Kripto para şikayetleri yüzde 8 bin 616 arttı

Kripto parayla ilgili tüketicilerin en çok sorun yaşadığı konuları derleyen Şikayetvar'ın verilerine göre, yatırımcılar en çok kripto para borsasının yükseldiğinde sistemin kapanmasından şikayetçi oldu

Haberler 26.02.2021 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2021 ylnda kripto parayla ilgili tüketicilerin en çok sorun yaad konular derleyen ikayetvarn verilerine göre, bu konudaki ikayetlerin art oran ubat 2021de geçen yln ayn dönemine göre yüzde 8 bin 616ya ulat.

ikayetvardan yaplan açklamaya göre, son yllarn en çok konuulan yatrm araçlarndan olan kripto paralara ilgi 2021de zirve yapt. Özellikle Bitcoine yaplan yatrmlar ve televizyonda çkan haberler tüketicilerin kripto paralardan daha da haberdar olmalarna olanak salad. Bir gün önce zirve yapp ardndan yüzde 15lik düüler görülen bu yatrm aracyla ilgili ikayetlerde de adeta patlama yaand.

Tüketicilerin bir referans kayna olarak bavurduu ve satn alma kararyla ilgili aratrma yapt ikayetvar, son günlerin en çok konuulan konularnn banda gelen kripto para borsasn ve dijital paralar inceleyerek en çok ikayet edilen konular bir araya getirdi.

2021DE 9 BNN ÜZERNDE KAYET GELD

Dünya Ekonomik Forumu tarafndan yaplan aratrmaya göre nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülkeler arasnda yüzde 16 ile dünyada 4ncü, Avrupada ise ilk srada yer alan Türkiyede konuyla ilgili ikayet art da zirve yapt. Bu durum ikayetvar verilerine de yansd. ikayetvar verilerine göre, kripto-sanal-dijital para borsasyla ilgili 2018de 2 bin 40, 2019da 734, 2020de 7 bin 425 ikayet geldi. Bu yatrm aracyla ilgili 2019-2020 verilerini karlatran ikayetvara göre, kripto-sanal-dijital para borsasyla ilgili ikayet art oran yüzde 912 oldu. Kripto paralarla ilgili 2020de en çok ikayet edilen ay nisan olurken, 2021in ikinci ve beinci haftasnda ikayetler zirve yapt.

HAFTALIK ORTALAMA KAYET SAYISI 1.056

2021 ubat ayyla 2020nin ayn dönemi karlatrldnda kripto parayla ilgili ikayet art oran yüzde 8 bin 616ya yükseldi. ikayetvar verilerine göre bu yatrm aracna dair geçen yl, haftada ortalama 139 ikayet gelirken, 2021de haftalk ortalama ikayet says 1.056lara ulat. 2020 ubat ay verileriyle 2021 ubat verileri karlatrldndaysa sektöre olan ilginin art ve artan ikayet saysnn yükselii dikkati çekiyor. 2020 ubat aynda kripto parayla ilgili toplam 109 ikayet gelirken, 2021 ubat aynda bu saynn 9 bin 500lere kadar yükseldii görülüyor.

Verilere göre kripto paralar en çok, Kripto para yükselince satm yapmaya, düünce alm yapmaya firmalarn engel olmas, transfer ilemlerinin yava olmas, parann hesaba geçmemesi, üye temsilcilerinin yatrm yapana kadar fazla ilgili davranp zarara uraynca cevap vermemesi, hesap kapatma ileminin yaplamamas, sisteme giri yaplamamas, ve hesabn firma tarafndan sfrlanmas gibi konulardan ikayetler yazld.

ikayetlerden birinde bir kullanc ayn gün yapt al-sat ilemlerinden yüksek komisyon ücretleri alndn söyledi. Kullanc ikayetini, Kafasna göre farkl farkl kesintiler yaplm. sözleriyle dile getirdi. Baka bir kullanc kripto parasn baka hesaba aktarrken sorun yaadn belirterek destek ekibinin yokluundan ikayet etti.

PARA çEKMEDEK GECKME NSANI KORKUTUYOR

Bir kullanc, ikayet mesajnda para çekimi için telefona onay gelmediini ve sorunla ilgili yazd maillere cevap verilmediini belirtti. Kripto para alm satmnda sorun yaayan bir baka kullanc ise, Para yatrrken maksimum 2 dakikada ilem gerçekleirken para çekmede böyle problem olmamal. Hem güven sarsyor hem insan korkuyor. ifadelerini kulland.

Borsa yükseldiinde sistemin kapatldn belirten bir kullanc, Borsann yükseldii anda sistemlerini kapatp ilem yaplmasn izin vermeyen firma beni çok büyük zarara uratt. Lütfen artk biri bunlara bir dur desin. Ben ve benim gibi birçok insan madur olduk! ikayetinde bulundu. Dier kullanclar da kripto para piyasas yükseldiinde sistemin kapatlmasndan ikayet etti.

10 BN DOLARLIK YATIRIMIM GÖRÜNMÜYOR

Bir kullanc hesabnda bulunan 10 bin dolarlk kripto parasnn artk gözükmediinden ikayet ederken, bir dier kullanc ise alm satmlardaki olaandlklara dikkati çekerek, Kripto para alm satm yapyorum. Kaç defa denedim ve gözlemledim. Ben kripto paray almadan önce hzl hzl artyor, ama ne tesadüftür ki her almdan sonra bu yükselmeler duruyor ya da hzlca düüyor. Bunun tesadüf olmadn düünüyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git