Kredi kartında yeni şifreleme!

Yeni şifreleme yöntemiyle kredi kartı çalındığında gerçek numara gizlenecek, yalancı numarayla kötü niyetli kişiler engellenecek.

Haberler 06.08.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda en çok siber saldrlar ve dier nedenlerle oluan güvenlik riskleri üzerinde çaltklarn söyleyen Visa Türkiye CEOsu Merve Tezel, kimlik bilgileri ve ilem dorulama sistemlerini gelitirdiklerini söyledi.

Token (tokenization) denilen bir sistem gelitirildiini, Türkçesinin ifreleme olarak ifade edilebileceini belirten Tezel, bu yeni sistemin herhangi bir i yerinde kredi kartyla ilem yapldnda gerçek kart numarasnn gizlendiini, ilemde görülen numarann sadece o ilemde kullanlan yalanc bir kart numaras olacan söyledi. Tezel öyle konutu:

En basiti öyle; kartnz bir ilem için bir yere veriyorsunuz. Kart çalnsa, kaybolsa veya unutulsa, bir ey olsa sonuçta kartnz kapatacaksnz, bir risk oluacak. Token diye yalanc bir kart numaras, sanal kart numarasna benziyor ama siz bir i yerine gittiniz, sadece o i yerinde geçerli.

Veya sadece mobil ilemde geçerli olacak. Özel, yalanc bir kart numaras. Arka tarafta gerçek kart numaranza bal bir kart numaras. Bir ey olursa gerçek kart numaranza hiç bir ey olmuyor. Onu kapatp yenisini açyoruz. Tokenlarla hiç bir zaman gerçek kart numarasn açk etmeden çalabilecek bir alt yap gelitiriyoruz. Türkiyeye de gelecek inallah. Amerika, ngiltere ve Avrupann pek çok ülkesinde var.

ÖZEL HARCAMALAR

Özel harcamalarn yüzde 38nin kartla yapldn söyleyen Merve Tüzel, Türk kart hamili kart çok seviyor. Kartn geçmedii çok az alan var dedi.

Dijital dünya ile kart sistemlerinin birbirini etkilediini söyleyen Tezel, Dijital dünya doksanlarda balayp, iki binlerde iyice kayda deer hala geldi. Artk herhangi bir iletmenin dijital bacann olmazsa olmaz haline geldi. çünkü baz eyleri sadece online alabiliyorsunuz. Ticaretin ödemeler ile birlemedii noktada ticaret olmaz dedi.

Temassz kartta Türkiyenin arzu edilen gelimeyi göstermediini belirten Tezel, Temassz kartta geri kaldk. Polonya yüzde 80. Biz istediimiz ilerlemeyi gösteremedik dedi.

Kart harcamalarnn yüzde 18inin e-ticaret olduunu söyleyen Merve Tezel, bunun yüzde 30lara gelmesinin çok sürmeyeceini söyledi. Tezel, kartn en çok seyahat, online pazar harcamalar, sanal marketler, içerik salayclar, sinema, giyim ve BES ödemelerinde kullanldn söyledi.

Param Yönetebiliyorum Projesinde 10. yl geride braktklarn ifade eden Visa Türkiye CEOsu Merve Tezel, 1.4 milyon kiiye birebir eitim verildiini söyledi. Projenin çok ortakl yaps olduunu ve 27 bankann desteiyle yürütüldüünü belirten Tezel, baarl olmasnda UNDP (Birlemi Milletler Kalknma Program), Habitat ve Visa ibirliinin etkili olduunu kaydetti.

Tezel, öyle konutu: Finansal okuryazarlk tüm i ortaklar için çok önemli ve en üst düzeyde sahipleniliyor. Visa bu alanda 20 yl akn bir süredir dünya çapnda çalmalar yapyor. Bu alanda gelitirilen içerikler 16 dile çevrildi.

Ana Sayfaya Git