Kredi musluğu KOBİ’lere açıldı

Türkiye'de koronavirüs salgınının genele yayıldığı ve kısıtlamaların artırıldığı ikinci çeyrekte KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılırken, KOBİ kredilerindeki artış ilk 6 ayda 190 milyar lirayı aştı.

Haberler 14.10.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankaclk sektörü, ekonominin yap talarndan olan KOBlere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn boyunca kredi kanallarn açk tutarken, sektörün KOB kredilerindeki 8 aylk art 220 milyar liray at.

Dünyada Kovid-19 salgn, bireylerden ticarethanelere, KOBlerden holdinglere kadar tüm kesimleri olumsuz etkiledi. Hükümetler ve merkez bankalar, acil destek paketleri ve tarihte benzeri görülmemi teviklerle salgnn etkilerini asgari düzeyde tutmaya çalt.

Türkiyede de salgnn etkilerinin görülmeye baland ikinci çeyrekte hükümet, proaktif admlarla hem hanehalkna hem de iletmelere destek oldu.

Ülkedeki istihdamn üçte ikisini, ihracatn yardan fazlasn, cironun yaklak yüzde 65ini ve ithalatn üçte birini temsil eden KOBler, salgndan en çok etkilenen kesimin banda geldi.

Hükümet, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB), Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birlii (TBB) ve dier kurumlar, aldklar kararlar ve açkladklar destek paketleriyle KOBlerin gelir ve nakit aknn bozulmamasn, istihdamn devamlln ve üretimin sürdürülebilirliini salad.

Alnan proaktif önlemler ve geni politika seti ile KOBler uygun vade ve maliyetle finansmana eriirken, çarklarn da durmasnn önüne geçildi.

Salgn döneminde Ekonomik stikrar Kalkan Destek Paketi, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limitlerinin artrlmas, ksa çalma ödenei, kredi yaplandrmas, ilave limit açma, kredi taksit ertelenmesi, kredilerde ödemesiz dönemler bata olmak üzere pek çok destek paketi ve uygulama devreye alnd.

- KOB kredileri 840 milyar liraya dayand

KOBlere salgn döneminde verilen finansman destei verilere de yansd. AA muhabirinin BDDK verilerinden derledii bilgilere göre, 2018 sonunda 611,3 milyar lira olan KOB kredileri bakiyesi, geçen yln sonunda 4 milyar lira artarak 615,4 milyar liraya yükseldi.

Yln ilk çeyreinde KOB kredilerindeki art 47,2 milyar lira düzeyinde oldu. Salgnn ülke geneline yayld ve kstlamalarn artrld ikinci çeyrekte KOBlerin finansmana eriimi kolaylatrld. kinci çeyrekte KOB kredilerinin bakiyesi bir önceki çeyree göre 2 kat art gösterdi. KOB kredilerindeki art, yln ilk 6 aynda 192,6 milyar lira oldu.

Tedbirlerin alnmas ve destek paketlerinin en etkili olduu nisan aynda KOB kredileri bakiyesi yaklak 100 milyar lira yükseldi. Üçüncü çeyrekte normalleme admlar ve sklatrma admlarnn etkisiyle KOB kredilerindeki art hz yavalad.

KOB kredilerindeki art 8 aylk dönemde 222,5 milyar lira olurken, kredi bakiyesi de 837,9 milyar liraya yükseldi.

Ana Sayfaya Git