Kredilerin düşmesi fiyatları artırdı

Emlakçılar: Kredilerin düşmesiyle ev sahipleri konut fiyatlarını yükseltti

Haberler 07.07.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu ve devlet bankalarnn konut almndaki kredi faiz oranlarn düürmesi ile birlikte ev almlarnda youn talebin yaandn belirten emlakçlar, mülk sahiplerinin bu duruma frsata çevirdiine dikkat çekti.

Vatandalarn krediyle daire sahibi olmaya baladn belirten emlakç smail Babacan, ülke baznda konutlarda yüzde 30-40a varan artn olduunu söyledi.

Evlerinde satlacak dairelerin kalmadn ifade eden Babacan, Kredilerin dümesiyle ülke baznda konutlarda yüzde 30-40a varan art söz konusu oldu. Diyarbakrda konutlarn ve kiralk evlerin az olmasndan dolay vatandalar emlakçlara yöneldi. Yeni yaplan daireler kira fiyatlar bin 800 ile 2 bine kadar da çkmaktadr. Yeniyol dediimiz yerlerde de en düük kira fiyatlar bin ve bin 100 civarndadr. Bundan dolay millet krediyle daire almaya balad. u anda biz emlakçlarda satlacak daireler kalmad. dedi.

VATANDALAR TALEPTE BULUNDUU çN DARE FYATLARI YÜKSELE GEçT

Diyarbakrda emlak piyasasnn hareketli olduuna vurgu yapan Babacan, u an Diyarbakrda emlak piyasas hareketli bir durumdadr. Yeni inaatlarn yaplmamas ve dairelerin olmayndan dolay konutlara yansm. Konut kredisi dütüü için millet daire alyor. Vatandalar talepte bulunduu için daire fiyatlar yükselie geçti. Örnein 2+1 daireler 150-160 bin TL iken u anda ayn o daireler 290-300 bin TL deerinde olmu. Biz emlakçlar da bu fiyata daireler bulmakta zorlanyoruz. ifadelerini kulland.

DARE SAHB OLMAK STEYENLER BU DÖNEMDE EV ALMASINLAR

Babacan konumasna öyle devam etti: Konut sahiplerinin dairelerini yükselmeleri mantksz bir eydir. çünkü vatandalar madur bir durumdadr. Devlet konut kredisinin düürülmesini vatandalarn daha rahat konut sahibi olmas için gerçekletirmi ama mülk sahipleri bunun tam tersini uyguladlar. Konut kredisinde düme oldu ama ev sahipleri konutlarn deerini yükseltti. Bundan dolay daire alan vatanda çok madur oldu. Daire alacaklara tavsiyem bu dönemde ev almasnlar, çünkü yeni inaatlar balyor. naatlar tamamlandnda talep karlanacak ve daire fiyatlar da düecektir.

6 ay önce sattm bir daire 160 bin TL deerindeydi, u an o dairenin deeri 200 bin TLye yükseldi

Daha önce daire fiyatlarnn düük olmasndan dolay müteahhitlerin çalmadn, bu nedenle daire sknts çektiklerini belirten emlakç Muhammed Aaçtutan, daire fiyatlarnn yükselmesiyle müteahhitlerin ie baladn söyledi.

Aaçtutan, Kredi notlarnn dümesiyle beraber halk konut almna yöneldi. Millet bankalara gidince konut fiyatlarnn arttn gördüler. 6 ay önce sattm bir daire 160 bin TL deerindeydi, u an sattm o dairenin deeri 200 bin TLye yükseldi. Yeni yaplan yerleim yerindeki dairelere ise 100 bin TL eklenmesine ramen millet yine de ev almaya devam ediyor ve piyasalar hareketleniyor. Daha önce daire fiyatlar düük olduu için müteahhitler çalmyordu ama imdi daire fiyatlar yükseldii için müteahhitlerde ie baladlar. Müteahhitlerin ie balamasyla piyasaya denge gelmeye balad. dedi.

Ev sahibi olmak isteyenler ve ticari açdan emlak alm u anda yaplmamal

Geliri az olan kiilerin bu süreçte emlak fiyatlarnn artmasyla ev sahibi olamadn söyleyen Aaçtutan, Emlak piyasalarnda u an sadece yükselme var ve Yeniyol çevrelerinde 40-50 bin TL üzerine geldi. Yeni yaplan daireler 200 bin TL iken 300 bin TLye yükseldi. Emlakçlarda u an satlk daireler pek fazla bulunmamaktadr. u an az da olsa satlk olan daireler var ama daire fiyatlar yükseldii için para biriktirenler ne yapacan bilmiyor ve krediye bavuruyor. Geliri az olan kiiler parasn biriktiriyor ama yine de bu süreçte emlak fiyatlar artt için ev sahibi olamyor. Böyle olunca fakir fakirleiyor, zengin zenginleiyor. Ev sahibi olmak isteyenler ve ticari açdan emlak alm u anda yaplmamal, çünkü fiyatlar yükseldi. Biz emlakçlar bu durumdan pek fazla etkilenmiyoruz, çünkü piyasa hareketlendi ve satlarmz olduu için de iyi yönde etkilendik. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git