Kredi müjdesi!

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren düzenleme. Kredi müjdesi geldi. 6 ay geri ödemesiz 2 yıl vadeli, 100 bin liraya kadar kredi için hükümet düğmeye bastı ve Meclis'e sunuldu. Sağlanan destekten mart ayındaki işçi sayısı 50’nin altında olan işletmeler yararlanacak.

Haberler 12.05.2021 - 01:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann mart aynda açklad ekonomi paketinde yer alan istihdam destei, AK Parti milletvekillerince TBMMye sunulan yasa teklifi ile hayata geçirilecek. Teklife göre, yeni içi istihdam eden iletmelere ucuz kredi destei salanacak.

Salanan destekten mart ayndaki içi says 50nin altnda olan iletmeler yararlanacak. Özel sektör iyeri KOBlerin son 12 aylk dönemde çaltrdklar ortalama içi saysna ilave olarak 1 Temmuz 2021 30 Haziran 2022 tarihleri arasnda yeni ie alacaklar içiler için 12 ay süreyle asgari ücret üzerinden ödenen sosyal güvenlik ve isizlik sigortas primlerinin içi ve iveren paylar, bu iletmelerin kamu bankalarndan 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullanacaklar kredi faizlerinden mahsup edilecek. Mahsup edilecek aylk prim tutar bin 341 TL, 12 aylk prim tutar ise 1610 TL olacak. ilave istihdam edilecek içinin son üç ay içinde on günden fazla sigortal bir ite çalmamas, 4/b kapsamnda sigortal olmamas art aranacak.

ÜCRETSZ ZNDEK ç çN DE DESTEK SALANACAK

Bu haktan, mart aynda en az 20 gün ücretsiz izne çkartlm içisini normal çalmaya geçiren iletmeler de yararlanacak. Ücretsiz izindeki içiler için ilave istihdamdaki içilerde aranan ie giri ve ilave istihdam artna baklmayacak. Gerek ilave istihdam, gerekse ücretsiz izindeki içiler için salanacak destek en fazla 5 içi için kullandrlacak.

KAçAK ç çALITIRAN, PRM BORCU OLAN LETME YARARLANAMAYACAK

Destekten yararlanabilmek için iyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) prim, idari para cezas ve bunlara ilikin gecikme faizi borcu bulunmamas gerekecek. Mahkeme kararyla veya yaplan kontrol ve denetimlerde sigortasz içi çaltran veya bildirdii sigortal içiyi fiilen çaltrmad tespit edilenler destekten yararlanamayacak.SGKya olan prim borçlarn yaplandrm olanlar, yaplandrlan taksitlerini zamannda ödemeleri artyla destekten yararlanabilecekler.

TEN çIKAN çNN YERNE YEN ç çN DE VERLECEK

e alnacak kiinin son üç ayda on günden fazla sigortal çalmam olmas artyla, 12 aylk destek süresi dolmadan iten ayrlan içinin yerine alnan içiler için de kalan süreyi tamamlayacak ekilde destek verilecek.

KAMUDAN ALAN LETMELER YARARLANAMAYACAK

Pandemi sonras uygulamaya konulacak normalleme desteinden kamuya ait kurum ve kurululara ait iyerleri ile kamudan alnan ihalelere istinaden yaplan alm ve yapm ilerine ilikin iyerleri yararlanamayacak. Ayrca, emekli içiler ile yurt dnda çalanlar için de destek verilmeyecek.

TEKLFTE KRED KOULLARINA YER VERLMED

Daha önce yaplan açklamada, ilave her bir içi için içi bana 100 bin liraya kadar olmak üzere 5 içi için 500 bin liraya kadar Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi salanaca belirtilmiti. Kredinin 6 ay geri ödemesiz 2 yl vadeli olaca kaydedilmiti.TBMMye sunulan teklifte kredi tutar ve vadesine ilikin hususlara yer verilmedi. Ancak, söz konusu düzenlemenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar belirleme konusunda Hazine ve Maliye Bakanl ile çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna yetki verilecek.

Ana Sayfaya Git