktan sonra kargoyla Eskiehirdeki Koza Birlik Toplama Merkezine gönderdiklerini söyledi.

Akta, Kilosu 50 liradan satlyor. Bu ii yapan aile, bir ayda 5 bin lira kadar kazanç elde edebiliyor. Tohumlar devlet destekli olduu için bedava veriliyor, dut aac da varsa hiçbir maliyet koymadan evinin önündeki dut aaçlaryla bir ayda 5 bin lira kazanç salyor.

Ergünü köyünde ikamet eden ve daha önce tütüncülükle ailesinin geçimini salayan Fatih Avcu, tütün yetitiriciliinin sona ermesi ile ipek böcekçilii ile tantklarn söyledi. pek böcekçiliinin tütünden daha kolay olduunu vurgulayan Avcu,35-40 günde verim alyoruz. pek böceklerini dut yapraklaryla besliyoruz. Son aamada mee dallarn üstlerine koyuyoruz. pek böcekleri mee yapraklarna koza örüyor. Bize o kozalar toplayp, satmak kalyor. diye konutu.

Yeni ilerinden memnun olduklarn belirten Fatma Avcu ise, 35 gündür bu ile urayoruz, memnunuz. Buradan elde ettiimiz kazançla 5 çocuk bakyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git