Kredi faizi desteği

Esnaf ve sanatkarların Halk Bankasından doğrudan kullanacakları ve ESKKK kefaletiyle alacakları kredilerde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Haberler 11.02.2018 - 12:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Esnaf ve sanatkarlar, Halk Bankasndan dorudan kullanacaklar ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle alacaklar kredilerde yüzde 50 faiz indirimi ile desteklenecek.

Bakanlar Kurulunun konuya ilikin karar, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak 1 Ocaktan geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Buna göre, esnaf ve sanatkarn finansman ihtiyacnn uygun koullarda karlanmas amacyla önceki yllarda alnan Bakanlar Kurulu kararyla Halk Bankas tarafndan ESKKK kefaletiyle veya dorudan esnaf ve sanatkarlara kullandrlp bakiyesi 2018 ylna devreden krediler ile bu sene sonuna kadar kullanlan kredilerde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Bankann Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde faaliyet gösteren ubelerince ayn tarihlerdeki krediler için de faiz destei salanacak.

KRED FAZNDE NDRM

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal deeri olan kaybolmaya yüz tutmu el dokuma ileri, bakr iletmecilii, bastonculuk, semercilik, yazmaclk, çini ve çömlek yapm gibi meslek kollarnda faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlara söz konusu tarihlerdeki krediler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.

Mesleki Eitim Kanunu kapsamnda en az 1 yllk ustalk belgesine sahip olan ve bu belge ile ilgili meslek kolunda son 1 yl içinde kendi adna iletme kurduunu belgeleyen giriimci esnaf ve sanatkarlara da faizsiz kredi destei verilecek.

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl (KOSGEB) tarafndan salanan hibe ve faizsiz kredi desteinden yararlananlar hariç olmak üzere KOSGEB uygulamal giriimcilik eitimini bitiren, 30 yan tamamlamam genç giriimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafndan onaylanan projelerini Bankaya sunmalar durumunda 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi kullandrlabilecek. Bu imkandan bakiyesi 2018e devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak. Karar kapsamnda 2018 ylnda kullandrlacak krediler ile önceki yllarda bu kapsamda kullandrlan kredilerden bakiyesi 2018 ylna devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.

ESNAF VE SANATKAR

Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirba almlar, iyeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla kullandrlan 30 bin lira tavanl kredilerden bakiyesi 2018 ylna devredenler için yüzde 100 faiz indirimi salanacak.

Ertelenmi, taksitlendirilmi, tasfiye olunacak alacaklar hesabnda borcu bulunan veya yeniden yaplandrlm kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara borçlarn tamam Bankaya ödenmeden bu karar kapsamnda kredi açlamayacak.

Bavuru tarihi itibaryla son 5 yl içinde dier kamu kurum ve kurulularnn faiz veya hibe destei niteliindeki desteklerinden faydalanan esnaf ve sanatkarlara bu karar kapsamnda ayn iletme için ayn konuda faiz indirimli kredi kullandrlmayacak ancak 2016da uygulamaya konulan KOSGEB Sfr Faizli letme Kredisi Faiz Destei Protokolü kapsamndaki kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, sel afetleri ve terör olaylarna maruz kalmalar nedeniyle KOSGEB Acil Destek Kredisi Program kapsamnda KOSGEB destekli kredilerden yararlananlar bu hükümden istisna olacak.

Ana Sayfaya Git