Kritik pazarlık başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Haberler 01.12.2017 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dorudan 7 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri, bugün çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde balayacak.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolunun bakanlnda toplanacak komisyonda, içi tarafn Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-), iveren tarafn ise Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek.

Toplantda, içi ile iveren temsilcileri talep ve görülerini sunacak.

- Türk- teklifini TÜKin rakamndan sonra paylaacak

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay konfederasyonlarnn uzun ylardr Asgari Ücret Tespit Komisyonunda içileri temsil ettiini söyledi.

Atalay, 1983, 1984, 1993, 2008 ve 2012 yllarnda içi, iveren ve hükümet, asgari ücret rakamnda mutabk kald. Gönlümüzden geçen yeni asgari ücretin bu yl oy birliiyle belirlenmesi ama maalesef bu son 35 ylda sadece be kere gerçekleti. dedi.

veren tarafndan yaplan açklamalarn mutabakatn salanmayaca yönünde olduunu belirten Atalay, asgari ücretteki art tekliflerini TÜKin bir içi için belirleyecei asgari geçim tutarnn ardndan kamuoyuyla paylaacaklarn bildirdi.

Yarn toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-i temsil edecek heyeti belirlediklerini ifade eden Atalay, heyetin TEKSF Sendikas Genel Bakan Nazmi Irgat, Türkiye Haber- Sendikas Genel Bakan Veli Solak, çimse- Sendikas Genel Bakan Zekeriye Nazlm, Tarm- Sendikas Genel Bakan lhami Polat ve Güvenlik- Sendikas Genel Bakan Ömer çarcdan olutuunu kaydetti.

- Asgari ücret nasl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda gerçekletirilen ilk toplantnn ardndan komisyon, içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanyor. Komisyon, son toplantsn yine bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

- Mevcut asgari ücret net bin 404 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 777 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 404 lira 6 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmediinden net bin 510 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 2 bin 88 lira 56 kuruu (iverene maliyet tutarnda sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranndaki indirim dikkate alnm ve 100 lira/ay tevik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git