Kredi kartlarını niçin kullanıyoruz

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Kart Monitör Araştırması'na göre her 10 kişiden 7'sinin ödeme aracı olarak kredi kartı kullanmayı tercih ettiği görülüyor.

Haberler 08.03.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BKM, Türkiyedeki kart kullanm alkanlklarn ölçmek için bu yl 8incisini Türkiyenin Ödeme Yönteminin (TROY) katklaryla Ipsos tarafndan gerçekletirdii Kart Monitör Aratrmas sonuçlarn açklad.

Aratrmaya göre kart kullanm bilinci hzla artyor. Kredi kart, ödeme anlaynn dijital dönüümünde en etkili ödeme yöntemlerinin banda geliyor. Verilere göre, 2015 ylnda Alveri yaparken en çok tercih ettiiniz ödeme yöntemi nedir? sorusuna yüzde 61 ile kredi kart yant verilirken, 2017 ylnda bu orann yüzde 68e yükseldii göze çarpyor.

Kredi kart tercihindeki bu yükseli, nakit para kullanmnn azalyla da paralellik gösteriyor. 2015te alveri yaparken en çok tercih edilen ödeme yöntemi olarak nakdi görenlerin oran yüzde 35 iken, 2017de bu orann yüzde 27ye dütüü görülüyor. Böylece her 10 kiiden 7sinin ödeme arac olarak kredi kart kullanmay tercih ettii görülüyor.

Türkiyede bir banka hesab ya da kredi kart bulunmayan 20 milyonu akn tüketici bulunuyor. Kredi kart almay düünen tüketicilerin saysnda 2015e kyasla ciddi bir art var. 2015te hiç kart olmayan ve kart almay düünenlerin orannn yüzde 11 düzeyinden, 2017de yüzde 37ye yükseldii gözleniyor.

- Banka kartlar ödeme aracna dönüyor

Aratrmaya göre ATM kart ya da maa kart olarak bilinen banka kartlar, bu yerleik alglarn yitiriyor. Bu kartlar birer ödeme arac olarak daha fazla tercih ediliyor. Bir banka kartna sahip olduunu ve onu kullandn söyleyenlerin oran yüzde 58 olarak ölçülürken, bu kesimin yüzde 19u banka kartn alveri amaçl olarak kullanyor.

Banka kartn alverilerinde kullanmayanlarn gerekçelerinde kredi kartnn taksit ve puan gibi avantajlar göze çarpyor. Kredi kart ile taksit kullanarak ödeme yapmay tercih ediyorum diyenlerin oran 2015te yüzde 6dan, 2017de bu yüzde 26ya yükseldi.

- Temassz ödemede memnuniyet artyor

Kart kabul eden i yerlerine sorulduunda, kredi kart ya da banka kart ile sat yapmalarndaki en önemli gerekçenin müteri memnuniyeti salamak olduu görülüyor. Kart kabul eden i yerlerinin yüzde 44ü müteri memnuniyetini en önemli gerekçe olarak gösterirken, yüzde 14ü kredi ve banka kartlarnn pratik ve hzl bir ödeme yöntemi olmasn ön plana çkaryor.

Kart kabul etmeyen i yerleri ise kart kabul etmeleri durumunda görecekleri en önemli faydann müteri saylarnn artmas olduu belirtiyor.

Aratrmaya göre mikro ödemelerde kredi kart ifresi girme gerekliliini ortadan kaldran, kart elden çkmadan, saniyeler içerisinde ödeme yapmay salayan Temassz Ödeme teknolojisinin kullanm da giderek artyor.

Son iki ylda temassz kullanan kart sahiplerinin oran yaklak 3 katna çkarken, temassz ödemeden memnun kalanlarn orannn da yüzde 64ten yüzde 77ye yükseldii gözleniyor.

- nternette en çok giyim ve aksesuar alverii yapyoruz

Aratrmaya göre POS cihazlar, e-ticaret siteleri ve cep telefonu uygulamas gibi ödeme yöntemi olarak kartlarn kullanm alanlarnn says, gelien teknoloji ve deien müteri talepleriyle her geçen gün artyor.

Gelecekte ödemenizi hangi araçla yapmak istersiniz? sorusuna 2015te cep telefonu yantn verenlerin oran yüzde 42 iken, bu oran geçen yl itibaryla yüzde 67ye yükseldi.

2015te kredi kart kullanclar arasnda internetten alveri yapma skl ayda ortalama 1,5 düzeyinde bulunuyordu. Geçen yl bu oran yüzde 2,1e ulat. bu rakamlar internetten alveri yapma alkanlnn ne kadar büyük bir hzla arttn ortaya koyuyor.

Kredi kart sahiplerinin yüzde 32si internetten giyim ve aksesuar ürünlerini satn aldklarn belirtiyor. Bu kategorileri yüzde 14 ile yemek siparii, yüzde 10 ile market, elektronik ve gda, yüzde 8 ile havayolu/seyahat harcamalar takip ediyor.

- Türkiye ödeme teknolojilerinde dünyaya ilham vermeyi sürdürecek

Açklamada görülerine yer verilen BKM Genel Müdürü Soner Canko, ödeme teknolojilerinin, tüm dünyay etkisi altna alan dijital dönüüm çana en hzl uyum salayan sektörlerin banda geldiini belirtti.

Ana Sayfaya Git