Küçükbaş kurbanlıklara "büyük" ilgi

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da, meralarda yetiştirilmesi dolayısıyla ilgi gören küçükbaşlar, Kurban Bayramı öncesinde büyük kentlere sevk edilmeye başlandı.

Haberler 12.08.2018 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli hayvanclk merkezlerinden anlurfada, meralarda yetitirilmesi dolaysyla ilgi gören küçükbalar, Kurban Bayram öncesi aralarnda stanbul ve Ankarann da bulunduu büyük kentlerdeki pazarlara gönderiliyor.

Bölgede özellikle birkaç yl önce ekonomik nedenlerle hayvanlarn satmak zorunda kalan birçok besici, son dönemlerde devletin gelitirdii proje ve salad desteklerle yeniden bu ie yöneldi.

Bu sayede hayvan saysnn her geçen yl artt kentte, yaklak 2 milyon küçükba hayvan varl bulunuyor. Bata Siverek, Viranehir ile Haliliye ilçelerinin krsal bölgelerinde merada otlatlarak yetien hayvanlarn bundan dolay etleri daha salkl ve lezzetli oluyor.

anlurfada besicilik yapan vatandalar Kurban Bayramna ksa süre kala youn çalma yürütüyor.

Uzun ve zahmetli bir yolculuun ardndan yetitirdikleri hayvanlar pazarlara getirmeye balayan üreticiler, fiyatlarn istenilen seviyede olduunu ve bereketli bir sezon geçirmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Küçükba hayvanlar, kentin birçok noktasnda kurulan pazarlarn yan sra özellikle stanbul, zmir gibi kentlerden gelen alclara satlyor.

anlurfa Canl Hayvan Pazar Dernei Bakan zzet çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, bayramn yaklamasyla pazarda younluk yaandn ve talebi karlamakta zorlandklarn söyledi.

- Merada yetien hayvann eti daha lezzetli

Bölgede yetien ve etlerinin lezzetli olmasyla bilinen küçükbalarn anlurfallarn yan sra Türkiyenin çeitli kentlerinden gelen esnaftan da ilgi gördüünü anlatan çiftçi, unlar kaydetti:

Bölgemizde ve çevre illerde koyunlar genelde merada yetiiyor ve bu sayede etleri çok daha lezzetli oluyor. Bundan dolay bu hayvanlara hem anlurfadan hem de büyük kentlerden ar talep var. Bu talebi karlamaya çalyoruz. Kurban Bayram öncesi 200 bin civarnda küçükba hayvan Türkiyenin farkl illerine göndermeyi planlyoruz. stanbul, zmir, Adana, Ankara, Denizli gibi illere youn bir ekilde hayvan sevkiyatmz sürüyor. Bu younluumuz bayram bitene kadar artarak devam edecek, pazar esnaf olarak ilgiden memnunuz.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Gda Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. brahim Hayolu ise kurbanlk tercihinin yöreden yöreye deitiini, bunda da damak tadnn etkili olduunu söyledi.

Merada otlayan hayvanlarn etlerinin ahrda beslenilen hayvanlarn etlerinden daha lezzetli olduuna dikkati çeken Hayolu, Merada gezen hayvanlar farkl yerlerde ve farkl bitkiler tükettii için eti çok daha kaliteli ve lezzetli olur. Doal olmayan fenni yemle ahrda beslenen hayvanlarn etleri ise bunlara göre daha yal ve biraz lezzetsiz olabiliyor. Bu anlamda mümkünse kurbanlk alrken merada yetien hayvanlarn tercih edilmesini önerebiliriz. dedi.

- Besiciler için çifte bayram

Binbir emekle hayvanlarn bugüne hazrlayan besiciler, sabahn ilk klarnda hayvanlarn pazarlara ulatrp kurban ibadetini gerçekletirmek isteyen vatandalarla kyasya bir pazarla giriiyor.

Yllardr hayvanclkla uraan vatandalardan Ramazan çiftbudak, zor bir meslei icra ettiklerini ve uzun süredir Kurban Bayramna hazrlandklarn ifade etti.

Bayrama sayl günler kala tatl bir yorgunluk yaadklarn dile getiren çiftbudak, Neredeyse tüm aile gece gündüz çaltk. imdi ise heyecanlyz, inallah emeklerimizin karln alrz. Koyunlarmz merada otlatarak besliyoruz, yem ve ilaç pek kullanmyoruz, böyle olunca etleri daha lezzetli ve salkl oluyor. Bundan dolay farkl illerden özel müterilerimiz oluyor. Lezzetli et için vatandalarmz anlurfadaki pazara bekliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git