'Kredi talebindeki artış panikten kaynaklanıyor'

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın, panik yapan bazı işletmelerin alacak vadelerini kısaltmasının bankalara olan kredi talebini artırdığını söyledi.

Haberler 23.09.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Bankalar Birlii Yönetim Kurulu Bakan Hüseyin Aydn, Panik yapan baz iletmelerimizin kendi aralarndaki ticari ilikilerinde snrlamalara gittiklerini, alacak vadelerini ksalttklarn, ek teminat istediklerini, müteri çeklerini kabul etmediklerini görüyoruz ve duyuyoruz. Bu durum da bankalara olan kredi talebini doal olarak arttryor dedi.

Türkiye Bankalar Birlii Yönetim Kurulu Bakan Hüseyin Aydn, Adalet Bakan Abdülhamit Gül ile beraber Gaziantep Sanayi Odasnda düzenlenen Ekonomik Gündem balkl toplantya katld.

BORçLANMA HTYACI YÜKSELD

Aydn, Yurtdnda likidite daha snrl hale geldi ve borçlanma maliyeti artt. Yatrmclarn gelimekte olan ülkelere yönelik risk alma isteklerinin azalmas finansal piyasalarda hzl oynaklklara neden oluyor. Uluslararas ekonomik ilikilere açk ülkemiz de dier gelimekte olan ülkeler gibi bu durumdan maalesef etkilendi diye konutu.

Türkiyenin son 10 ylda hem özel sektörde, hem kamuda çok önemli yatrmlar yaptn ve yapmaya devam ettiini, bu yatrmlarn finansmannda TL kaynaklar yeterli olmad için yurtdndan borçlanma yapldna iaret eden Aydn, likiditenin daralmas ve borçlanma maliyetlerinin artmasna bal olarak giderler gelirlerden daha hzl artmaya balaynca borçlanma ihtiyacnn da yükseldiini söyledi.

Bu dönemde, bankalar münferit veya birlikte, borçlarn ödemeye niyetli müterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyiletirilmesi için destek olmaya çaba gösteriyorlar. Müterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu-alacakl ilikisi ayr ayr ve özenle deerlendirilerek, karlkl iyi niyete ve özveriye dayal olmak üzere, kredi kanallarn açk tutmaya, vade, ödeme ve teminat koullarnda esneklik salamaya azami gayret ediyorlar diyen Aydn, yeniden yaplandrma uygulamasnn da bu hafta yürürlüe girdiini hatrlatarak, Bu çalmadaki temel prensip, borçlarn yeniden yaplandrlmas veya yeni bir itfa planna balanmas sonucunda, borçlarn geri ödeme kabiliyeti kazanaca tespit edilen borçlularn ekonomik faaliyetlerini desteklemektir dedi.

MÜTER çEKLER KABUL EDLMYOR

Aydn, Amacmz üretimi, yatrm, ihracat, ticareti, istihdam, ksaca büyümeyi finanse etmeye devam ederek varlk deerlerini korumaktr. Öte yandan, panik yapan baz iletmelerimizin kendi aralarndaki ticari ilikilerinde snrlamalara gittiklerini, alacak vadelerini ksalttklarn, ek teminat istediklerini, müteri çeklerini kabul etmediklerini görüyoruz ve duyuyoruz. Bu durum da bankalara olan kredi talebini doal olarak arttryor dedi.

Ana Sayfaya Git