Kredi faizleri düşürüldü!

Hazine’nin borçlanmadaki başarılı stratejisi ve perçinlenen güven faizde düşüşü hızlandırdı. Mevduat faizleri 5 ay sonra yüzde 20’nin altına indi. Ticari kredide ise 9 ayın en düşüğü görüldü.

Haberler 25.02.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yln austos ayndaki kur saldrsnn ardndan, Türkiyeyi diz çöktürme operasyonunun en önemli ayaklarndan olan yüksek faiz sarmal, hükümetin kararl tutumu ile dalmaya balad. Mevduat faizleri 7 Eylül 2018den bu yana ilk kez yüzde 20nin altna inerken, ticari kredi faizlerinde ise bir haftada 3 puanlk düü oldu.

6 AYDA KYE KATLANMITI

Merkez Bankas verilerine göre 6 Nisanda yüzde 12.5 olan bankalarn mevduata uygulad ortalama faiz, kur atann ardndan yaratlmaya çallan belirsizlik havas ile 21 Eylül 2018de iki kat artarak yüzde 25e çkmt. Hükümetin eylül aynda açklad Yeni Ekonomi Program (YEP) ile birlikte güven ortamnn perçinlenmesi, bankalarn likidite sorununu yaamamas, makro hedeflerin tutturulmas ve kamu bankalarnn üstlendii misyon faizlerdeki düüü de beraberinde getirdi. 8 ubatta yüzde 20.17 olan mevduat faizleri, 15 ubatta yüzde 19.83e inerek yüzde 20nin altna gerilemi oldu.

REEL SEKTÖR RAHATLIYOR

Hükümetin, bata KOBler olmak üzere reel sektörün finansman ihtiyacnn karlanmas için likidite konusunda att admlar, bankalarn ticari kredi faizlerine de yansd. 25 Mays 2018de yüzde 19 olan, kur atann ardndan, 21 Eylülde yüzde 38.3e çkan ticari kredi faizleri bu yl düüünü hzlandrd. Merkez Bankas verilerine göre 8-15 ubat 2019 tarihleri arasndaki bir haftada 3 puan daha düen ticari kredi faizleri, yüzde 20.33 ile 25 Mays 2018den bu yana en düük seviyeye geriledi. Hazinenin iç borçlanmadaki baarl stratejisi ve devam eden nakit giriinin etkisiyle, gerek kredilerde gerekse mevduatta orta hedefin tek hane olduu ifade ediliyor.

KREDLERDE NEGATF GDAT BTMTR

Türkiye Bankalar Birlii (TBB) Bakan ve Ziraat Bankas Genel Müdürü Hüseyin Aydn, Türkiyenin ekonomik zorluklar aacak güce sahip olduunu vurgulayarak, Bugün artk düne nispetle çok net önümüzü görüyoruz. Beklentilerde de fevkalade olumlu iyilemeler görüyoruz dedi. Total kredi miktarnn artya geçtiine dikkati çeken Aydn, öyle devam etti: 1-1.5 aydr fevkalade bir bollua, rahat bir likiditeye sahibiz. Türkiyeye tekrar sermaye akm balamtr. Likiditemiz olunca üstüne oturacak halimiz yok. Onu bireylere ve firmalara kullandrmamz gerekiyor. Bu, hemen kredilerde bir toparlanmaya vesile oldu. Artk kredilerdeki negatif gidiat bitmitir. Son 10 gündür krediler, pozitif gidiyor. Hem de temel altyap yatrmlarda.

IMF LE MZ YOK

Aydn, Ziraat Bankasnn Türkiye d ticaretinin yüzde 14lük bölümünü tek bana karladn vurgulayarak, Paramz vard, verdik. Teminatlarmz da aldk. Türkiyenin IMF ile hiçbir ii yoktur. Sadece Halkbankn ilk üç ayda esnafa datt kredi miktar 10 milyar liradr. Yani IMFye gidecek halimiz yok, paramz pulumuz var dedi. Kulüplerin borçlarnn yaplandrlmasna da deinen Hüseyin Aydn, Nakit aklarnda bozukluk var, teminatta sknt yok. Ülkenin kaynaklarn çarçur falan etmedik diye konutu.

Ana Sayfaya Git