Krom üretiminin yarısı Elazığ'dan

Elazığ'ın Alacakaya ilçesi, sahip olduğu maden yatakları ile Kazakistan'dan sonra dünyanın en büyük yüksek tenörlü sert parça krom cevheri üretiminin gerçekleştirildiği merkez olarak dikkati çekiyor.

Haberler 05.05.2017 - 07:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en büyük krom cevheri ve tek ferrokrom üreticisi ve ihracatçs Eti Krom A, Elazn Alacakaya ilçesindeki yataklarndan çkard madenle, Kazakistandan sonra dünyann en büyük yüksek tenörlü sert parça krom cevherini üretiyor.

Yldrm Holding tarafndan 2004 ylnda Türkiye Özelletirme daresinden satn alnan Eti Krom, geçen yl ülkenin 1 milyon 254 bin 585 ton olan krom cevheri ihracatnn yaklak yüzde 50sini gerçekletirdi.

Geçen yl 620 bin ton krom cevheri üretiminin 411 bin tonunu holdingin bünyesinde yer alan ferrokrom üretim tesislerinde kullanmak üzere sveçe ve bir ksmn çine ihraç eden firma, yar mamul olarak ürettii 75 bin ton ferrokrom metali ile toplam 119 bin ton ferrokrom metalini bata Hollanda, ABD, talya, çin ve Avusturalyaya satt.

Kovanclar ilçesindeki ferrokrom üretim tesisleri ve Alacakaya ilçesindeki maden ocaklaryla ülke ekonomisine önemli katk sunan Eti Krom, 750si direk ve 900ü taeron olmak üzere toplam bin 650 kiiye istihdam salyor.

- Türkiyenin tek ferrokrom üretim merkezi Elaz

Eti Krom A Genel Müdürü Mustafa Eyyüpolu, krom cevherinin en önemli kullanm alannn paslanmaz ve sya dayankl çelik yapmnda faydalanlan ferrokrom metali üretimi olduunu söyledi.

Bata otomotiv, gemi, denizalt, uçak ve silah sanayi gibi sektörlerde ferrokrom alaml çeliklerin yaygn olarak kullanldn anmsatan Eyyüpolu, bu yönüyle kentin önemli bir zenginlie sahip olduunu belirtti.

Eyyüpolu, Elaz, gerek krom cevheri gerekse ferrokrom üretiminin hem Türkiyede hem de dünyadaki en önemli merkezlerinden biri. Geçen yl Türkiyede üretilen kromun yars burada üretildi. Yüksek karbonlu ferrokrom üretiminin ise Türkiyedeki tek üretim merkezi Elazdr. dedi.

- hracatn yüzde 50si Elazdan

Eyyüpolu, Türkiyenin geçen yl krom cevheri ihracatnn 1 milyon 254 bin 585 ton olarak gerçekletiini dile getirdi.

Ülke ekonomisine 244 milyon 759 bin 467 dolar katk salayan bu ihracatn yaklak yüzde 50sinin Elazdan gerçekletiini aktaran Eyyüpolu, öyle devam etti:

Geçen yl yaptmz üretimden 411 bin ton krom ve 119 bin ton ferrokrom sat yapld ve büyük bir ksm yurt dna gönderildi. Krom cevheri sevkiyatmz büyük oranda çin ve sveçe, ferrokrom da öncelikle Hollanda, ABD, talya, çin ve Avustralyadaki depo ve müterilerimize yaplyor.

- Ferrokrom ve paslanmaz çelik üretimi tevik edilmeli

Fabrikann iletmeden sorumlu genel müdür yardmcs Erdal Kaya da dünyada üretilen krom cevherinin yüzde 90nn ferrokrom, üretilen ferrokromun da yaklak yüzde 88inin paslanmaz çelik üretiminde kullanld kaydetti.

Krom cevheri üreticisi baz ülkelerin daha fazla döviz girdisi ve istihdam salamak için ürünlerini ocaklardan çkt ekliyle satmak yerine ferrokrom ve paslanmaz çelie dönütürerek ihraç ettiklerine dikkati çeken Kaya, Türkiyede ise kromun önemli bir ksmnn ürüne dönütürülmeden ham madde olarak ihraç edildiini kaydetti.

Daha fazla katma deer için ülkede ferrokrom üretiminin tevik edilmesi ve paslanmaz çelik üretim aamasna geçilmesinin önemli olduunu aktaran Kaya, bunun yaplmas halinde binlerce kiiye istihdam olana salanacan dile getirdi.

Kaya, konumasn öyle sürdürdü:

Gönül isterdi ki ürettiimiz ferrokrom metalinden bir üst versiyon olan paslanmaz çelik üretimi gerçekletirelim ve daha fazla katma deer salayalm ancak Türkiyede entegre paslanmaz çelik üretimimiz maalesef yok. En azndan ferrokrom üretimi ile krom cevherinin bir üst versiyonunu gerçekletirmi oluyoruz. Tabii ferrokrom üretimimizi ayn zamanda sveçteki ve Rusyadaki fabrikalarmzda gerçekletiriyoruz. sveçteki fabrikann krom cevheri ihtiyacn Elazdan salyoruz.

- Ferrokromun kalitesi bizleri gururlandrmaktadr

Kaya, ülkenin yer alt kaynaklarnn daha iyi deerlendirilmesini, bununla ilgili politikalarn yeniden belirlenmesi ve gerekli önlemlerin bir an önce alnmas gerektiini vurgulad.

Elazda üretilen ferrokromun kalitesiyle de dünyada önemli bir yere sahip olduunu belirten Kaya, kentte gerçekletirdikleri krom cevheri üretimi ile lider konumda bulunduklarn, bu cevherlerden de çok yüksek kaliteye sahip ferrokrom ürettiklerini bildirdi.

Bu kalitede ferrokromu dünyada sadece Kazakistann üretebildiine dikkati çeken Kaya, Kazakistandan sonra Elazdaki cevherlerimizle dünyann ikinci en kaliteli ferrokromu olarak piyasalardaki yerimizi alm bulunmaktayz. Elazdan çkan krom cevherinden elde ettiimiz ferrokromun kalitesi bizleri ayrca gururlandrmaktadr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git