Köyüne dönüp mantar üretmeye başladı

ADANA'da birkaç yıl çalıştıktan sonra Muş merkeze bağlı Gölköy köyüne dönen evli ve 2 çocuk babası 30 yaşındaki Mehmethan Yavaş, 'Genç Çiftçi' projesi kapmasında 180 metrekarelik kapalı alanda istiridye mantarı üretim tesisi kurdu.

Haberler 24.10.2017 - 08:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mutan birkaç yl önce çalmak için Adanaya göç eden Mehmethan Yava, burada bir süre dekorasyon iinde çalt. Daha sonra rahatszlndan dolay ar ilerde çalamayan Yava, mantar üretim ve organik tarm kursuna katld. Ayn zamanda mantar üretimi yapan bir firmada ücretsiz çalp teorik bilgilerini gelitirdi. Köyüne dönen Mehmethan Yava, Genç çiftçi projesinden faydalanmak için Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüüne müracaat etti. Projesinin onaylanmasnn ardndan kendisine ait arazide 180 metrekare kapal alan kuran Yava, burada istiridye mantar üretmeye balad. Haziran aynda çalmalara balayan Yava, 3 aylk sürede 2 ton mantar elde etti ve ürettii mantarlar il merkezine getirerek kilosunu 15 liraya satt.

MANTAR ÜRETM YAPIYOR

Projesinin Muta ilk olmasndan dolay onaylandn belirten Yava, Adanada istiridye mantar ve organik tarm kursuna katldm. Üç ay kurs gördüm. Ayn zamanda pratiini de bir yerde ücretsiz çalarak yaptm. Daha sonra göç ettiim köyüme dönüp Genç çiftçi projesine bavurdum. imdi kendi iimin patronu odum. Havuzlarda suyu dezenfekte ettikten sonra, sap, saman ve tala karmlaryla ürünü poetledik ve kompostolarmz doldurduk. Daha sonra kuluçkaya braktk. 18-20 günlük kuluçka döneminden sonra taslak vermeye balad. Bir yl içinde 50-60 bin lira arasnda gelir elde etmeyi düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git